[B]problem ze wspomaganiem Zafira B

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
machok
Świeżak
Posty: 11
Rejestracja: 02 sie 2011, 00:14
Imię: Konrad
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Zafira B 1.9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#76 Post autor: machok » 29 paź 2016, 14:53

Aktualnie w W-wie. Dzięki za chęć pomocy.

Właśnie wróciłem z samochodu. Dotarłem do tych dodatkowych bezpieczników, nad główną przednią skrzynką bezpieczników. Są tam dwa duże bezpieczniki wciskane, oraz trzy płaskie przykręcane śrubami.
Napięcie po środkowym płaskim bezpieczniku (80A) wynosiło ~1,2V, czyli pasowało do tego co pokazywał odczyt na komputerze. Odkręciłem ten bezpiecznik i okazał się... sprawny!
Wyczyściłem styki po obu stronach, skręciłem całość, i ku zaskoczeniu, teraz napięcie wynosi ok. 13V. Odpaliłem silnik - wspomagania działa !
Wygląda na to, że przyczyna była w zaśniedziałych stykach przy tym bezpieczniku.
Cieszę się. Parę stówek zaoszczędzonych :)

Crazy
Zafiromaniak
Posty: 1763
Rejestracja: 25 maja 2016, 08:00
Imię: Dawid
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
Plec:

#77 Post autor: Crazy » 29 paź 2016, 15:24

Cieszę się, że sie udało: )
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Skasowany użytkownik 6483

#78 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 » 29 paź 2016, 16:23

No to brawo, wreszcie cos optymistycznego i bez kosztów.,.. :piwo: :piwo: :piwo: :piwo:

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
Posty: 3560
Rejestracja: 09 sty 2016, 12:19
Imię: Michał
Lokalizacja: Domasławice [DOL]
Auto: Zafira B 340KM/480Nm
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LER
Plec:

#79 Post autor: wampir11111 » 29 paź 2016, 18:11

:brawo: Konrad za znalezienie usterki i zoszczedzonych PLN :piwo:

darkb
Mieszkaniec
Posty: 205
Rejestracja: 11 kwie 2013, 23:21
Imię: Darek
Lokalizacja: Łódź
Auto: Opel Zafira B
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

#80 Post autor: darkb » 09 gru 2016, 22:45

Panowie mam pytanie czy ktoś z was Już wymieniał łożyska pompy zf w zafirze
W mojej padają łożyska i czasami przestaje działać pompa przy maksymalnym skrecie kierownica
Jakie łożyska trzeba zakupić i jak wygląda proces wymiany ich
Dzięki za pomoc

Crazy
Zafiromaniak
Posty: 1763
Rejestracja: 25 maja 2016, 08:00
Imię: Dawid
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
Plec:

#81 Post autor: Crazy » 10 gru 2016, 16:07

Moja pompa w VC była regenerowana i po regeneracji śmigala 3 lata także polecam regenerację
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

darkb
Mieszkaniec
Posty: 205
Rejestracja: 11 kwie 2013, 23:21
Imię: Darek
Lokalizacja: Łódź
Auto: Opel Zafira B
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

#82 Post autor: darkb » 12 gru 2016, 13:26

Panowie mam pytanie czy ktoś z was Już wymieniał łożyska pompy zf w zafirze
W mojej padają łożyska i czasami przestaje działać pompa przy maksymalnym skrecie kierownica
Jakie łożyska trzeba zakupić i jak wygląda proces wymiany ich
Dzięki za pomoc

darkb
Mieszkaniec
Posty: 205
Rejestracja: 11 kwie 2013, 23:21
Imię: Darek
Lokalizacja: Łódź
Auto: Opel Zafira B
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

#83 Post autor: darkb » 14 gru 2016, 10:24

Wysiada mi pompa wspomagania .chciałem wymienić łożyska w tej pompie .Moja pompa to ZF 110bar. Rozebrałem ją i doszedłem do miejsca gdzie nie wiem jak zdjąć wirnik z ośki aby była możliwość wymiany tych łozysk w tej pompie
W załączeniu dołączyłem zdjęcia tej pompy w trakcie rozbiórki . Proszę o podpowiedzi jak dalej rozebrać tą pompę
Załączniki
111.jpg
DSC_0139.JPG

sivles
Świeżak
Posty: 8
Rejestracja: 08 mar 2017, 11:59
Imię: Krystian
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#84 Post autor: sivles » 26 kwie 2017, 21:38

Witam,

Szukam fachowca na terenie Warszawy, który zdiagnozuje usterkę wspomagania w mojej Zośce.
Byłem u dwóch mechaniarów ze stronki dobrymechanik.pl i żaden nie potrafił stwierdzić co jest do wymiany. Panowie poradźcie coś...

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Posty: 6686
Rejestracja: 29 wrz 2014, 15:53
Imię: Rafał
Lokalizacja: Warszawa Włochy[ESK]
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#85 Post autor: rafant4011 » 26 kwie 2017, 21:42

sivles pisze:Witam,

Szukam fachowca na terenie Warszawy, który zdiagnozuje usterkę wspomagania w mojej Zośce.
Byłem u dwóch mechaniarów ze stronki dobrymechanik.pl i żaden nie potrafił stwierdzić co jest do wymiany. Panowie poradźcie coś...
Trochę mało szczegółów podałeś dotyczących co konkretnie się dzieje z Twoim wspomaganiem...

sivles
Świeżak
Posty: 8
Rejestracja: 08 mar 2017, 11:59
Imię: Krystian
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#86 Post autor: sivles » 26 kwie 2017, 22:33

ok, może źle zacząłem ale byłem u dwóch fachowców i żaden nie potrafił mi powiedzieć w stu procentach co jest uszkodzone. Obydwa warsztaty stawiają na pompę ale nie dają stuprocentowej pewności czy winna jest pompa. Nie chce pchać się w koszta nie potrzebnie.

Objawy: Kierownicą bardzo ciężko się skręca, przy ruszaniu (0 km/h - 5 km/h) jak skręcam to czuć że wspomaganie działa bardzo słabo i wolno kierownica odbija, przy większej prędkości (do 70 km/h) efekt jest taki jakby wspomaganie przestało działać, nie odbija kierownica i przy skręcie czuć lekkie przeskoki. Od 70 km a najbardziej odczuwalne jest to w trasie (100 km-110 km), przy skręcie np. wyprzedzeniu trzęsie całą fajerą jakby auto jechało po kocich łbach. Z pompy i maglownicy nie ma żadnych wycieków, płyn w pompie wymieniony na nowy, komputer nie pokazuje żadnych błędów związanych z układem kierowniczym. Po prostu jakaś lipa :/

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Posty: 6686
Rejestracja: 29 wrz 2014, 15:53
Imię: Rafał
Lokalizacja: Warszawa Włochy[ESK]
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#87 Post autor: rafant4011 » 26 kwie 2017, 22:55

A krzyżyk sprawdzałeś? Może to on ciężko chodzi...

Awatar użytkownika
scooter
Bywalec
Posty: 105
Rejestracja: 07 gru 2016, 22:21
Imię: Rafał
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A17DTR
Plec:

#88 Post autor: scooter » 29 kwie 2017, 13:56

Ja też mam problem z wspomaganiem w Zoscie B objawy takie np. dziś ja odpaliłem nie było wcale wspomagania przed wyjalem aku poczyscilem klemy ale nie pomogło, zostawiłem ja żeby się nagrzala bo wcześniej podejzewalem że coś się nagrzewa i dlatego wspomaganie się traci bo można było kawałek pojechać potem brak ale nie czaly czas tylko szampanie kierownicą, przewody do pompy ok bezpieczniki też sprawdzałem. Gdy w końcu myślałem że jest już ok bo zostawiłem ja żeby sprawdzić czy to od nagrzania i nagrzala się do 90 stopni cały czas było wspomaganie ruszyłem żeby sprawdzić podczas jazdy i co lipa wytoczylem się z garażu i znów brak. W jechałem spowrotem zgasilem odczekalem i po odpaleniu znowu jest wspomaganie kolejna próba jazdy to samo znowu szarpanie piszczenie elektroniki pompy zanikanie wspomagania ale jak ja odpale i nie będę jechał nigdzie tylko będzie stała to nie znika jest cały czas , czy czujniki ABS mogą mieć coś wspólnego z takim zachowaniem wspomagania oprócz tego zapala się kontrolka trakcji opadają wskazówki zapalają się pozostałe kontrolki taka choinka na zegarach

Skasowany użytkownik 6483

#89 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 » 29 kwie 2017, 22:24

Przede wszystkim sprawdź kolego , jakie masz napięcie ładowania na klemach aku. Jesli masz poniżej 14 V to juz masz problem..

Awatar użytkownika
scooter
Bywalec
Posty: 105
Rejestracja: 07 gru 2016, 22:21
Imię: Rafał
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A17DTR
Plec:

#90 Post autor: scooter » 30 kwie 2017, 09:23

Ładowanie u mnie jest między 12,5 a 14,5V

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”