[B]drgania podczas jazdy
-
- Przeglądacz
- Model:
[B]drgania podczas jazdy
Witam.
Ostatnio zaobserwowałem coś dziwnego w mojej zośce.
Na początku lipca wiozłem dzieci na wakacje zapakowałem auto wraz z rowerami na dachu podczas jazdy odczuwałem dość mocne drgania całej kabiny najbardziej przy przyspieszaniu jak i również dwa razy zaśmierdziało sprzęgło auto ma przejechane 45000km podpowiedzcie co to może być. Nadmieniam iż zimą wjechałem niegroźnie do rowu w serwisie wymienili mi wahacz lewy i końcówki drążków. Dzięki za szybkie odpowiedzi. Te drgania tak jakby przechodziły od przodu po tył i czym bardzie obciążone auto tym silniejsze
Ostatnio zaobserwowałem coś dziwnego w mojej zośce.
Na początku lipca wiozłem dzieci na wakacje zapakowałem auto wraz z rowerami na dachu podczas jazdy odczuwałem dość mocne drgania całej kabiny najbardziej przy przyspieszaniu jak i również dwa razy zaśmierdziało sprzęgło auto ma przejechane 45000km podpowiedzcie co to może być. Nadmieniam iż zimą wjechałem niegroźnie do rowu w serwisie wymienili mi wahacz lewy i końcówki drążków. Dzięki za szybkie odpowiedzi. Te drgania tak jakby przechodziły od przodu po tył i czym bardzie obciążone auto tym silniejsze
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 01:34 przez fysio1978, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: drgania podczas jazdy
U mnie też zauważyłem drgania ale było to po wymianie w paździeniku 2009 opon na nowe (Continental ContiWinterContact TS 830 205/55 R16 91 T) mam nadzieje, ze nie sa jakies lipne po 2 tyg jazdy na trasie nagle zaczela drgac kierownica przy 120-130km/h. Wizyta u wulkanizatora wywazyl ponownie 2 przednie (okazalo sie, ze zle byly wywazone) i po wywazeniu nic juz nie drgalo nawet przy 180km/h teraz po 3 miesiecy ponownie zauwazylem drgania przy 140km/h i szukam teraz w Krakowie miejsca gdzie mozna dowazyc kola na samochodzie.
Znalazlem jedynie
KAROSAŻ
ul. Wielicka 224b
Kraków
tel. 695-275-935
Niby na stronie jest 10zl za koło, ale jak dzwoniłem mówili, ze 15zl i tylko jedna osoba potrafi to robic... ktora jest tydzien na urlopie. Czy może zna ktoś inny jakiś serwis doważający koła?
Znalazlem jedynie
KAROSAŻ
ul. Wielicka 224b
Kraków
tel. 695-275-935
Niby na stronie jest 10zl za koło, ale jak dzwoniłem mówili, ze 15zl i tylko jedna osoba potrafi to robic... ktora jest tydzien na urlopie. Czy może zna ktoś inny jakiś serwis doważający koła?
No jednak nie znalazlem innego wulkanizatora niz KAROSAŻ w krk z dowazaniem na samochodzie, a ze przez tydzien nie mogli to pozostalo mi normalnie wywazyc. Przygladnalem sie przy wywazaniu jednemu z przednich kol i bylo niewywazone o 12, wiec przy wiekszych predkosciach moglo bic. Po wywazeniu wszystkich kół drganie minelo, jestem ciekawy czy tym razem do wiosny wytrzymaja...
Witam. Mam taki problem, że podczas jazdy lekko drży kierownica. Co dziwne nie dzieje się to cały czas ale raz drży innym razem nic się nie dzieje
Jadąc jest drżenie po chwili ustaje ,później znowu, nie jest to uzależnione od prędkości ,dzieje się to przy różnych prędkościach jazdy. Co to może być? Drążki czy bardziej opony? W którym kierunku szukać?
Z góry dziękuję za sugestie. Pozdrawiam.

Z góry dziękuję za sugestie. Pozdrawiam.
Myślisz, że jesteś najlepszy? Pamiętaj, że nie jesteś doskonały!
Jest to niezależne od obrotów silnika. Jak jadę i kierownica drży to kilka razy po prostu lekko skeciłem kierownicą w obie strony i czasem drżenie ustaje
po kilku kilometrach znowu drży. Nie wiem czy było coś robione z osiami (o jakie osie chodzi?)
Najbardziej podejrzewam opony ze względu na to, że około dwa tygodnie temu podczas jazdy ok.100 km/h miałem duże bicie na kierze. Wywarzyłem wtedy przednie koła w warsztacie i bicie ustało(moim zdanie facio nie bardzo się przyłożył do tego wywarzania- parę minut przed zamknięciem). Teraz kierownica tak jak już pisałem zachowuje się jak ja to nazwałem lekkie dojenie
czyli lewo-prawo, nie wiem co to?

Najbardziej podejrzewam opony ze względu na to, że około dwa tygodnie temu podczas jazdy ok.100 km/h miałem duże bicie na kierze. Wywarzyłem wtedy przednie koła w warsztacie i bicie ustało(moim zdanie facio nie bardzo się przyłożył do tego wywarzania- parę minut przed zamknięciem). Teraz kierownica tak jak już pisałem zachowuje się jak ja to nazwałem lekkie dojenie

Diagnostyka zawieszenia + układ kierowniczy wszystko OK.
Byłem z facetem w kanale w czasie sprawdzania, przednie koła na rozruchu kręcą się troszkę ,,balonowato'', wydaje się że mój problem to opony (mam nadzieję że nie półosie, ale w tym przypadku to objawy byłyby chyba odczuwalne bardziej). Gościu proponuje przełożenie kół z tyłu do przodu, wyważenie wszystkich i próba , tak zrobię.
Dzięki wszystkim za różne sugestie.
Byłem z facetem w kanale w czasie sprawdzania, przednie koła na rozruchu kręcą się troszkę ,,balonowato'', wydaje się że mój problem to opony (mam nadzieję że nie półosie, ale w tym przypadku to objawy byłyby chyba odczuwalne bardziej). Gościu proponuje przełożenie kół z tyłu do przodu, wyważenie wszystkich i próba , tak zrobię.
Dzięki wszystkim za różne sugestie.