[B]drgania podczas jazdy
- Anony Mous
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
- kubik_CDTi
- Zafiromaniak
- Model:
Hymm widzę, ze problem drgań jest dość popularny...
U mnie też to mam (a może już nie mam
)
Po wymianie opon na nówki ContiP2 zauważyłem, że tuż powyżej 100 cały samochód wpada w drgania.
Miałem do wymiany całe hamulce na tyle więc podejrzewałem, że może to być problem. W tamtym tygodniu założyłem na tył komplet ATE, ale nie miałem jeszcze okazji sprawdzić w trasie jak będzie się sprawowało auto. Sprawdzę w weekend...
Ale przy okazji zapytałem mechaników o te drgania i gościo mi powiedział, że zdarza się że w nówkach oponach po założeniu trzeba odczekać trochę by się ułożyły i wywarzyć raz jeszcze.
U mnie też to mam (a może już nie mam

Po wymianie opon na nówki ContiP2 zauważyłem, że tuż powyżej 100 cały samochód wpada w drgania.
Miałem do wymiany całe hamulce na tyle więc podejrzewałem, że może to być problem. W tamtym tygodniu założyłem na tył komplet ATE, ale nie miałem jeszcze okazji sprawdzić w trasie jak będzie się sprawowało auto. Sprawdzę w weekend...
Ale przy okazji zapytałem mechaników o te drgania i gościo mi powiedział, że zdarza się że w nówkach oponach po założeniu trzeba odczekać trochę by się ułożyły i wywarzyć raz jeszcze.
- kubik_CDTi
- Zafiromaniak
- Model:
Witam!
Opiszę objawy mojej Zafirki /2007, diesel, automat/:
- trzęsie się cała buda gdy przyspieszam i gdy ma włączony tempomat;
- trzęsienie ustępuję jak odpuści się gaz - idzie gładko jak po stole;
- nie ma żadnych drgań na kierownicy.
Co Wy na to? Gdzie szukać przyczyny? Mam założone nowe ogumienie i jakieś 1500 kaemów przebiegu na nich.
Dzięki za każda podpowiedź.
Paweł
Opiszę objawy mojej Zafirki /2007, diesel, automat/:
- trzęsie się cała buda gdy przyspieszam i gdy ma włączony tempomat;
- trzęsienie ustępuję jak odpuści się gaz - idzie gładko jak po stole;
- nie ma żadnych drgań na kierownicy.
Co Wy na to? Gdzie szukać przyczyny? Mam założone nowe ogumienie i jakieś 1500 kaemów przebiegu na nich.
Dzięki za każda podpowiedź.
Paweł
-
- Zafiromaniak
- Imię: Grisza
- Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
- Model: ZBZAAF
- Oznaczenie silnika: Z22yh20LET
Drgania po zmianie opon się pojawiły czy były wcześniej?
Jak były wcześniej sprawdź felgi i wyważenie ale w INNYM serwisie
Czasem zrobią za dużą tolerancję na maszynie i już jest niefajnie...
Jak od zmiany opon to sprawdź czy nie są trzepnięte osnowy labo wybulbione gdzieś.
Dokładną diagnoze zawiasu zrób
I przyjrzałbym się poduszkom zespołu napędowego, bo wygląda jakby nie tlumiły i szło wszystko na budę
Jak były wcześniej sprawdź felgi i wyważenie ale w INNYM serwisie

Jak od zmiany opon to sprawdź czy nie są trzepnięte osnowy labo wybulbione gdzieś.
Dokładną diagnoze zawiasu zrób
I przyjrzałbym się poduszkom zespołu napędowego, bo wygląda jakby nie tlumiły i szło wszystko na budę
Gdyby przyczyną były opony to objawy takie byłyby cały czas a nie tylko podczas przyspieszania...pawel73 pisze:- trzęsienie ustępuję jak odpuści się gaz - idzie gładko jak po stole;
Szukałbym raczej w układzie przeniesienia napędu, jakieś luzy w zawieszeniu, poduszki silnika, półosie napędowe-przeguby(zwłaszcza prawa strona na połączeniach-wielowypustach brakuje smaru i też daje to takie objawy)
A opony możesz tak dla pewności sprawdzić, że nowe to nie znaczy dobre...
Sam miałem niedawno taki przypadek z oponami, niby super firma(Mich....)a po kilku tys.km nadawały się do śmieci

I właśnie u mnie jest to samo ale ja byłem strasznie zdziwiony bo w przecież w styczniu wymieniałem calutki komplet ATE (tarcze klocki ,przód i tył ) a stało się to dopiero teraz w maju i chyba wyszło że jednak ktoś źle założył i nie oczyścił wszystkiego jak trzeba .u mnie było podobnie 130km/h pomogło wyważenie a co do hamowania to miałem tarcze do wymiany przód były krzywe :> i teraz jest ok.
W poniedziałek zostawiam samochód w warsztacie
[ Dodano: Pon Cze 13, 2011 11:20 ]
No i zonk dzisiaj rozebrali mi samochód wszystko sprawdzili i wyczyścili , tarcze proste żadnych luzów itp. Mechanior mówi że może mi pomóc wyważenie kół na samochodzie . Jutro pojadę i tak też zrobię bo chyba nie mam wyjścia . Szczerze mówiąc to już sam nie wiem co o tym myśleć . Na zimówkach nie odczuwałem nic a teraz mam nowe CPC2 ale chyba to nie wina opon ?
Racja jest jak du** ... każdy ma swoją 

- kubik_CDTi
- Zafiromaniak
- Model:
Ja wczoraj wyważyłem kola ponownie.
Mechanicy sprawdzili mi czy sa poprawnie wyważone i nieco sie zdziwiłem, twierdzili ze porostu kola były niewyważone. Dziś wieczorkiem ruszam w trasę to zobaczę jak sie będzie Zafcia zachowywać. Jeśli będzie wszystko okay to już nigdy nie pojadę do tego warsztatu który przerzucał mi opony z zimowych na letnie...
Pierwszy raz będę jechał z bagażnikiem rowerowym na haku, mam nadzieje ze to nie zaburzy moich odczuć...
[ Dodano: Nie Cze 26, 2011 21:14 ]
Hejka po długim weekendzie!
W moim przypadku pomogło wyważenie kół.
Zero drgań!
Mechanicy sprawdzili mi czy sa poprawnie wyważone i nieco sie zdziwiłem, twierdzili ze porostu kola były niewyważone. Dziś wieczorkiem ruszam w trasę to zobaczę jak sie będzie Zafcia zachowywać. Jeśli będzie wszystko okay to już nigdy nie pojadę do tego warsztatu który przerzucał mi opony z zimowych na letnie...
Pierwszy raz będę jechał z bagażnikiem rowerowym na haku, mam nadzieje ze to nie zaburzy moich odczuć...
[ Dodano: Nie Cze 26, 2011 21:14 ]
Hejka po długim weekendzie!
W moim przypadku pomogło wyważenie kół.
Zero drgań!