kontrolka z samochodem i kluczem

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
buli
Bywalec
Posty: 105
Rejestracja: 25 kwie 2009, 19:02
Model:

kontrolka z samochodem i kluczem

#1 Post autor: buli » 02 lip 2009, 20:14

Witam koledzy mam znowu problem z ta kontrolka z kluczykiem i samochodem! Tym razem zapala sie tylko rano albo jak samochód jes zimny i za pare sekund gasnie i jest dobrze! Nie wiem co moze byc tego przyczyna moze to swieca żarowa???Dodam ze chodzi mi o zafire 2.0 DTI 2003r.Prosze o jakas pomoc! Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Krzysztof
Debiutant
Posty: 30
Rejestracja: 04 kwie 2009, 23:05
Imię: KRZYSZTOF
Lokalizacja: Lędziny
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

kontrolka z samochodem i kluczem

#2 Post autor: Krzysztof » 02 lip 2009, 22:18

Witam kolego musisz odczytać kod błędu bo samochodzik z kluczykiem to oznacza jakis błąd tylko musis znać numer błędu.Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 05 sie 2009, 12:43 przez Krzysztof, łącznie zmieniany 2 razy.
Kris

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Posty: 397
Rejestracja: 30 gru 2008, 15:09
Lokalizacja: małopolska
Model:

#3 Post autor: scaniairizar » 02 lip 2009, 22:41

a po przegazowaniu też gaśnie ?
bo jak tak, to strzelam na 90% świeca.
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!

Awatar użytkownika
cbm80
Mieszkaniec
Posty: 324
Rejestracja: 30 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Warszawa
Model:

#4 Post autor: cbm80 » 03 lip 2009, 12:54

To ewidentnie musi byc swieca. Jesli na rozgrzanym silniku blad nie wyskakuje to 100% swieca.
Zafira Tourer 2.0 CDTI 2012r.
Zafira EXECUTIVE 2.2DTI 2004r. (do sprzedania)

Awatar użytkownika
kamgi
Świeżak
Posty: 20
Rejestracja: 02 lip 2009, 08:15
Lokalizacja: Polanica-Zdr.
Model:

kontrolka sam. z kluczykiem

#5 Post autor: kamgi » 03 lip 2009, 13:02

Ale mam jeszcze inne pytanie tez z elektryki (żeby nowego tematu nie tworzyć) jak przekręcacie kluczyk na poz. 2 i czekacie jak zgasną ikonki to słynna ikonka sam. z kluczykiem też gaśnie czy świeci dopóki nie zapalicie silnika, bo u mnie świeci aż zapale i gaśnie a jak kiedyś kasowałem błędy programem to gasła od razu.
Ostatnio zmieniony 06 lip 2009, 13:19 przez kamgi, łącznie zmieniany 2 razy.

buli
Bywalec
Posty: 105
Rejestracja: 25 kwie 2009, 19:02
Model:

#6 Post autor: buli » 04 lip 2009, 01:14

Witam koledzy mam znowu problem z ta kontrolka z kluczykiem i samochodem! Tym razem zapala sie tylko rano albo jak samochód jes zimny i za pare sekund gasnie i jest dobrze! Nie wiem co moze byc tego przyczyna moze to swieca żarowa???Dodam ze chodzi mi o zafire 2.0 DTI 2003r.Prosze o jakas pomoc! Pozdrawiam!

Tak to tylko sie dzieje na zimnym silniku po przegazowaniu gasnie i jest ok ! Wiec bede musiał kupic swiece dziekuje za pomoc!
Ostatnio zmieniony 06 lip 2009, 13:20 przez buli, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Posty: 1367
Rejestracja: 16 kwie 2009, 13:11
Lokalizacja: Wrocław
Model:
Kontakt:

#7 Post autor: BajBus » 04 lip 2009, 21:39

u mnie gaśnie po zapaleniu auta (czasami)
ale ja mam jakiś błąd do wykasowania i ciagle nie moge sie zgadać z kumplem żeby podłączyć opcoma a ja mam ciągle inne wydatki żeby zakupić właśnego, ale to tak na marginesie;)
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

edde
Świeżak
Posty: 13
Rejestracja: 21 cze 2009, 09:19
Lokalizacja: BSK
Model:

#8 Post autor: edde » 04 lip 2009, 21:49

u mnie gaśnie po kilku sekundach od włączenia zapłonu (a przed odpaleniem), po odpaleniu gasną olejenie, ładowanie i bodajże chłodnica

Awatar użytkownika
kamgi
Świeżak
Posty: 20
Rejestracja: 02 lip 2009, 08:15
Lokalizacja: Polanica-Zdr.
Model:

#9 Post autor: kamgi » 05 lip 2009, 16:48

No to jest ciekawe bo ziomek jak podłączył kąpa to po skasowaniu wszystkich błędów to po przekręceniu na 1 gasła ikonka sam. z klucz. dlatego moje pytanie do was.

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1811
Rejestracja: 04 sty 2009, 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#10 Post autor: kicaj » 06 lip 2009, 11:53

moze to byc rowniez modul sterujacy grzaniem swiec...
ale bledy i tak trzeba zczytac ;)

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Posty: 1367
Rejestracja: 16 kwie 2009, 13:11
Lokalizacja: Wrocław
Model:
Kontakt:

#11 Post autor: BajBus » 06 lip 2009, 13:21

posty przeniesione, wszystkie problemy dot. kontrolki z samochodzikiem będą w tym temacie:
http://www.zafiraklub.nazwa.pl/vi ... =3027#3027
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

Awatar użytkownika
alpi666
Bywalec
Posty: 115
Rejestracja: 02 sty 2009, 14:32
Lokalizacja: Jasło
Model:

#12 Post autor: alpi666 » 06 lip 2009, 16:22

Witam mam czasami ten sam problem kontrolka z kluczykiem napoczatku pojawiła się sama nie zdążyłem jej podpiąć autko pod kompa i zgasła i był święty spokój za parę miesięcy znowu pojechałem podlaczyc pod kompa czujnik cisnienia doładowania wykasowaliśmy błąd i ok. i było wszystko ok. za pare miesięcy zaczął gasnąc na wolnych obrotach i zapach nieopalonego paliwa i ten sam blad zawsze łapał błąd jak chciał zgasnąć obroty 300 i ok. wymieniłem świece i było wszytsko ok. zrobiłem 1500km i nic się nie działo puzniej zaczęło się znowu 2 3 razy wykasowałem i ok. i za pare dni zaczął sam gasnąc czasami ale błędu nie pokazywało jak jechałem wczoraj na zlot to identyczna sytuacja chciał zgasnąć dąłem mu gaz do 5 tys obr i zgasl ;/ i blad wyskaczyl ;/ ale pojechałem dalej zatrzymałem się w sklepie żeby cos kupić zgasiłem furę wchodzę odpalałem a błędu nie ma

Zafira 2.0 T OPC

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Posty: 397
Rejestracja: 30 gru 2008, 15:09
Lokalizacja: małopolska
Model:

#13 Post autor: scaniairizar » 12 lip 2009, 20:45

temat był troche razy poruszany.

musisz podjechać na kompa, odczytać błędy. ale wnioskując po opisie to zdechła któraś swieca żarowa.

btw. Skąd jesteś ?
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!

Awatar użytkownika
arash
Przeglądacz
Posty: 71
Rejestracja: 07 lip 2009, 16:04
Lokalizacja: podróżna
Model:

#14 Post autor: arash » 14 lip 2009, 09:32

--------------------------------------------------------------------------------

witam serdecznie, jestem świeżym posiadaczem opelka zafiry (a )z 2005r 2.0 dti. właśnie wróciłem z morza gdzie w jedną i grugą strone miałem dziwne zdarzenia.... po przejechaniu jakiś 50km zapala sie kontrolka samochodzika z kluczem(spadek mocy), zjeżdzam na parking gasze odpalam- gasnie, jade dalej po następnych 50km znowu to samo i ja również powtarzam czyli zjeżdzam gasze odpalam i znowu gaśnie kontrolka, następne 80km spokój droga powrotna wyglądała identycznie.... co może być????? dziś mój tata jechał na kompa bo ja chory w domu....

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Posty: 397
Rejestracja: 30 gru 2008, 15:09
Lokalizacja: małopolska
Model:

#15 Post autor: scaniairizar » 14 lip 2009, 12:21

duuuzo rzeczy w zasadzie, bez odczytu błędów to cięzko stwierdzic.

u mnie jak takie cuda sie zaczeły dziac, to padała elektronika przy pompie.
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”