Problemy związane ze światłami cofania

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
herkules
Przeglądacz
Posty: 63
Rejestracja: 23 sty 2013, 10:33
Lokalizacja: Białystok [BI]
Model:

#31 Post autor: herkules » 10 sty 2016, 16:22

Witam koledzy brakuje mi świateł cofania.Kupiłem nowy czujnik za 12zł. zamontowałem i dalej brak świateł :oops: Wykręcilem nowy i podpiołem wtyczke wcisnołem palcem to wtedy światła działają tak samo dzieje się ze starym czujnikiem.Wiecie może o co kaman???? Czekam na odpowiedzi. Dziękuje :piwo:

Mariusz 79
Mieszkaniec
Posty: 231
Rejestracja: 15 mar 2015, 14:42
Lokalizacja: Kielce
Model:

#32 Post autor: Mariusz 79 » 10 sty 2016, 16:54

Witam, ktoś kiedyś pisał, że czujniki mogą mieć różne długości tego ( dzyndzla) co się chowa i wysuwa w czujniku, spróbuj zamontować go bez podkładki ( uszczelki), jeśli to pomoże to są dwa rozwiązania albo masz zły czujnik ( za krótki dzyndzel), albo masz już coś wytarte w skrzyni. Musisz być pewny że masz czujnik od tej skrzyni, wtyczka wnioskuje że nie jest zaśniedziała i przewody sprawne.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2016, 17:00 przez Mariusz 79, łącznie zmieniany 2 razy.

herkules
Przeglądacz
Posty: 63
Rejestracja: 23 sty 2013, 10:33
Lokalizacja: Białystok [BI]
Model:

#33 Post autor: herkules » 10 sty 2016, 17:02

Czujnik jest identyczny jak ten stary i ma tą samą długość

Mariusz 79
Mieszkaniec
Posty: 231
Rejestracja: 15 mar 2015, 14:42
Lokalizacja: Kielce
Model:

#34 Post autor: Mariusz 79 » 10 sty 2016, 17:07

To spróbuj go zamontować bez podkładki, o ile da się ją zdjąć.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2016, 17:10 przez Mariusz 79, łącznie zmieniany 1 raz.

herkules
Przeglądacz
Posty: 63
Rejestracja: 23 sty 2013, 10:33
Lokalizacja: Białystok [BI]
Model:

#35 Post autor: herkules » 10 sty 2016, 17:13

Ale na czujniku nie było żadnej podkładki

Mariusz 79
Mieszkaniec
Posty: 231
Rejestracja: 15 mar 2015, 14:42
Lokalizacja: Kielce
Model:

#36 Post autor: Mariusz 79 » 10 sty 2016, 17:27

Poskładajmy fakty;
1) jak podepniesz czujnik i wciśniesz ręcznie (dzyndzel) to światła działają.
2) czujnik jest taki sam jaki miałeś wcześniej i wcześniej światła działały, aż do awarii.
3) wtyczka i przewody sprawne ( czasami dokręcając czujnik do skrzyni wtyczka tak się układa że nie kontaktuje, ja tak miałem).

Jeśli na wszystko odpowiesz TAK to przychodzi mi na myśl tylko zużycie tej części w skrzyni co odpowiada za wciskanie tego (dzyndzla czy trzpienia jak kto woli), ale obym się mylił. Poczekajmy może ktoś inny ma jakiś lepszy pomysł.
Jeszcze jedno ale to raczej nie to ale styk skrzyni z czujnikiem masz czysty bez zabrudzeń.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2016, 17:51 przez Mariusz 79, łącznie zmieniany 2 razy.

herkules
Przeglądacz
Posty: 63
Rejestracja: 23 sty 2013, 10:33
Lokalizacja: Białystok [BI]
Model:

#37 Post autor: herkules » 10 sty 2016, 18:33

Tak jest czysty

herkules
Przeglądacz
Posty: 63
Rejestracja: 23 sty 2013, 10:33
Lokalizacja: Białystok [BI]
Model:

#38 Post autor: herkules » 13 sty 2016, 17:06

Już wszystko gra światła działają :piwo:

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Posty: 3401
Rejestracja: 30 paź 2012, 18:50
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Mysłowice / Stamford
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER
Plec:
Kontakt:

#39 Post autor: GOTI » 13 sty 2016, 18:55

To teraz podziel się z nami co było przyczyną
;)
Obrazek

herkules
Przeglądacz
Posty: 63
Rejestracja: 23 sty 2013, 10:33
Lokalizacja: Białystok [BI]
Model:

#40 Post autor: herkules » 14 sty 2016, 09:12

Przyczyna jest nadal bo w skrzyni jest wyrobiona łapka :P ale ja zrobiłem tak że przyciołem trochę główkę czujnika od strony gwintu.Bo wyciągać skrzynie uważam że było by bez sensu

Jasiek28
Posty: 4
Rejestracja: 01 lip 2016, 09:32
Lokalizacja: Biała Podlaska
Model:

#41 Post autor: Jasiek28 » 01 lip 2016, 09:37

Witam mam jedno pytanie czy jak będę wymieniał czujnik światła cofania to czy nie wyleje mi się olej?
Ostatnio zmieniony 01 lip 2016, 11:25 przez Jasiek28, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Posty: 2616
Rejestracja: 11 lut 2012, 19:53
Imię: ROBERT
Lokalizacja: Wólka Ogryzkowa[RPZ]
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
Plec:

#42 Post autor: Rybka » 01 lip 2016, 19:55

Nic się nie wyleje. ;)

wesker1
Świeżak
Posty: 8
Rejestracja: 30 maja 2016, 08:49
Imię: Wiktor
Lokalizacja: Szczecin
Auto: Opel Zafira A 1.8
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
Plec:

#43 Post autor: wesker1 » 07 lut 2017, 09:08

Witam,

Przepraszam, że odkopuję tak stary temat. Czy ma ktoś zdjęcie poglądowe na umieszczenie tego czunjnika, za cholerę go nie mogę namierzyć pomimo opisów gdzie go szukać. Niestety wszystkie zamieszczony zdjęcia w tym temacie już nie są wyświetlane :/

Pavvelek
Debiutant
Posty: 26
Rejestracja: 10 kwie 2012, 22:04
Lokalizacja: Lodz
Model:

Brak światła wstecznego

#44 Post autor: Pavvelek » 16 sty 2018, 17:23

Witam
Przeglądałem różne tematy i nie znalazłem odpowiedzi.
Nie pali mi się światło wsteczne Czy jest za to odpowiedzialny jakiś bezpiecznik? Jeśli nie bo go nie mogę znaleźć to jak się zabrać co zrobić najpierw jak się zabrać do tematu?

Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Posty: 531
Rejestracja: 09 wrz 2013, 16:32
Imię: Tomasz
Lokalizacja: Słupsk
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER

Brak światła wstecznego

#45 Post autor: tOmki » 16 sty 2018, 17:30

Może czujnik/włącznik, który się wkręca w skrzynię biegów.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”