Problem z wentylatorem układu chłodzenia/klimatyzacji

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
Janus
Zafiromaniak
Posty: 1162
Rejestracja: 31 gru 2014, 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#166 Post autor: Janus » 27 lip 2016, 23:08

Kolego, widzę że z tymi pomiarami to porywasz się na rzeczy o których pojęcia raczej nie masz...
Gdzie powinno być jakie napięcie podpowiedzą Tobie schematy - są podklejone w dziale elektryka.

Rezystor nie steruje pracą wentylatora. On zmniejsza prąd pracy wentylatora a tym samym moc i obroty. Sterowanie wentylatorem w funkcji temperatury silnika i ciśnienia w klimie zajmuje się moduł wentylatorów albo sam ECU silnika przez przekaźniki.

Zabezpieczenie ciśnieniowe jest - jedno odłączy Ci elektrycznie sprzęgło sprężarki. Drugie zabezpieczenie to coś jakby zawór bezpieczeństwa którym cały czynnik zrobi fruuuu...
Janusz

Awatar użytkownika
tom_kaz
Bywalec
Posty: 134
Rejestracja: 11 lis 2012, 18:01
Imię: Tomasz
Lokalizacja: Gdańsk
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

#167 Post autor: tom_kaz » 01 sie 2016, 13:11

^^ Zgadza, nie mam pojęcia, dlatego szukam pomocy tutaj :D
Nie miałem wcześniej auta z klimą, więc o jej usterkach (jak również jej działaniu) wiem "nic".
Inną "ciekawostkę" jaką zaobserwowałem, to kiedy niedawno byłem "w trasie", załączył się główny wentylator (chłodnicy) (klimatyzacji nie włączałem), zapaliła się kontrolka chłodnicy, ale pomimo iż temperatura silnika była w porządku, wentylator nie wyłączał się aż do momentu wyłączenia silnika.
Czy to może być związane z problemem klimatyzacji?
Albo inaczej. Czy problem klimatyzacji może być częścią większego problemu z systemem chłodzenia?

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1162
Rejestracja: 31 gru 2014, 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#168 Post autor: Janus » 01 sie 2016, 20:54

tom_kaz pisze: Czy to może być związane z problemem klimatyzacji?
Albo inaczej. Czy problem klimatyzacji może być częścią większego problemu z systemem chłodzenia?
No to może po kolei, może przyda się nie tylko Tobie ;)

1. W większości Zafir z klimatyzacją, tam gdzie są dwa wentylatory chłodnicy, za sterowanie nimi odpowiada moduł wentylatorów (ten co zapala kontrolkę chłodnicy z wiatraczkiem)
2. Moduł przełączając odpowiednio przekaźniki w środku, na dwóch wentylatorach realizuje w sumie 4 albo 5 wariantów pracy (biegów).
3. Moduł ma zaawansowaną diagnostykę, łącznie z pomiarem prądu w obwodzie wentylatora - dlatego potrafi sam zasygnalizować usterkę w obwodzie któregoś wentylatora.
4. Moduł informację o temperaturze bierze ze sterownika silnika. Jest to sygnał PWM o napięciu 0-12V a częstotliwości 100Hz.
5. Moduł bierze również z ECU sygnał obrotów silnika.
6. W przypadku klimy moduł mierzy ciśnienie w układzie klimatyzacji. Jest tam czujnik analogowy o zakresie 0-30 barów? albo większym, o zakresie napięcia 0-5V. Im wyższe napięcie z czujnika, tym wyższe ciśnienie w klimie (chyba - jak ktoś poszuka w wujku Google to znajdzie).
7. Moduł w przypadku klimy informuję ECU silnika o ciśnieniu klimy - wysyła sygnał PWM 100Hz, 0-12V na kablu zdaje się brązowo-zielonym. Sygnał ten ECU wykorzystuje do podbicia obrotów silnika przy wzroście ciśnienia (i oporu) systemu klimatyzacji.
8. Po otrzymaniu z ECU potwierdzenia o gotowości sterownika silnika do załączenia klimy (masa na kablu brązowo-fioletowym), moduł wentylatorów uruchamia sprzęgło sprężarki.
9. W razie wystąpienia błędu w sterowaniu układem wentylatorów (brak lub nieprawidłowy sygnał któregoś z czujników) - moduł przechodzi w tryb awaryjny i załącza wentylatory na najwyższym biegu
Ostatnio zmieniony 01 sie 2016, 21:01 przez Janus, łącznie zmieniany 2 razy.
Janusz

Awatar użytkownika
tom_kaz
Bywalec
Posty: 134
Rejestracja: 11 lis 2012, 18:01
Imię: Tomasz
Lokalizacja: Gdańsk
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

#169 Post autor: tom_kaz » 03 sie 2016, 16:22

Bardzo fajny opis.
Dziękuję.
Nacisnąłbym "Lubię to", ale nie ma ;)

OLEK13
Świeżak
Posty: 6
Rejestracja: 17 lis 2016, 07:20
Lokalizacja: BRATKÓWKA
Model:

#170 Post autor: OLEK13 » 21 lis 2016, 17:33

Koledzy jeśli mój problem jest już gdzieś opisany to sorki.
Otóż 2 tygodnie temu zakupiłem ZA 1,8 125KM 2002r. podczas drogi powrotnej zauważyłem problem ze wskaźnikiem temperatury, wskazanie było na poziomie ponad 90 stopni, po czym wskazówka opadła na zero i po kilkunastu kilometrach podniosła się na poprzednie wskazanie, no i tak cyklicznie kilka razy przez całą drogę(200 km), oczywiście po opadnięciu wskazówki po raz pierwszy sprawdziłem czy termostat się otwiera i wszystko OK. następnego dnia odpalam zośkę i niemal natychmiast załączają się oba wentylatory (temp. na zewnątrz ok. +2 stopnie), po sprawdzeniu wykazuje błąd p0115 oraz p1540, czytam czujnik temperatury,oraz wysokie ciśnienie czynnika, więc do sklepu i zakup nowego kompletnego termostatu z czujnikiem temp. i nadal nic, jadę więc do znajomego (były pracownik serwisu opla) mówi sprawdź moduł sterowania wentylatorami przez podmiankę z innej(brat też ma zośkę) i tu pytanie czy prawdą jest że kaszlaki mają białe moduły a benzyna czarne, bo u mnie był biały? Niestety problem pozostał. Zwróciłęm się więc do kolegi klubowicza z zapytaniem o numer modułu ze wskazania numeru vin, dzisiaj przyszedł z allegro, założyłem i nic. Zaczynam być bezsilny. Mam ciężko chorego syna jest w szpitalu, autko potrzebne proszę pomóżcie. :( :(
Ostatnio zmieniony 21 lis 2016, 17:40 przez OLEK13, łącznie zmieniany 1 raz.
OLEK13

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1902
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#171 Post autor: Dziadek13 » 21 lis 2016, 17:54

U ciebie są chyba dwa czujniki temp drugi chyba w chłodnicy na dole i chyba on ci szwankuje.

P0115
-? Za wysokie napięcie temperatura środka chłodniczego
-? Za niskie napięcie temperatura środka chłodniczego
-? Nieprawidłowy sygnał temperatury chłodziwa

Tu masz błędy od klimatyzacji.

P1540
-? Ciśnienie systemu kliamtyzacji, nieważny sygnał
-? Żądanie sprężarki systemu klimatyzacji, za silny sygnał
-? Żądanie sprężarki systemu klimatyzacji, za słaby sygnał
-? PWM systemu klimatyzacji - nieważny sygnał
-? Ciśnienie systemu kliamtyzacji, nieważny sygnał

Poczytaj ten temat.

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=4201

Co do koloru modułu to ja mam biały w temacie z linka w benzynie jest czarny.

Obrazek

OLEK13
Świeżak
Posty: 6
Rejestracja: 17 lis 2016, 07:20
Lokalizacja: BRATKÓWKA
Model:

#172 Post autor: OLEK13 » 21 lis 2016, 18:28

Dziękuję.
Jutro spróbuje zlokalizować ten czujnik.
Dam info co dalej.
Pozdro. :ok:
OLEK13

Areckii20
Świeżak
Posty: 5
Rejestracja: 26 lis 2016, 22:04
Lokalizacja: Szkocja
Model:

#173 Post autor: Areckii20 » 01 gru 2016, 08:04

Witam koledzy, czytałem temat, może przeoczyłem stronę ale nie widziałem mojego problemu. Otóż moja Zafira jakiś tydzień temu przestała kręcić wentylatorem. Mam wersję z klatyzacją z jednym wentylatorem od strony silnika. Bezpieczniki pod maską całe, w kabinie całe. Czujnik temp pod komputerem pokazuje temp właściwie. Zalalem system sama wodą rozgrzalem auto czujnik pokazuje 100 stopni woda wylewa się ze zbiornika a wentylator ani drgnie. Po włączeniu klimy też nie kręci wentylatorem. Proszę o pomoc.
Mam kody błędów :
P0141 z tego co wiem to lambda za katalizatorem mam już drugą
P0101 prawdopodobnie maf ale u mnie go chyba nie ma jest tylko czujnik temp zasysanego powietrza
P0443 system kontroli spalin?
Ostatnio zmieniony 01 gru 2016, 09:40 przez Areckii20, łącznie zmieniany 2 razy.

OLEK13
Świeżak
Posty: 6
Rejestracja: 17 lis 2016, 07:20
Lokalizacja: BRATKÓWKA
Model:

#174 Post autor: OLEK13 » 12 gru 2016, 17:10

Klubowicze problem o którym pisałem prawdopodobnie ma związek z ECU tzn moduł sterowania silnika u mnie to Simtec 71 z tego co się dowiedziałem od znajomego mechanika ma problem z przegrzaniem się płytki sterujacej. Jednak ja zauważyłem ze po delikatnym dociśnięciu wiązki kabli na dolnej wtyczce sterownika wentylatory wyłączają się i wskaźnik temp. wskazuje autentyczną wartość. Teraz czeka mnie analiza stanu kabli bo jest prawdopodobieństwo ze któryś z nich jest w złym stanie. Jesli to nie poskutkuje to trzeba będzie odwiedzić mechanika i przekodowac ecu.
OLEK13

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1902
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#175 Post autor: Dziadek13 » 12 gru 2016, 19:13

Jeżeli piszesz o module wentylatorów to tam lubi się zbierać błoto wilgoć i potem są takie problemy.

Skasowany użytkownik 23188

#176 Post autor: Skasowany użytkownik 23188 » 18 lut 2017, 20:10

Cześć,

Nie wiem czy w dobrym temacie, ale w sumie także dotyczy wentylatora układu
chłodzenia. Pytanie jest takie czy za pomocą op-coma w ZA można zrobić
"test wentylatora" ? Jeśli tak to jak ?

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Posty: 2616
Rejestracja: 11 lut 2012, 19:53
Imię: ROBERT
Lokalizacja: Wólka Ogryzkowa[RPZ]
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
Plec:

#177 Post autor: Rybka » 18 lut 2017, 20:18

Chyba się da. Już nie pamiętam.
Ale sprawdź sam.
Wejdź w układ chłodzenia i w Testy elementów wykonawczych.

Skasowany użytkownik 23188

#178 Post autor: Skasowany użytkownik 23188 » 18 lut 2017, 20:34

Tak. Wchodziłem i nie ma tam czegoś takiego (może zależy od rocznika ?).
Jest jakaś zmiana parametrów (czy coś podobnego - nie mam teraz op-coma pod ręką)
i na pewno bloki pomiarowe (jakoś tak).

Coś mi się wydaje, że jest taka możliwość, ale w ZB ....
Ostatnio zmieniony 18 lut 2017, 20:37 przez Skasowany użytkownik 23188, łącznie zmieniany 1 raz.

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1162
Rejestracja: 31 gru 2014, 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#179 Post autor: Janus » 19 lut 2017, 08:50

pawelekm pisze:Cześć,

Nie wiem czy w dobrym temacie, ale w sumie także dotyczy wentylatora układu
chłodzenia. Pytanie jest takie czy za pomocą op-coma w ZA można zrobić
"test wentylatora" ? Jeśli tak to jak ?
Postaram się dzisiaj sprawdzić. Ale chyba się da.
Janusz

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1162
Rejestracja: 31 gru 2014, 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#180 Post autor: Janus » 21 lut 2017, 22:07

Sprawdziłem w niedzielę - u mnie za pomocą Op-coma daje się sterować wiatrakami. Trzeba wejść w Nadwozie -> Moduł Chłodzenia -> Test poziomów mocy albo Poziomy Mocy... Coś takiego. Po wybraniu parametru Poziom mocy na dole okna klikamy Zwiększ/Zmniejsz i wiatraki powinny odpowiednio zwiększać prędkość i zmniejszać
Janusz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”