Wymiana wyświetlacza w Zafirze B

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Posty: 1226
Rejestracja: 02 lis 2011, 11:15
Imię: Patryk
Lokalizacja: Warszawa [WT]
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#136 Post autor: cns80 » 21 lis 2014, 11:01

Pytałem o co innego.
Wiem że wyswietlacze się wylogowuje itd.
Pytałem czy pasuje p&p (vectry i signumy miały rózne rozmiary wyswietlaczy, a być moze i typy - dlatego pytam) i czy sama taka wymiana wystarczy żeby miec tą informację na ekranie czy jeszcze trzeba coś kombinować w ustawieniach techem lub opcomem.
Obrazek

drahe
Mieszkaniec
Posty: 430
Rejestracja: 09 sie 2012, 09:13
Lokalizacja: Gliwice
Model:

#137 Post autor: drahe » 21 lis 2014, 14:37

cns80 pisze: Czy faktycznie ZB będzie wyświetlała średnie spalanie na głównym ekranie po podmianie wyświetlacza ? I cz on jest plug&play ?
To napisz precyzyjnie o co Ci konkretnie chodzi, np czy wyświetlacz pasuje z Vectry.... Mamy się domyślać co autor miał na myśli ??

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#138 Post autor: Flora » 21 lis 2014, 15:02

Typy wyświetlaczy CID w ZB są różne chociażby ze względu na wspomnianą ilość linii. Po logowaniu trzeba poustawiać informacje o peryferiach jakie znajdują się w samochodzie (skonfigurować moduły na szynie CAN).

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Posty: 1226
Rejestracja: 02 lis 2011, 11:15
Imię: Patryk
Lokalizacja: Warszawa [WT]
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#139 Post autor: cns80 » 21 lis 2014, 19:43

drahe pisze:
cns80 pisze: Czy faktycznie ZB będzie wyświetlała średnie spalanie na głównym ekranie po podmianie wyświetlacza ? I cz on jest plug&play ?
To napisz precyzyjnie o co Ci konkretnie chodzi, np czy wyświetlacz pasuje z Vectry.... Mamy się domyślać co autor miał na myśli ??
Przecież napisałem wyraźnie czy pasuje p&p. Z tego co napisał Marcin rozumiem że trzeba dłubnąć delikatnie. Z tego co Ty piszesz rozumiem że trzeba określony typ wyświetlacza. Popraw mnie jeśli się mylę. A po czym poznać że wyświetlacz będzie pasował, że da to się w tej konkretnej zafirze odpalić i że ma właśnie 3 linie ? Jakieś oznaczenia ?
Obrazek

wojtas29
Świeżak
Posty: 18
Rejestracja: 16 lis 2014, 16:40
Lokalizacja: Wielka Brytania
Model:

#140 Post autor: wojtas29 » 22 lis 2014, 23:17

Dobry wieczór
W zafirze z 2011 mam taki oto wyświetlacz

Obrazek

Chciałbym go sobie zmienić, najlepiej na kolorowy, o ile to mozliwe
Ewentualnie ten "ładniejszy" nie kolorowy

Pytanie czy wystarczy go zalogować czy trzeba będzie wymienić radio, ewentualnie komputer
Czy może wystarczy aktywacja op com'em, który z resztą mam

MARK-62
Przeglądacz
Posty: 75
Rejestracja: 21 lut 2014, 21:38
Lokalizacja: Zduńska Wola
Model:

#141 Post autor: MARK-62 » 23 lis 2014, 11:45

Wyświetlacz da się wymienić tylko to nie jest takie tanie i nie wiem czy do tego radia opłaca się wymieniać na kolorowy.

Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Posty: 412
Rejestracja: 10 cze 2011, 21:57
Lokalizacja: lbn
Model:

#142 Post autor: KIT GTO » 25 lis 2014, 13:55

cns80 pisze:
drahe pisze:
cns80 pisze: Czy faktycznie ZB będzie wyświetlała średnie spalanie na głównym ekranie po podmianie wyświetlacza ? I cz on jest plug&play ?
To napisz precyzyjnie o co Ci konkretnie chodzi, np czy wyświetlacz pasuje z Vectry.... Mamy się domyślać co autor miał na myśli ??
Przecież napisałem wyraźnie czy pasuje p&p. Z tego co napisał Marcin rozumiem że trzeba dłubnąć delikatnie. Z tego co Ty piszesz rozumiem że trzeba określony typ wyświetlacza. Popraw mnie jeśli się mylę. A po czym poznać że wyświetlacz będzie pasował, że da to się w tej konkretnej zafirze odpalić i że ma właśnie 3 linie ? Jakieś oznaczenia ?
wystarczy kopić wyświetlacz Cid z oznaczeniem "BN"
każdy wyświetlacz z ZB i AH jest taki sam więc nic nie dłubiesz tylko podmieniasz i programujesz

tadam ;)


Marek kto bogatemu zabroni :lol:

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Posty: 1226
Rejestracja: 02 lis 2011, 11:15
Imię: Patryk
Lokalizacja: Warszawa [WT]
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#143 Post autor: cns80 » 25 lis 2014, 14:35

KIT GTO pisze:
cns80 pisze:
drahe pisze:
cns80 pisze: Czy faktycznie ZB będzie wyświetlała średnie spalanie na głównym ekranie po podmianie wyświetlacza ? I cz on jest plug&play ?
To napisz precyzyjnie o co Ci konkretnie chodzi, np czy wyświetlacz pasuje z Vectry.... Mamy się domyślać co autor miał na myśli ??
Przecież napisałem wyraźnie czy pasuje p&p. Z tego co napisał Marcin rozumiem że trzeba dłubnąć delikatnie. Z tego co Ty piszesz rozumiem że trzeba określony typ wyświetlacza. Popraw mnie jeśli się mylę. A po czym poznać że wyświetlacz będzie pasował, że da to się w tej konkretnej zafirze odpalić i że ma właśnie 3 linie ? Jakieś oznaczenia ?
wystarczy kopić wyświetlacz Cid z oznaczeniem "BN"
każdy wyświetlacz z ZB i AH jest taki sam więc nic nie dłubiesz tylko podmieniasz i programujesz

tadam ;)


Marek kto bogatemu zabroni :lol:
Dzięki Grzegorz. O to mi właśnie chodziło :) Irkowi i Marcinowi też dziękuję za częściowe odpowiedzi :)
Obrazek

MARK-62
Przeglądacz
Posty: 75
Rejestracja: 21 lut 2014, 21:38
Lokalizacja: Zduńska Wola
Model:

#144 Post autor: MARK-62 » 27 lis 2014, 18:49

KIT GTO pisze:Marek kto bogatemu zabroni
No właśnie nikt bo ja też wymieniłem i jest git :mrgreen:

Awatar użytkownika
luken66
Debiutant
Posty: 42
Rejestracja: 16 sty 2015, 15:37
Lokalizacja: Kętrzyn
Model:

#145 Post autor: luken66 » 26 sty 2015, 14:13

Do czego służy kabel RGB w wyświetlaczu CID ?

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Posty: 5934
Rejestracja: 18 lip 2017, 18:21
Imię: Sylwek
Lokalizacja: Drawsko Pomorskie
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:
Kontakt:

#146 Post autor: SD72 » 26 sty 2015, 14:18

luken66 pisze:Do czego służy kabel RGB w wyświetlaczu CID ?
Odpowiedz w temacie ;) viewtopic.php?t=6134&postdays=0&postorder=asc&start=0

Post nr.9 :D
Ostatnio zmieniony 26 lis 2017, 10:15 przez rafant4011, łącznie zmieniany 3 razy.

selwag
Posty: 3
Rejestracja: 05 lis 2015, 22:26
Lokalizacja: Rzeszów
Model:

#147 Post autor: selwag » 05 lis 2015, 22:33

Witam wszystkich

Zmieniłem w zafirce znajomego radio cd30 na cd70 i mam mały problem.
Navi CD 70 działa poprawnie, BC, Radio, UWA, jedynie z czym mam wielki problem to temperatura zewnętrzna. Cały czas pokazuje mi „-40”. Czujnik i kabel są sprawne bo na starym wyświetlaczu jest ok i nie ma żadnych błędów. Na nowym CID występuje cały czas błąd U2139 – nieprawidłowe dane z modułu ster.kolumny kierownicy CIM.

Kombinowałem z index code ale mi nic nie wyszło.

drahe
Mieszkaniec
Posty: 430
Rejestracja: 09 sie 2012, 09:13
Lokalizacja: Gliwice
Model:

#148 Post autor: drahe » 06 lis 2015, 08:26

Ten CID nie jest czasem z Vectry C :P
Zapodaj numer części GM i kod alfa a najlepiej wklej odczyt z opcoma.

selwag
Posty: 3
Rejestracja: 05 lis 2015, 22:26
Lokalizacja: Rzeszów
Model:

#149 Post autor: selwag » 11 lis 2015, 11:26

Tak z vectry.
Jest szansa czy musze szukac od zafiry?

drahe
Mieszkaniec
Posty: 430
Rejestracja: 09 sie 2012, 09:13
Lokalizacja: Gliwice
Model:

#150 Post autor: drahe » 11 lis 2015, 11:44

Temat do ogarnięcia :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”