Zafira A - szarpanie podczas ruszania, przyspieszania

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Maćku
Zafiromaniak
Posty: 2450
Rejestracja: 09 wrz 2014, 16:00
Imię: Maciej
Lokalizacja: Międzyrzecze G.[SBI]
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#301 Post autor: Maćku » 25 paź 2014, 11:26

Zefir ma coraz gorsze szarpania, nie ma odcinki, spalanie jest astronomiczne oraz nie trzyma wolnych obrotów normalnie tragedia! :evil: przeraża mnie wizja wyłożenia w ten szajs 2 tys. zł żeby to w normalny sposób jeździło... do tego wszystkiego padł czujnik od temperatury płynu chłodniczego i nie wiem kiedy w ogóle jest zagrzany :shock:
Obrazek

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Posty: 1226
Rejestracja: 02 lis 2011, 11:15
Imię: Patryk
Lokalizacja: Warszawa [WT]
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#302 Post autor: cns80 » 25 paź 2014, 12:41

Maćku pisze:Moje wnioski to albo sonda wali głupoty na zimnym i podaje złe dane o dawce bądź przepływa.
Sonda na zimnym jest ignorowana więc nie może być przyczyną. Szukaj w przepływce lub czujniku spalania stukowego albo położenia wałka rozrządu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Maćku
Zafiromaniak
Posty: 2450
Rejestracja: 09 wrz 2014, 16:00
Imię: Maciej
Lokalizacja: Międzyrzecze G.[SBI]
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#303 Post autor: Maćku » 28 paź 2014, 06:02

No to tak wczoraj odwiedziłem mojego mechaniora pierwsze podpięcie wykazało 5 błędów 4 z nich były związane z moimi pracami z czyszczeniem przepustnicy oraz EGR a jeden tyczył się 1. sondy lambda... wstępnie na "pełną" diagnostykę umówiłem sie na środę jako, że Mechanik chce sprawdź go dokładniej m.in. jak jest zimny, także wszystko wyjdzie jutro bądź w czwartek i powiem czy udało się naprawić nie spokojny silnik :>
Obrazek

Awatar użytkownika
Maćku
Zafiromaniak
Posty: 2450
Rejestracja: 09 wrz 2014, 16:00
Imię: Maciej
Lokalizacja: Międzyrzecze G.[SBI]
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#304 Post autor: Maćku » 09 lis 2014, 20:02

To może troche ja pomogę w temacie od tygodnia czasu Zoska nie miewa już mocnych szarpnięć czasem coś tam podskoczy, ale już nie tak mocno przechodzi po 400m i jedzie jak marzenie... Mechanik zaślepił EGR mówił że przepuszczał powietrze czy zasysał od tego momentu nie ma problemu także w pewnym sensie coś czuję że to przez niego były problemy wszystko sie okaże w czasie :lol:
Obrazek

Aldik
Posty: 1
Rejestracja: 09 gru 2014, 01:58
Lokalizacja: Katowice
Model:

#305 Post autor: Aldik » 31 sty 2015, 22:04

Mam zafire A 1999r 1.6 bez gazu benzyna i wyświetla mi następujące błędy tj.: Błędy P0168, P160A, P011D. Jak na razie zauważyłem, że szarpie przy ruszaniu ale dopiero jak się rozgrzeje oraz wskaźnik paliwa zawyża.

Macie jakieś pomysły ?

Z góry dzięki ! :piwo:
Ostatnio zmieniony 31 sty 2015, 22:05 przez Aldik, łącznie zmieniany 2 razy.

maniott
Świeżak
Posty: 21
Rejestracja: 11 cze 2014, 16:57
Lokalizacja: Manasterzec
Model:

#306 Post autor: maniott » 03 lut 2015, 15:11

Moja przerwywała podczas jazdy dziś byłem na kompie i pokazało EGR czujnik wału i cos tam skasował będy przejechałem sie EGR znów świecił wiec wyczyściliśmy go ale auto nadal przerywało od czasu do czasu i znów wyskoczył EGR.

Moja zafira to 1.6 16V eco tec i mam pytanie co robic z tym EGRem

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Posty: 3090
Rejestracja: 23 lut 2013, 18:26
Imię: Marcin
Lokalizacja: Świdwin ZSD
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:
Kontakt:

#307 Post autor: miodzik » 03 lut 2015, 16:43

maniott pisze:... i mam pytanie co robic z tym EGRem
Odpowiedź masz >>> tu <<<
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

Awatar użytkownika
Maćku
Zafiromaniak
Posty: 2450
Rejestracja: 09 wrz 2014, 16:00
Imię: Maciej
Lokalizacja: Międzyrzecze G.[SBI]
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#308 Post autor: Maćku » 04 lut 2015, 06:33

maniott, zmień EGR mój był nie szczelny i do swojego 1.8 kupiłem w Oplexie za 310zł mówili, że oryginał mają tam najkorzystniejsze ceny GM'wskich części... :mrgreen:
Obrazek

marcin78
Świeżak
Posty: 9
Rejestracja: 29 kwie 2014, 14:23
Lokalizacja: niemcy
Model:

#309 Post autor: marcin78 » 09 kwie 2015, 13:31

Cześć
Czy mugłby kotoś podpowiedziec za co sie zabrac.
Zafira a benzyna 1.6
Problem:
Przy ruszaniu i zmianie biegow chodzi jakby na 3- garki po 2-3 sekundach jedzie poprawnie ale jak chce przyspieszyc nastepuje szarpanie i 3- cylindry pracuja a potem wchodzi na obroty wczoraj wymieniłem świece ale problem nie zniknoł za co sie zabrać? :? Jestem prosty chlop i poprosiłbym o pomoc z opisem co gdzie i jak :oops:

Awatar użytkownika
Maćku
Zafiromaniak
Posty: 2450
Rejestracja: 09 wrz 2014, 16:00
Imię: Maciej
Lokalizacja: Międzyrzecze G.[SBI]
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#310 Post autor: Maćku » 09 kwie 2015, 16:53

marcin78 pisze:Cześć
Czy mugłby kotoś podpowiedziec za co sie zabrac.
Zafira a benzyna 1.6
Problem:
Przy ruszaniu i zmianie biegow chodzi jakby na 3- garki po 2-3 sekundach jedzie poprawnie ale jak chce przyspieszyc nastepuje szarpanie i 3- cylindry pracuja a potem wchodzi na obroty wczoraj wymieniłem świece ale problem nie zniknoł za co sie zabrać? Jestem prosty chlop i poprosiłbym o pomoc z opisem co gdzie i jak
Sonda Lambda bodaj w 1.6 z16xe są dwie a w z16xel będzie jedna. Który masz rok Zafiry?

z16xe od 2000-2005
z16xel od 1999-2000

Spróbuj wypiąć przepływomierz i zobacz czy chodzi lepiej będzie ci przerywał i gorszą reakcję na gaz, ale jak jest dużo lepiej niż z przepływką to będzie do wymiany przykład na moim x18xe1

https://www.youtube.com/watch?v=-3Ug53wEXAg taka praca na nowym
https://www.youtube.com/watch?v=bUEb6uwAxQU a tak na zepsutym i po wypięci zepsutego
Obrazek

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Posty: 3862
Rejestracja: 16 sty 2012, 16:59
Imię: Janek
Lokalizacja: Słupca
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:
Kontakt:

#311 Post autor: janekW67 » 09 kwie 2015, 21:27

marcin78 pisze:Cześć
Czy mugłby kotoś podpowiedziec za co sie zabrac.
Zafira a benzyna 1.6
Problem:
Przy ruszaniu i zmianie biegow chodzi jakby na 3- garki po 2-3 sekundach jedzie poprawnie ale jak chce przyspieszyc nastepuje szarpanie i 3- cylindry pracuja a potem wchodzi na obroty wczoraj wymieniłem świece ale problem nie zniknoł za co sie zabrać? :? Jestem prosty chlop i poprosiłbym o pomoc z opisem co gdzie i jak :oops:
Zacząłbym od sprawdzenia cewki.
Oczywiście!

Awatar użytkownika
Marcin1769
Debiutant
Posty: 47
Rejestracja: 09 mar 2015, 16:31
Lokalizacja: Warszawa [WX]
Model:

#312 Post autor: Marcin1769 » 21 cze 2015, 17:04

A ktoś spotkał się z dziwnym szarpaniem przy ruszaniu taki aż podskakuje cała buda występującym przy ryszani początkowym 1-bieg, puszczanie sprzęgła i auto aż podskakuje/dudni ciężko to opisać. Jest to irytujące i najczęściej występuje gdy auto jest rozgrzane do 85-90' wtedy co ruszanie w korku zajoba można dostać... Gdzieś,coś,kiedyś wydaje mi się że czytałem o czujniku "jakimś" ale nie jestem przekonany. Bardzo prosze o wskazówki.
Obrazek

-520700km

Awatar użytkownika
Maćku
Zafiromaniak
Posty: 2450
Rejestracja: 09 wrz 2014, 16:00
Imię: Maciej
Lokalizacja: Międzyrzecze G.[SBI]
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#313 Post autor: Maćku » 21 cze 2015, 17:30

Marcin1769 pisze:A ktoś spotkał się z dziwnym szarpaniem przy ruszaniu taki aż podskakuje cała buda występującym przy ryszani początkowym 1-bieg, puszczanie sprzęgła i auto aż podskakuje/dudni ciężko to opisać. Jest to irytujące i najczęściej występuje gdy auto jest rozgrzane do 85-90' wtedy co ruszanie w korku zajoba można dostać... Gdzieś,coś,kiedyś wydaje mi się że czytałem o czujniku "jakimś" ale nie jestem przekonany. Bardzo prosze o wskazówki.
Temat rzeka przyczyn może być wiele:
&#187;Przepływomierz
&#187;sonda/y
&#187;czujnik wału i wałka
&#187;nieszczelność układu dolotowego
&#187; EGR
&#187;moduł zapłonowy tudzież cewka, kable itp
&#187;Świece
&#187;komputer sterujący
&#187;brak masy na przepływomierzu


Podjedź na kompa i sprawdź błędy i napisz jakie pomożemy zdiagnozować :ok:
Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin1769
Debiutant
Posty: 47
Rejestracja: 09 mar 2015, 16:31
Lokalizacja: Warszawa [WX]
Model:

#314 Post autor: Marcin1769 » 21 cze 2015, 17:50

Maćku,

Ostatnie błędy z przed okoła 1,5miesiąca to P0195 - urwany czujnik poziomu oleju oraz p0400 słynny EGR do dziś nie do końca zdiagnozowany problem oraz 30% utrata mocy bez trybu awaryjnego, brak wyświetleń na desce rozdzielczej co też jest zastanawiające. Oczywiście w jak najszybszym czasie zrobie powtórny skan.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2015, 17:51 przez Marcin1769, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

-520700km

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1162
Rejestracja: 31 gru 2014, 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#315 Post autor: Janus » 22 cze 2015, 11:09

Marcin - Dwumasa?? :(
Janusz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”