Centralny zamek - problemy związane z poprawnym działaniem

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
arnold
Posty: 2
Rejestracja: 02 maja 2009, 21:18
Model:

Centralny zamek - problemy związane z poprawnym działaniem

#1 Post autor: arnold » 01 paź 2009, 17:50

Witam, gdzie znajduje się centralka od centralnego zamka zafira b 2006
i czy to normalne - jak dotykam klema akumulatora to centralny załącza się
Ostatnio zmieniony 20 lip 2011, 20:01 przez arnold, łącznie zmieniany 1 raz.

Kejdzejek

Tylne drzwi nie zamykają się!

#2 Post autor: Kejdzejek » 04 gru 2009, 21:41

Witam
Mam problem z zamykaniem tylnych drzwi, po naciśnięciu pilota zamykają się drzwi z przodu i bagażnik. Czy jest jakiś patent na zamykanie tylnych drzwi?
Co trzeba zrobić aby się zamykały?
Pozdrawiam Krzysztof

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Posty: 787
Rejestracja: 06 sty 2009, 17:16
Lokalizacja: Gdańsk
Model:

#3 Post autor: rzadki » 04 gru 2009, 21:51

szukaj na forum. być może przetarła Ci się wiązka kabli pomiędzy drzwiami a słupkiem.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
giant19s
Mieszkaniec
Posty: 457
Rejestracja: 07 paź 2009, 11:04
Lokalizacja: Jarocin
Model:

#4 Post autor: giant19s » 04 gru 2009, 22:51

Ewentualnie zaśniedziały końców złączek :)
Radzę tak samo jak kolega rzadki przeszperać forum. W najgorszym wypadku odwiedzić elektryka :)

Awatar użytkownika
kriss15
Debiutant
Posty: 28
Rejestracja: 15 lis 2009, 11:48
Imię: Krzysztof
Auto: Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: DTH
Plec:

Centralny zamek ZB

#5 Post autor: kriss15 » 07 gru 2009, 11:45

Witam mam pytanie czy ktoś z kolegów przeprogramował centralny zamek ,tak żeby zamykał się po przekroczeniu np. 30km/h ? .Mam namyśli coś takiego jak VW Audi .
Fale radiowe to moja pasja.

Awatar użytkownika
giant19s
Mieszkaniec
Posty: 457
Rejestracja: 07 paź 2009, 11:04
Lokalizacja: Jarocin
Model:

#6 Post autor: giant19s » 07 gru 2009, 11:57

Temat już był poruszany wcześniej poszukaj na forum bo było coś na ten temat.
Z tego co wiem to Zośka nie ma takiej opcji :)
Może jakieś indywidualne przeróbki coś pomogą.

Awatar użytkownika
kriss15
Debiutant
Posty: 28
Rejestracja: 15 lis 2009, 11:48
Imię: Krzysztof
Auto: Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: DTH
Plec:

Centralny zamek ZB

#7 Post autor: kriss15 » 07 gru 2009, 12:18

Dzięki za reakcje no właśnie szukałem ale niestety ,dziwne auto niestare komputer ma ,a możliwości tak niewiele .
Fale radiowe to moja pasja.

Awatar użytkownika
giant19s
Mieszkaniec
Posty: 457
Rejestracja: 07 paź 2009, 11:04
Lokalizacja: Jarocin
Model:

#8 Post autor: giant19s » 07 gru 2009, 12:56

Wiem że w jakimś temacie było mówione na ten temat niestety nie pamiętam gdzie.
Poczekaj jeszcze jakiś czas może ktoś jakimś pomysłem zarzuci :)

g_kwiatek
Świeżak
Posty: 18
Rejestracja: 29 paź 2009, 20:53
Lokalizacja: Radom
Model:

#9 Post autor: g_kwiatek » 09 gru 2009, 00:25

istnieje podobno możliwość zamknięcia awaryjnego drzwi kluczykiem, gdzieś nad mechanizmem zamka można przkręcić czy wcisnąć jakiąś zapadkę któr zablokuje zamek po zamknięciu drzwi. (tak przynajmniej jest w zafci b). Poszukaj w instrukcji
Kwiatek

ZAKROPIOLO

#10 Post autor: ZAKROPIOLO » 09 gru 2009, 08:34

Ja myślę, że trzeba by zajrzeć do kabli w gumowej osłonie na łączeniu drzwi ze słupkiem. Praca tylnych drzwi powoduje ułamywanie się kabli. Umnie tak było w jednych drzwiach. Rozebrałem połączyłem i jest ok.

Awatar użytkownika
yach
Bywalec
Posty: 168
Rejestracja: 08 cze 2009, 17:12
Lokalizacja: z uznamu
Model:

centranlny zamek

#11 Post autor: yach » 12 gru 2009, 22:32

Pojawił się problem . Nie mogę zamknąć samochodu. nie działa centralny zamek . bezpieczniki chyba w porządku.

Awatar użytkownika
giant19s
Mieszkaniec
Posty: 457
Rejestracja: 07 paź 2009, 11:04
Lokalizacja: Jarocin
Model:

#12 Post autor: giant19s » 12 gru 2009, 22:40

Z zamyka kluczykiem?
A jak bateria w kluczyku?
Próbowałeś ponownie zaprogramować kluczyk?

Awatar użytkownika
rysiaczek!vippp
Przeglądacz
Posty: 82
Rejestracja: 10 lis 2009, 14:18
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Model:

#13 Post autor: rysiaczek!vippp » 13 gru 2009, 14:46

U mnie tez pomału siada, nie z każdego miejsca łapie, czasem tak czasem nie podejrzewam baterie, ale czekam aż sie wykończy - bidula.
Drugi kluczyk który posiadam pewnego dnia upadł - biedaczek i sie rozsypał, od tego czasu leży w szafie i czeka na ponowne zakodowanie, ale widomo jak to jest zawsze na ostatnią chwilę. Hmm, tak przy okazji to ciekawe jaki jest koszt, może ktoś kodował ?
Pozdr rysiaczek!vip

Lorry
Zafiromaniak
Posty: 2372
Rejestracja: 04 lut 2009, 11:41
Imię: Grisza
Lokalizacja: KR/WF
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#14 Post autor: Lorry » 13 gru 2009, 15:12

A nie wyświetla Wam na kompie że nalezy wymienić baterię :?: Mi tak wyświetliło kiedyś :)
rysiaczek!vip pisze:sie rozsypał, od tego czasu leży w szafie i czeka na ponowne zakodowanie
a nie wystarczy złożyć i zaprogramować w aucie

yach, może się zawiesił, wiem że jak ktoś się bawił (zapominał czegoś i co chwila wydawał różne komendy kluczykiem) to mógł się zawiesić. Poczekać chwilę do 3min. i otworzyć ;)

Awatar użytkownika
rysiaczek!vippp
Przeglądacz
Posty: 82
Rejestracja: 10 lis 2009, 14:18
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Model:

#15 Post autor: rysiaczek!vippp » 13 gru 2009, 17:30

rysiaczek!vip pisze:sie rozsypał, od tego czasu leży w szafie i czeka na ponowne zakodowanie
a nie wystarczy złożyć i zaprogramować w aucie


tzn. jest jakiś specjalny sposób, bo po złożeniu kluczyka chciałem odpalić auto - nie udało się a póżniej byłem na kompie w innej sprawie i wyświetliło mi również błąd odnośnie immobilisera więcej narazie nie próbowałem.

- a co do komunikatów o wymianę baterii nic nie zauważyłm.
Pozdr rysiaczek!vip

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”