Problemy związane ze światłami cofania

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
Mario7212
Posty: 1
Rejestracja: 08 lip 2009, 21:39
Lokalizacja: Elbląg/Warszawa
Model:

Czujnik cofania - lokalizacja

#1 Post autor: Mario7212 » 08 lip 2009, 21:56

Serdecznie witam Klubowiczów.
Czy ktoś orientuje się gdzie znajduje się czujnik cofania w Zafirze 2.0 DTI 2001? Zauważyłem że nie mam świateł cofania. Żarówki są sprawne, ale nie dochodzi do nich napięcie. Pomyślałem że może czujnik cofania nie łączy, lub jest przy nim jakaś przerwa.
Może ktś miał podobny problem i wie jak temu zaradzić.
Z góry dziękuję.

analyzer64

#2 Post autor: analyzer64 » 08 lip 2009, 22:21

Czujnik biegu wstecznego powinien być mniej więcej z przodu skrzyni biegu.

dejna

#3 Post autor: dejna » 08 lip 2009, 22:38

skręć koła max. w lewo i można się do niego dostać w lewym nadkolu...

marcin123
Przeglądacz
Posty: 61
Rejestracja: 13 wrz 2009, 20:25
Lokalizacja: Malanów
Model:

Czujnik świateł cofania

#4 Post autor: marcin123 » 18 wrz 2009, 15:44

Mam problem z tym czujnikiem ,kupiłem nowy zamontowałem i nie ma nadal swiateł , gdy go wymontuje i naciskam palcem to swiatła są . Czy cos w skrzyni jest nie tak czy ten czujnik ( na opakowaniu pisało ze pasuje do astry ) jest w zafirach innej długosci . W otwór czujnika włozyłem srubokret i czuc ze cos sie tam przesuwa . Bez tych swiateł ciezko cofnąc z parkingu .

Awatar użytkownika
kibol66
Przeglądacz
Posty: 61
Rejestracja: 09 wrz 2009, 23:12
Lokalizacja: Piła & Konin
Model:
Kontakt:

#5 Post autor: kibol66 » 26 wrz 2009, 03:59

Witam mi sie zdażyło takie coś,że po kupnie nowego czujnika i zalożeni go ukreciełem przy okazji ten plastik od kabli i niechciały sie palić rowniez swiatla cofania,ale gdy kupilem drugi czyjnik(15 zl)to juz uwazalem na to i swiatełka dzialaja do tej pory,a wiec sprobuj kupić jeszcze jeden i przykrecic.pozdrawiam
"...wsiadz do Zośki, usiadz wygodnie i rozejrzyj sie, a pozniej wsiadz do Skody i tez sie rozejrzyj, jesli nadal jestes zadowolony z tego co widzisz- to nie zasluzyles na nic lepszego...:)" http://kibol66.fotosik.pl/albumy/691859.html

Awatar użytkownika
sQcha
Zafiromaniak
Posty: 1013
Rejestracja: 07 paź 2009, 08:46
Lokalizacja: Dzierżoniów
Model:

Problemy związane ze światłami cofania

#6 Post autor: sQcha » 23 lip 2010, 19:12

Dziś zauważyłem niebezpieczną usterkę w mojej Zosi. Nie świecą mi oba światła cofania. Na początku pomyślałem, że się przepaliły żarówki, lecz za chwilę stwierdziłem, że 2 na raz to raczej nie bardzo. Żarówki sprawdzone i są ok, a światła nie świecą. OP-COM nie pokazał żadnego błędu z tym związanego. Poradźcie gdzie szukać przyczyny.
Ostatnio zmieniony 22 lip 2011, 20:43 przez sQcha, łącznie zmieniany 1 raz.
Szukam swojego alter ego :!:

Awatar użytkownika
sQcha
Zafiromaniak
Posty: 1013
Rejestracja: 07 paź 2009, 08:46
Lokalizacja: Dzierżoniów
Model:

#7 Post autor: sQcha » 23 lip 2010, 19:40

Bezpiecznik hmmm... nie ba bezpiecznika tylko od świateł cofania, a pozostałe świecą.
Gdzie jest włącznik przy skrzyni?
Szukam swojego alter ego :!:

maanelo
Debiutant
Posty: 33
Rejestracja: 10 wrz 2009, 10:25
Lokalizacja: małopolska
Model:

#8 Post autor: maanelo » 23 lip 2010, 19:45

Witam
Raczej to wyłącznk cofania
Ja u siebie wykręciłem i ponownie wkręciłem bez uszczelki wszedł głębiej i 2m-ce działa i nie cieknie.
W mojej skrzyni dostęp po zdemontowaniu aku. i podstawki pod aku od przodu jest
Pozdrawiam

olo018

#9 Post autor: olo018 » 23 lip 2010, 20:44

Czujnik cofania jest przy skrzyni biegów ,musisz zdemontować koło od strony kierowcy i zobaczysz wtyczkę ,sprawdzić łatwo, drucikiem zrobić zworkę , czujnik jest tani chyba 20 albo 30 zeta ,wymiana prosta , nawet bez kanału ,ale koło trzeba zrzucić .sam wymieniałem ,banalnie prosto.

Awatar użytkownika
sQcha
Zafiromaniak
Posty: 1013
Rejestracja: 07 paź 2009, 08:46
Lokalizacja: Dzierżoniów
Model:

#10 Post autor: sQcha » 24 lip 2010, 01:24

olo018 pisze:Czujnik cofania jest przy skrzyni biegów ,musisz zdemontować koło od strony kierowcy i zobaczysz wtyczkę ,sprawdzić łatwo, drucikiem zrobić zworkę , czujnik jest tani chyba 20 albo 30 zeta ,wymiana prosta , nawet bez kanału ,ale koło trzeba zrzucić .sam wymieniałem ,banalnie prosto.
Jakieś szczegóły jak on wygląda?

Myślałem że jak w VW jest ukryty po mieszkiem, ale go tam nie znalazłem.
Szukam swojego alter ego :!:

olo018

#11 Post autor: olo018 » 24 lip 2010, 11:08


Awatar użytkownika
sQcha
Zafiromaniak
Posty: 1013
Rejestracja: 07 paź 2009, 08:46
Lokalizacja: Dzierżoniów
Model:

#12 Post autor: sQcha » 24 lip 2010, 11:30

Dzięki za info. Jak przestanie padać to biorę się za robotę.
Szukam swojego alter ego :!:

Awatar użytkownika
Samer
Bywalec
Posty: 138
Rejestracja: 09 maja 2009, 20:13
Imię: Darek
Lokalizacja: Toruń
Auto: 1.8 140 KM
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#13 Post autor: Samer » 24 lip 2010, 17:15

Jak będziesz kupował czujnik to poproś o czujnik od Astry II. To jest ten sam czujnik a tańszy o połowę. Wiem bo kupowałem i działa. Różnią się kolorem. Do astry chyba jest biała

Wymiana trwa 2 min. Można zrobić na parkingu bez zdejmowania koła. Wystarczy ostro skręcić kołem i będzie dojście. Oczywiście jak zdejmiesz koło masz bezproblemowe dojście.

Tak na zaś. Żarówki cofania podłączone są niezależnie. Każdy bezpiecznik odpowiada za inne światło, a o ile się nie mylę są zintegrowane z światłami mijania.

Miłej wymiany.

Taki czujnik - 15 zł w sklepie !!

http://allegro.pl/item1099437673_czujni ... ectra.html

robson1801
Świeżak
Posty: 14
Rejestracja: 30 mar 2011, 21:56
Lokalizacja: Biały Bór
Model:

#14 Post autor: robson1801 » 01 kwie 2011, 10:34

Ja rowniez dziekuje za informacje!!!
bo mam to samo

twardypt91
Mieszkaniec
Posty: 479
Rejestracja: 25 mar 2011, 20:43
Lokalizacja: Kraków
Model:

światła cofania nie gasną

#15 Post autor: twardypt91 » 13 cze 2011, 20:57

Domyślam się, że czujnik do wymiany. Ale czy to normalne, że w momencie zrzucania biegu wstecznego światła na chwilę gasną?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”