Wymiana wyświetlacza w Zafirze B

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
grabarz11
Świeżak
Posty: 20
Rejestracja: 30 lip 2010, 16:50
Lokalizacja: Lublin
Model:

Wymiana wyświetlacza w Zafirze B

#1 Post autor: grabarz11 » 17 wrz 2010, 19:37

Mam zafirę B z 2005r. (listopad) i mam w niej wyświetlacz bursztynowy wąski. I chce sie dowiedzieć czy można wymieniać na inny wyświetlacz (jaki?), czyli wyświetlacz, który pokazuje spalanie itd. Dodam, ze w moim radiu (CD30 MP3) mam przycisk BC ale nie działa i wyskakuje po wciśnięci NO FUNCTION. Dlatego co mam zrobic, żeby pokazywało mi spalanie i inne rzeczy oraz czy może być wyświetlacz dotykowy jak w Opel Vectra z 2007 roku. A i jeszcze jak sie da to zrobić to jaki był by tego wszystkiego koszt bo się nie za bardzo orientuje?? Z góry dzięki za pomoc :D

PS: Jeżeli juz jest podobny temat to sorry.
Ostatnio zmieniony 14 sie 2012, 19:40 przez grabarz11, łącznie zmieniany 1 raz.
Opel Zafira (B) 2005r. (listopad); 100kM; 1.9cm3 CDTi

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#2 Post autor: Anony Mous » 17 wrz 2010, 20:43

Jeżeli masz najprostszy wyświetlacz to pewnie będziesz musiał dorzucić komputer (ktoś na forum to już robił). Pamiętam że miał z tym trochę zachodu.

Awatar użytkownika
grabarz11
Świeżak
Posty: 20
Rejestracja: 30 lip 2010, 16:50
Lokalizacja: Lublin
Model:

#3 Post autor: grabarz11 » 17 wrz 2010, 20:45

No ja mam jak się nie mylę ten wklęsły, bursztynowy co na nim jest tylko zegar, data, radio i temperatura i więcej nic nie ma. I właśnie czy można zmienić na jakiś co pokazuje spalanie itd. ???
Opel Zafira (B) 2005r. (listopad); 100kM; 1.9cm3 CDTi

piotrs82
Świeżak
Posty: 14
Rejestracja: 22 cze 2010, 21:34
Imię: Piotr
Lokalizacja: Łęczna
Auto: opel zafira b 1.9 cdti
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#4 Post autor: piotrs82 » 17 wrz 2010, 21:08

ja zmieniałem z małego na duży w vectrze c . tam zmieniałem manetkę i wyświetlacz. trzeba było aktywować techem. myślę że w zafirze powinno się udać

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#5 Post autor: Anony Mous » 17 wrz 2010, 21:17

Masz taki wyświetlacz http://allegro.pl/opel-czesci-astra-h-z ... 36799.html ?

I chcesz coś takiego http://allegro.pl/opel-astra-h-zafira-b ... 46185.html ?

Najważniejsze jest to aby nowy wyświetlacz był wylogowany ze starego auta. Jeżeli nie będzie wylogowany nie będzie działał u ciebie.

Awatar użytkownika
grabarz11
Świeżak
Posty: 20
Rejestracja: 30 lip 2010, 16:50
Lokalizacja: Lublin
Model:

#6 Post autor: grabarz11 » 17 wrz 2010, 21:34

Właśnie ja mam coś takiego: http://allegro.pl/opel-astra-h-zafira-b ... 46185.html
A chce coś takiego: http://img390.imageshack.us/img390/6069/img1181rr6.jpg lub coś podobnego do CD70 navi !!! Poprostu zeby było spalanie, zużycie paliwa itd.
Opel Zafira (B) 2005r. (listopad); 100kM; 1.9cm3 CDTi

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#7 Post autor: Anony Mous » 17 wrz 2010, 21:44

A nie wystarczy u ciebie czasem sama aktywacja komputera?
Zagadaj kogoś ze swoich okolic z Op-Com'em i jazda

Awatar użytkownika
grabarz11
Świeżak
Posty: 20
Rejestracja: 30 lip 2010, 16:50
Lokalizacja: Lublin
Model:

#8 Post autor: grabarz11 » 17 wrz 2010, 21:49

No ale nie mam w okolicy kto juz to robił. A ja niedawno kupiłem samochód więc się jeszcze nie orientuje co i jak można zrobić np.: z komputerem.
Opel Zafira (B) 2005r. (listopad); 100kM; 1.9cm3 CDTi

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#9 Post autor: Anony Mous » 17 wrz 2010, 21:51

Zrób fotkę włączonego wyświetlacza w aucie, ale wydaje mi się że wystarczy tylko aktywować kompa.

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#10 Post autor: Anony Mous » 17 wrz 2010, 21:54

Na forum gdzieś była instrukcja jak aktywować kompa. W ASO zawołają pewnie spokojnie 200zł więc bardziej się opłaca kupić Op-Com'a i zrobić samemu.

Awatar użytkownika
grabarz11
Świeżak
Posty: 20
Rejestracja: 30 lip 2010, 16:50
Lokalizacja: Lublin
Model:

#11 Post autor: grabarz11 » 17 wrz 2010, 22:00

Zdjęcie z neta ale ja mam identyczny wyświetlacz: http://zapodaj.net/9fd806637c39.jpg.html
Góra: Godzina , Temperatura
Środek: Radio
Dół: Data
I TYLE NA NIM JEST WYŚWIETLONE
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2010, 22:03 przez grabarz11, łącznie zmieniany 1 raz.
Opel Zafira (B) 2005r. (listopad); 100kM; 1.9cm3 CDTi

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Posty: 2915
Rejestracja: 26 kwie 2009, 16:07
Imię: Mieczysław
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#12 Post autor: MieHor » 17 wrz 2010, 22:00

W tym temacie post kolegi DD: viewtopic.php?t=3624
Ostatnio zmieniony 26 lis 2017, 10:18 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#13 Post autor: Anony Mous » 17 wrz 2010, 22:01

grabarz11 nic tylko szukać kogoś z forum z op-com'em i aktywować :)

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#14 Post autor: Anony Mous » 17 wrz 2010, 22:57

taki wyświetlacz jak twój ma kolega Lorry (tzw BID, Board Info Display) i jemu wszystko ładnie śmiga. Koledzy dobrze piszą, że wystarczy op-com, nie potrzeba techa w ASO.

tico0

#15 Post autor: tico0 » 18 wrz 2010, 22:17

kaliope pisze:taki wyświetlacz jak twój ma kolega Lorry (tzw BID, Board Info Display) i jemu wszystko ładnie śmiga
Nie tylko on ja też mam taki wyświetlacz, a kolega MieHor powiedział już wszystko w tym temacie...... :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”