Kontrolka chłodzenia silnika

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
plutmen1
Bywalec
Posty: 112
Rejestracja: 24 lip 2010, 21:54
Lokalizacja: Tychy
Model:

Kontrolka chłodzenia silnika

#1 Post autor: plutmen1 » 16 paź 2010, 16:27

Witam Panowie Pomóżcie
Mam Zośke A 1,6 16V auto 4 dni stało pod chmurką dzisiaj chce jechać na zakupy a tu zoonk po odpaleniu auta pali sie żółta kontrolka powiadamiąca o awarii układu chłodzenia. Po odpaleniu auta pali się ona cały czas i załączaja się dwa wentylatory główny i z klimatyzacji chodzą cały czas na pełnych obrotach, sprawdziłem bezpieczniki itp, ostatnio wszystko było dobrze i nie grzebałem nic przy chłodzeniu płyn w normie. Jakieś pomysły co to może być.
Jeśli ma ktoś z woj.śląskiego program to ja chętnie bym skorzystał z jego pomocy do szczytania błędów, bo sam takiego nie posiadam.
POMOCY???[/center]

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1902
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#2 Post autor: Dziadek13 » 16 paź 2010, 19:36

A jak na wskaźniku temperatura? popraw wtyki na czujnikach temperatury. Poczytaj o tych włączających sie wentylatorach w sam naprawiam na str 97/98.Fejsa przerobiłem bo miałem do vw a teraz musze wyczaić programy które z nim współpracują mam ich troche.
W komorze koło akumulatora w malej puszce sa 2 bezpieczniki 30A F50 F52 oraz jeden przekaznik K60 może on jest sklejony,lub inny przekażnik od wentyli.
Pobierz to i tam masz opis gdzie te przekażniki są.
Przekaźniki
Może ci to troszke pomoże
Wentyle

plutmen1
Bywalec
Posty: 112
Rejestracja: 24 lip 2010, 21:54
Lokalizacja: Tychy
Model:

#3 Post autor: plutmen1 » 17 paź 2010, 08:24

Przekażniki sprawdzone, jutro postaram się podjechać na warsztat szczytać błędy, dam potem znać co wykryło, może komuś się przyda.

quark76
Posty: 3
Rejestracja: 13 lip 2010, 10:49
Imię: Paweł
Lokalizacja: WK
Auto: Opel Zafira 2.0 DTH (lift)
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH

Kontrolka chłodzenia silnika

#4 Post autor: quark76 » 17 paź 2010, 13:20

Ja miałem też problem z tą kontrolką, klima nie działa, wentylatory pracują. Wszystko sprawdzone (klimatyzacja, chłodnica, płyny, czujniki ...)
Okazało się że w lewym nadkolu z przodu jest komputer do sterowania chłodzeniem . Jedna z wtyczek się poluzowała. Kilka opasek i spokój. Klima działa, kontrolka się nie pali.

plutmen1
Bywalec
Posty: 112
Rejestracja: 24 lip 2010, 21:54
Lokalizacja: Tychy
Model:

#5 Post autor: plutmen1 » 17 paź 2010, 17:20

Jutro to sprawdze i napisze co i jak dzisiaj mi te wentylatory rozładowały aku

biały79
Świeżak
Posty: 17
Rejestracja: 29 kwie 2010, 14:51
Lokalizacja: Turek
Model:

#6 Post autor: biały79 » 18 paź 2010, 09:49

plutmen1, też jestem ciekawy co ci wyjdzie, ja mam ten sam problem, ale mechanik twierdzi ze nie widzi żadnych błędów na kompie, a to jest tak własnie, ze włacza sie , wentyl chodza, a jak wyłacze silnik i włącze ponownie, to jest juz dobrze....

plutmen1
Bywalec
Posty: 112
Rejestracja: 24 lip 2010, 21:54
Lokalizacja: Tychy
Model:

#7 Post autor: plutmen1 » 18 paź 2010, 19:25

Dzisiaj sprawdziłem te koski przy module od wentylatorów i lipa siedzą dobrze jestem umówieony na podłączenie pod komputer to zobaczymy jakie błędy wyjdą, bo juz sam nie wiem co to może być, być może to czujnik od temp.silnika bo wskaźnik temp.wogóle mi nie wskazuje żadnej temp., tylko jak to sprawdzić czy to on nawalił i dzie wogóle się on znajduje to ja nie wiem?

plutmen1
Bywalec
Posty: 112
Rejestracja: 24 lip 2010, 21:54
Lokalizacja: Tychy
Model:

#8 Post autor: plutmen1 » 18 paź 2010, 21:04

Panowie gdzie znajduje się czujnik temperatury silnika w ZA 1,6 16V. Bardzo proszę o zdjęcie poglądowe.

John
Posty: 3
Rejestracja: 15 paź 2010, 12:05
Lokalizacja: Łódzkie
Model:

Re: Kontrolka chłodzenia silnika

#9 Post autor: John » 18 paź 2010, 21:14

plutmen1 pisze:Witam Panowie Pomóżcie
Mam Zośke A 1,6 16V auto 4 dni stało pod chmurką dzisiaj chce jechać na zakupy a tu zoonk po odpaleniu auta pali sie żółta kontrolka powiadamiąca o awarii układu chłodzenia. Po odpaleniu auta pali się ona cały czas i załączaja się dwa wentylatory główny i z klimatyzacji chodzą cały czas na pełnych obrotach, sprawdziłem bezpieczniki itp, ostatnio wszystko było dobrze i nie grzebałem nic przy chłodzeniu płyn w normie. Jakieś pomysły co to może być.
Jeśli ma ktoś z woj.śląskiego program to ja chętnie bym skorzystał z jego pomocy do szczytania błędów, bo sam takiego nie posiadam.
POMOCY???[/center]


Witam,
Moze tylko czujnik temperatury płynu do wymiany
W 2.0 DTI wiem ze jesli sie odłaczy wtyczke od czujnika to włancza sie wiatrak niezaleznie od temperatury,tak tez miałem w wektrze 1.6 8V, by nieprzegrzac silnika.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
gregorio__80
Debiutant
Posty: 47
Rejestracja: 28 cze 2010, 20:30
Lokalizacja: Żory
Model:

#10 Post autor: gregorio__80 » 19 paź 2010, 20:27

No i u mnie ten problem występował.
Zapalił się w trasie, zadzwoniłem do mechanika i powiedział żeby sprawdzić poziom chłodzenia czy jest go dość a potem na kompa przyjedź. Z barku czasu jeździłem tak kilka dni kontrolka głównie zapalała się na zimnym silniku potem gdy zapalałem silnik który był już ciepły gasła jak to powinno być. Na dzień przed wizytą u mechanika miałem to samo co wy z wariatami wiatrakami kręciły jak najęte nawet na zimnym silniku. No i nadeszła sobota siadam rano i wszystko w należytym porządku jadę do mechaniora i jedyny błąd to nie pamiętam dokładnie ale tak jakoś mówił "Błąd czujnika ciśnienia klimatyzacji", skasował i z 3tyg było spokój aż biorę autko zapalam i zonk wariaty wiatraki wróciły :x
Pojechałem do roboty około 15km i jak parkowałem wjechałem przednim lewym na krawężnik i jak zjechałem to troszkę dup..ło o glebę i kontrolka zgasła wiatraki poszły w las i znowu mam spokój.
Tak czytam i zastanawiam się nad tym co pisał quark76

Awatar użytkownika
giant19s
Mieszkaniec
Posty: 457
Rejestracja: 07 paź 2009, 11:04
Lokalizacja: Jarocin
Model:

#11 Post autor: giant19s » 20 paź 2010, 08:40

Jeszcze można obstawiać sterownik od sterowania wentylatorami.
Radzę podjechać do elektryka co zna się na klimatyzacji aby podłączył auto pod kompa.
Miałem podobnie ale udało się wyregulować wszystko podłączając auto pod kompa.

kris77
Przeglądacz
Posty: 64
Rejestracja: 23 lut 2010, 18:14
Lokalizacja: warmińsko-mazurskie
Model:

wentylatory

#12 Post autor: kris77 » 20 paź 2010, 18:26

Plumen1
Miałem podobne problemy z tymi wentylatorami. Każdy mechanior gadał co innego. Nawymieniałem częsci, jeździłem po serwisach klimy, komputerach - wszystko strata czasu i kasy.
Przyczyna okazała się banalna. Mechanior mówił, że to napewno nie to ale nalegałem, zeby sprawdził. I to był strzał w 10. Sprawcami takiego stanu rzeczy były wtyki na opornikach wentylatorów.
Tu masz to opisane http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3343
Nie sugeruj się tymi ostatnimi zdaniami w moim drugim poście, bo jednak wentylatory sie wyłączają. Poprostu było wtedy gorąco i potrzebowały czasu aby schłodzić układ. Wszystko jest w porządku, powinny włączać się oba wentylatory.

PS. Od tamtej pory ani razu nie zaswieciła mi owa kontrolka i wentylatory same nie startują. Radzę zacząć od tego.

plutmen1
Bywalec
Posty: 112
Rejestracja: 24 lip 2010, 21:54
Lokalizacja: Tychy
Model:

#13 Post autor: plutmen1 » 23 paź 2010, 18:55

Witam
Byłem na kompie pokazywało błędy ze sterownika wentylatorów wiec pomyślałem,że podepne taki sam i sprawdze czy to rzeczywiście to,podpiołem 2 dobre sterowniki o takich samych numerach i literkach i problem dalej tkwi, inny mechanik podłączył techa 2 i wywala błąd "brak sygnału z czujnika temperatury silnika", czujnik wymieniłem na nowy, ten sam mechanik mówi że jest laikiem w elektryce ale wsadził opornik do kostki od tego czujnika temp., i mówi że to powinno zatrzymać wentylatory, było inaczej, problem nadal ten sam, mówi że to kabel którys będzie walnięty bo prąd nie dochodzi, dziś sprawdziłem miernikiem kostke i w jednym wtyku 5V a drugi masa czyli 0V, problem nadal tkwi na liczniku brak wskazania temperatury, żółta kontolka sie świeci i wentylatory pracuja na ful.
Jakieś pomysły co dalej polecie jakiegoś dobrego elektryka ze śląska,tychy,katowice itp.
KAŻDA POMOC MILE WIDZIANA.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1902
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#14 Post autor: Dziadek13 » 23 paź 2010, 19:35

plutmen1 pisze:Witam
ten sam mechanik mówi że jest laikiem w elektryce ale wsadził opornik do kostki od tego czujnika temp., i mówi że to powinno zatrzymać wentylatory, było inaczej.
Opornik wkłada sie tylko wtedy jak chcemy oszukać komputer w temacie temperatury na zewnątrz żeby działały świeczki żarowe.

Zacznijmy od tego że mechanik nieobeznany z elektroniką mógłby podłączyć cie programem AB-Com tam ma bloki i widzi co nie działa błędy też.Co do twojego pomiaru to tak sie nie mierzy bo możesz uszkodzić komputer samochodowy gdyż piny z tego czujnika idą do kompa na nóżki X89 i X93 tak że na wskażnik idą informacje z kompa,możesz poprawić wtyk na kompie przeczyścić jakimś środkiem tylko nie!!!!!! WD40!!!!.Ewentualnie możemy sie umówić to podjedziesz podepniemy fejsa z AB-Com i sprawdzimy.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2010, 21:13 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.

kris77
Przeglądacz
Posty: 64
Rejestracja: 23 lut 2010, 18:14
Lokalizacja: warmińsko-mazurskie
Model:

wentylatory

#15 Post autor: kris77 » 23 paź 2010, 21:09

Plutmen 1. Sprawdź naprawdę te styki. Ja też jeździłem z moimi wentylatorami i kontrolką po wielu warsztatach, komputerach, klnąc bez przerwy. Ci "specjaliści" tylko by zmieniali części i brali kase za robotę, a problem tkwił w takiej głupocie. Ostatnio rozmawiałem z kumplem i też miał kiedyś podobny problem. Miał zielone wtyki w tych gniazdach i też mu świrowały wentylki.
Życzę powodzenia. Daj znać jak rozwikłasz problem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”