[B] Wymiana klocków i tarcz hamulcowych - przód i tył.

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
ADAMO_16
Bywalec
Posty: 135
Rejestracja: 12 sty 2009, 20:16
Lokalizacja: TYCHY
Model:

[B] Wymiana klocków i tarcz hamulcowych - przód i tył.

#1 Post autor: ADAMO_16 » 28 lip 2010, 22:57

Przyszła pora na wymiane klocków i pytanie czy jest to czynność do wykonania w garażu? Wg Sam Naprawiam potrzebny jest przyrząd do wkręcenia tłoka hamulcowego, a może jest jakiś inny sposób. Troche ten pisk jest irytujący.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2011, 15:58 przez ADAMO_16, łącznie zmieniany 1 raz.
UNIDEN 520XL + SIRIO AS-100 oraz AFRICA TWIN RD07
Obrazek

tico0

#2 Post autor: tico0 » 28 lip 2010, 23:20

Ja też sam wymieniałem klocki z tyłu... niestety jest kłopot bo trzeba mieć ten nieszczęsny klucz do wkręcania tłoczków, miałem szczęście i pożyczyłem go od kolegi mechanika i dałem radę bez niego były by wielki kłopot... Chyba że rozbieżesz zaciski zmierzysz roztaw otworów i na szybko coś sobie dorobisz jak masz taką możliwość, niby prosta czynność wymiana klocków ale diabeł tkwi w szczegółach.... ;)

Awatar użytkownika
ADAMO_16
Bywalec
Posty: 135
Rejestracja: 12 sty 2009, 20:16
Lokalizacja: TYCHY
Model:

#3 Post autor: ADAMO_16 » 29 lip 2010, 15:21

Mają może koledzy fote tego "wichajstra" do tłoczków? Jak to wyglada, o co w nim chodz.
UNIDEN 520XL + SIRIO AS-100 oraz AFRICA TWIN RD07
Obrazek

Awatar użytkownika
licznik
Bywalec
Posty: 179
Rejestracja: 02 maja 2009, 12:19
Lokalizacja: Kraków
Model:

#4 Post autor: licznik » 29 lip 2010, 15:38

np.TAKI

Awatar użytkownika
ADAMO_16
Bywalec
Posty: 135
Rejestracja: 12 sty 2009, 20:16
Lokalizacja: TYCHY
Model:

#5 Post autor: ADAMO_16 » 29 lip 2010, 18:32

:czerwona: dla mnie, allegro to kopalnia wiedzy, a ja o ty zapomniałem.Tak przy okazji rozstaw 28 mm jest uniwersalny czy to wymiar opla? Może takie coś kto mi dorobi i bedzie taniej niż wymiana u mecha.
UNIDEN 520XL + SIRIO AS-100 oraz AFRICA TWIN RD07
Obrazek

tico0

#6 Post autor: tico0 » 30 lip 2010, 11:43

ADAMO_16 pisze:Tak przy okazji rozstaw 28 mm jest uniwersalny czy to wymiar opla?
Tego nie wiem ale jak dostałem ten klucz z całą walizką wymiennych końcówek na różne roztawy otworów ale niestety nie zmierzyłem roztawu.... w zafirze...

Awatar użytkownika
Zlooty
Bywalec
Posty: 116
Rejestracja: 14 lis 2010, 18:26
Lokalizacja: Warszawa
Model:

#7 Post autor: Zlooty » 22 gru 2010, 11:32

Podłącze się po temat , mam zamiar wymienić tarcze i klocki tył i przód , czy może się ktoś wypowiedzieć czy ten zestaw będzie odpowiedni i czy będzie pasował ?klocki dodam jeszcze że w tym zestawie klocki będą ATE a na przód gość proponuje mi tarcze przód ATE po 201 pln za szt i komplet klocków za 143pln.
Racja jest jak du** ... każdy ma swoją :D

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Posty: 2915
Rejestracja: 26 kwie 2009, 16:07
Imię: Mieczysław
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#8 Post autor: MieHor » 22 gru 2010, 12:29

Zlooty, zauważ, że na tym wykazie dot. zastosowania nie ma ZB

Poza tym w zestawie są KLOCKI HAMULCOWE FIRMY TRW LUCAS a w opisie klocków jest: System hamulcowy: BOSCH

Nie jestem pewny, ale wydaje mi się że jedno z drugim nie chodzi w parze - albo Lukas albo Bosch

I jeszcze jedno: oferowana tarcza ma średnicę 264 mm i grub. 9,8 mm, a wg EPC do ZB z silnikami Z19DT, DTL i DTH powinna być 278 mm i grub. 10 mm.

Jak z tego widać do Twojej ZB to nie podejdzie

Awatar użytkownika
Zlooty
Bywalec
Posty: 116
Rejestracja: 14 lis 2010, 18:26
Lokalizacja: Warszawa
Model:

#9 Post autor: Zlooty » 22 gru 2010, 12:49

właśnie dlatego dałem te klocki/tarcze tutaj, pisałem do goscia maila , podałem mu rok i model itp. a on podesłał mi ten link :( .
Jeżeli ktoś ma w jakieś rozsądnej cenie i takie żebym był pewny że będą pasować to niech wrzuci jakiś link.
Racja jest jak du** ... każdy ma swoją :D

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#10 Post autor: Anony Mous » 22 gru 2010, 12:55

Na stronie www firma ATE podaje wymiar tarczy h-ca na tył do ZB właśnie fi264.Nie mam teraz dostępu do EPC.

Link do ATE

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Posty: 2915
Rejestracja: 26 kwie 2009, 16:07
Imię: Mieczysław
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#11 Post autor: MieHor » 22 gru 2010, 13:00

Proszę bardzo

Obrazek

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Posty: 2915
Rejestracja: 26 kwie 2009, 16:07
Imię: Mieczysław
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#12 Post autor: MieHor » 22 gru 2010, 13:09

Właśnie nie umiem tego robić, a poza tym jak mam włączonego Firefoxa to IE na EPC się wyłącza - nie wiem o co biega. A dostęp do rysunków w EPC mam tylko w IE

Awatar użytkownika
Zlooty
Bywalec
Posty: 116
Rejestracja: 14 lis 2010, 18:26
Lokalizacja: Warszawa
Model:

#13 Post autor: Zlooty » 22 gru 2010, 13:13

właśnie cały czas szukam i tylko trafiają mi sie te 288mm i 268mm MieHor jak chcesz to mogę ci jeszcze raz wysłać VIN ?
Racja jest jak du** ... każdy ma swoją :D

Awatar użytkownika
Zlooty
Bywalec
Posty: 116
Rejestracja: 14 lis 2010, 18:26
Lokalizacja: Warszawa
Model:

#14 Post autor: Zlooty » 22 gru 2010, 13:18

takie tylko znalazłem póki co Tarcze ale słyszałem że bosch nie jest zbyt dobry ??

[ Dodano: Sro Gru 22, 2010 13:23 ]
Jak się rozejrzeć to coś można kupić TRW , tylko jakie teraz klocki szukać ?? też inne

[ Dodano: Sro Gru 22, 2010 13:32 ]
ATE i te też są :)

[ Dodano: Sro Gru 22, 2010 13:33 ]
I wydaje się ze MieHor ma rację z tymi tarczami i rozmiarami
Racja jest jak du** ... każdy ma swoją :D

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Posty: 2915
Rejestracja: 26 kwie 2009, 16:07
Imię: Mieczysław
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#15 Post autor: MieHor » 22 gru 2010, 14:02

Obrazek


Wg mojej wiedzy wszystkie pokazane w tych linkach tarcze na przód będą pasować, wybór należy do Ciebie.
Natomiast klocki hamulcowe - jakie, to musisz najpierw ustalić jakiego systemu masz hamulce Lukasa czy Boscha (chodzi oczywiście o typ zacisków klocków, bo się różnią)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”