[B]problem ze wspomaganiem Zafira B

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Krzysztof Kotus
Posty: 4
Rejestracja: 10 kwie 2017, 19:40
Lokalizacja: Szczecinek
Model:

#106 Post autor: Krzysztof Kotus » 24 lip 2017, 18:20

Odczytywał techem. I nie było zapisanych błędów. Jak jakiś czas temu jezdziłem z nim z podpiętym techem to napięcie spadło weszedł w tryb awaryjny kontrolka od silnika mrygała a żadnych błędów nie pokazywało.

Awatar użytkownika
scooter
Bywalec
Posty: 105
Rejestracja: 07 gru 2016, 22:21
Imię: Rafał
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A17DTR
Plec:

#107 Post autor: scooter » 25 lip 2017, 14:50

kitx pisze:A wiadomo skąd ta woda w silniku pompy? .
Po rozebraniu oglądałem to dość intensywnie i jednoznacznie nie umiem stwierdzić którędy ta woda się tam dostała. Co prawda ta pompa jest w miejscu gdzie leci na nią woda. Mysle ze przez uszczelnienie pokrywki przy kostkach elektrycznych.

Krzysiek153
Świeżak
Posty: 10
Rejestracja: 23 lip 2017, 20:11
Lokalizacja: Gliwice
Model:

#108 Post autor: Krzysiek153 » 18 sie 2017, 21:58

Witam wszystkich jestem Krzysztof i od kilku tygodni goszczą na tym forum posiadam zafira B z roku 2008 1.7 cdti 125 ps
Postanowiłem napisać nowy post ponieważ przeczytałem juz chyba wszystkie tematy i nadal usterki nie udaje mi się usunąć może ktoś z Państwa , będzie mógł mi pomóc.

Problemy zaczęły się od najechaniu na dużą kaurzę po kilku przejechanych kilometrach nagle wyłączył się wspomaganie kierownicy na zegara zasiecily się dwie kontrolki trakcja i (!)
samochód jechał nadal bez problemów wyłączyłem silnik i znowu jazda bezproblemowo
Kolejnego dnia to samo usterka kilka razy wystąpiła i znowu znikają na kilka dni
W poszukiwaniu odpowiedzi kierowałem się państwa sugestiami z forum zaobserwowałem ze w momencie odłączenia się wspomagania pływało ładowanie w zakresie od 12.4 di 13.9 zregenerowalem alternator wymieniono diody mostek i stojan ładowanie się uspokoiło i na jakieś 1600 km jak ręką odją jednak szczęście i radość nie trwała długo bo dzisiaj powtórka z rozrywki pojechałem do szefa od regeneracji alternatora który stwierdził że latek jest ok polecił wymianę akumulatora tak też uczynił jedna problem z zanikaniem wspomagania nie ustępował .Postanowiłem skorzystać z pomocy aso i co i nic po 7 godzinach grzebania nic nie ustalili nie wiedzą co to jest błędy jakie komputer zarejestowal zostały skasowane i jazda próbna niestety problemy jak bumerang wracają panowie po 7 godzina poddali się skasował 150 zł i do domu miałem zapłacić za diagnostykę i tak się stało jednak diagnoza im nie wyszła a zapłacić trzeba było.
Na koniec wyślę ze problem polega na tym ze opel tchem nie mogą pokaczyc się z którymś ze sterowników ręce opadają nic z tego nie rozumię.

Proszę więc Państwa o pomoc co może być tego przyczyną dodam że 2 tygodnie i ok 1600km było super bardzo proszę o pomoc .
Dodam że szukałem bezpieczników i przekaźników od wspomagania ale nigdzie nie ma bezpiecznika 80 A o którym ktoś pisał na tym forum .

Awatar użytkownika
arkady2222
Bywalec
Posty: 101
Rejestracja: 22 lip 2017, 11:51
Imię: Arek
Lokalizacja: Gorzów Wlkp
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: A17DTJ
Plec:

#109 Post autor: arkady2222 » 06 wrz 2017, 10:16

Witam
Wiem, że słychać pracę pompy przy skręcie kierownicą na maxa w lewo lub prawo. A co oznacza odgłos pracującej pompy przy lekkich skrętach ( w garazu ) po rannym odpaleniu auta?
Na ciepłym silniku jest cisza.
Arkady

Krzysiek153
Świeżak
Posty: 10
Rejestracja: 23 lip 2017, 20:11
Lokalizacja: Gliwice
Model:

#110 Post autor: Krzysiek153 » 06 wrz 2017, 21:26

Spraw poziom płynu wspomagania

Oficer
Bywalec
Posty: 136
Rejestracja: 16 wrz 2016, 12:19
Imię: Dawid
Lokalizacja: Gliwice
Auto: Opel Zafira A 1.8
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:

#111 Post autor: Oficer » 07 wrz 2017, 00:10

Krzychu rozwiązałeś w końcu problem ?

Krzysiek153
Świeżak
Posty: 10
Rejestracja: 23 lip 2017, 20:11
Lokalizacja: Gliwice
Model:

#112 Post autor: Krzysiek153 » 07 wrz 2017, 07:33

Częściowo tak przepraszam miałem do Ciebie dzwonić ale nie zapisałem numeru ale ok
Po drodze wyszło kilka rzeczy wymieniłem cim został zaprogramowany postawiłem aku po drodze jeszcze ten bezpiecznik 17 a moje ostatnie odkrycie to 1.6A pobór prądu juz wiem ze z tego powodu traci się wspomaganie musze zlokalizować przyczynę generalnie Dawid mam dość Z :arrow: ośkiii!!! :lol:
Dziękuję ze się odezwałeś podeślij na priv nr to zadzwonię w wolnej chili

Awatar użytkownika
arkady2222
Bywalec
Posty: 101
Rejestracja: 22 lip 2017, 11:51
Imię: Arek
Lokalizacja: Gorzów Wlkp
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: A17DTJ
Plec:

#113 Post autor: arkady2222 » 07 wrz 2017, 11:37

Krzysiek153 pisze:Spraw poziom płynu wspomagania
Poziom płynu jest ok.
Arkady

Barman999
Debiutant
Posty: 31
Rejestracja: 24 kwie 2016, 23:15
Imię: Krystian
Lokalizacja: Częstochowa
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#114 Post autor: Barman999 » 21 paź 2017, 17:52

Witam, mam ten sam problem.
Czyli wspomaganie dziala tylko podczas jazdy jak skrecam gdy jest maly opor na kolach.
Ale podczas postoju jak chce krecic kierownica to momentalnie wylancza sie wspomaganie. Pomaga uruchomienie ponownie silnika ale jest caly czas to samo.
Napicie sprawdzalem i jest ok 14,1V
Moje pytanie jest takie:
Czy pompy z signum lub z vectry c beda pasowaly do zafiry?
Dodam jeszcze ze do momentu wymiany sprzegla bylo wszystko ok.
Po wyjechaniu (przez mechanika z garazu) po wymianie sprzegla wspomaganie przestalo dzialac. Czy to zbieg okolicznosci czy cos pokrecil mechanik. Bo napewno musial ruszac pompe poniewaz jest przykrecona do trawersu. A trawers jest demontowany do wyjecia skrzyni.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2017, 17:56 przez Barman999, łącznie zmieniany 1 raz.

Barman999
Debiutant
Posty: 31
Rejestracja: 24 kwie 2016, 23:15
Imię: Krystian
Lokalizacja: Częstochowa
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#115 Post autor: Barman999 » 25 paź 2017, 20:24

Problem rozwiazany, musialem wymienic pompe na uzywana.

skubi18
Posty: 1
Rejestracja: 17 mar 2018, 15:37
Imię: Tomek
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19CDTI
Plec:

Pompa wspomagania ZB 1.9 CDTI

#116 Post autor: skubi18 » 30 kwie 2018, 13:04

Witam. Ostatnio zabrakło mi płynu do wspomagania. Z trudem dolalem płynu, ale zauważyłem że pompa jest cała mokra. Czy samemu dam radę ja zdemontować i uszczelnić czy dać to lepiej mechanikowi?
Na dole widziałem dwie śruby ale do pompy idą jeszcze metalowe rurki i nie wiem jak dalej się za to zabrać.
Będę wdzięczny za pomoc

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Posty: 5934
Rejestracja: 18 lip 2017, 18:21
Imię: Sylwek
Lokalizacja: Drawsko Pomorskie
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:
Kontakt:

Pompa wspomagania ZB 1.9 CDTI

#117 Post autor: SD72 » 30 kwie 2018, 17:21

Ostatnio zmieniony 30 kwie 2018, 17:22 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72

MarcinTomkowski
Posty: 2
Rejestracja: 17 sie 2018, 04:47
Imię: Marcin
Auto: Xxx
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

[B]problem ze wspomaganiem Zafira B

#118 Post autor: MarcinTomkowski » 18 sie 2018, 02:00

Witam ja mam taki problem w mojej zosce, ze musze wymienic tlumiki drgan te rumore pierdzielniki ktore lacza pompe wspomagania z karoseria auta, nie wiecie moze gdzie takowe gumiaki moglbym dostac prubuje je znalesc od kilku dni i nic. Z gory dzieki za odpowiedzi

Barteklike
Posty: 4
Rejestracja: 16 wrz 2018, 19:28
Imię: Batosz
Auto: Opel Zafira 1.9 CDTI 150KM
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

Wspomaganie kierownicy nie działa

#119 Post autor: Barteklike » 16 wrz 2018, 19:33

Witam moderatora i wszystkich forumowiczów. Zwracam się z prośbą o pomoc, a mianowicie posiadam OPEL ZAFIRA 1.9 CDTI 150KM 2006 ROK i ostatnio spotkało mnie takie nie przyjemne zdarzenie że wspomaganie przestało działać, nie wyświetlił się żaden błąd po tej awarii po wypedalowaniu też brak błędu, bezpiecznik w komorze silnika on nr 27 jest dobry nie spalony tak samo nad skrzynka bezpieczników co. Jest taka mała puszka w której są 2 bezpieczniki (80) i dwa przewody które tam dochodzą do bezpieczników też (80) z czego rozkręciłem obydwa przewody wyczyściłem ( tak przeczytałem gdzieś na forum) i skręciłem spowrotem, nie pomogło jeszcze zostało tylko sprawdzenie przewodów ( wtyczek ) przy samej pompie jeśli to nie pomoże będę skazany na zakup nowej pompy ? :( Może ktoś miał taki przypadek bądź się na tym zna ? ;;) Proszę o pomoc płyn oczywiście jest i ma stan i brak zmian w dźwięku auta.

Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Posty: 2661
Rejestracja: 25 cze 2017, 11:23
Imię: Marcin
Lokalizacja: SOsnowiec
Auto: Opel Zafira OPC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

Wspomaganie kierownicy nie działa

#120 Post autor: Tazz » 16 wrz 2018, 20:29

Sprawdzałeś ladowanie czy jest dobre?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”