[FAQ]Tempomat

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Posty: 387
Rejestracja: 16 sie 2012, 22:24
Lokalizacja: lubuskie
Model:

#106 Post autor: ekmir » 20 lis 2012, 20:31

Czy w moim autku - Zafira A (po lifcie 2003) 2.0 DTI (silnik: Y20DTH) mogę dołożyć tempomat?
W obudowie kolumny kierowniczej znalazłem dwie wiązki zakończone wtyczkami, jedna z lewej strony, a druga z prawej.

Co muszę zrobić aby cieszyć się z tego wynalazku?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Posty: 16451
Rejestracja: 17 paź 2010, 12:28
Imię: Bodek
Lokalizacja: Polska B
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#107 Post autor: Bodek » 20 lis 2012, 20:36

ekmir pisze:Czy w moim autku - Zafira A (po lifcie 2003) 2.0 DTI (silnik: Y20DTH) mogę dołożyć tempomat?
W obudowie kolumny kierowniczej znalazłem dwie wiązki zakończone wtyczkami, jedna z lewej strony, a druga z prawej.

Co muszę zrobić aby cieszyć się z tego wynalazku?
Przeczytaj TO
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Posty: 387
Rejestracja: 16 sie 2012, 22:24
Lokalizacja: lubuskie
Model:

#108 Post autor: ekmir » 20 lis 2012, 20:53

Wielkie dzięki Bodek - kolega marwisn opisał to bardzo dokładnie.
Ponieważ mam diesla to dołożenie tempomatu aż się prosi.

Martwi mnie tylko włączenie tempomatu w ECU silnika - nie posiadam interfejsa :(

Awatar użytkownika
Maciek
-#Administrator
Posty: 3460
Rejestracja: 24 gru 2008, 16:35
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Plec:
Kontakt:

#109 Post autor: Maciek » 20 lis 2012, 21:18

W ZA w dieslu raczej nie będziesz musiał aktywować kompem tempomatu :) W 95% tempomat działa od razu po podpięciu manetki.

Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Posty: 387
Rejestracja: 16 sie 2012, 22:24
Lokalizacja: lubuskie
Model:

#110 Post autor: ekmir » 20 lis 2012, 21:21

To mnie pocieszyłeś :)
Czy taka manetka będzie dobra: http://allegro.pl/manetka-kierunkowskaz ... 35031.html

Awatar użytkownika
Maciek
-#Administrator
Posty: 3460
Rejestracja: 24 gru 2008, 16:35
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Plec:
Kontakt:

#111 Post autor: Maciek » 20 lis 2012, 21:26

Tak

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Posty: 3401
Rejestracja: 30 paź 2012, 18:50
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Mysłowice / Stamford
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER
Plec:
Kontakt:

#112 Post autor: GOTI » 21 lis 2012, 07:11

ekmir, jak byś zamontował tempomat to daj znac, sam mam dieselka 2.0 i ciekawi mnie ten pomysl montazu tempomatu
Obrazek

Awatar użytkownika
Arczi
Mieszkaniec
Posty: 485
Rejestracja: 25 mar 2012, 19:46
Lokalizacja: Polska centralna
Model:

#113 Post autor: Arczi » 21 lis 2012, 09:44

GOTI pisze:ekmir, jak byś zamontował tempomat to daj znac, sam mam dieselka 2.0 i ciekawi mnie ten pomysl montazu tempomatu
Mam prawie identyczna Zosie. Tempomat to 15 minut i wszystko smiga idealnie :D Nie zastanawiaj sie.
Sprawdz tylko czy masz czujnik sprzegla i pod obudowa kolumny dodatkowa wtyczke do manetki.
Opis co i gdzie jest na forum w dziale o tempomacie. Powodzenia :piwo:
[center]Człowiek bez pasji jest jak inwalida...[/center]

Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Posty: 387
Rejestracja: 16 sie 2012, 22:24
Lokalizacja: lubuskie
Model:

#114 Post autor: ekmir » 23 lis 2012, 21:39

zamówiłem już: http://allegro.pl/nowy-wlacznik-tempoma ... 68133.html

Jak odbiorę przesyłkę to zabiorę się za jego montaż :) i uruchamianie tempomatu :)

[ Dodano: Czw Sty 17, 2013 11:29 ]
A czy po zamontowaniu tempomatu jego włączenie będzie sygnalizowane wskaźnikiem/kontrolką?

gustafo
Świeżak
Posty: 22
Rejestracja: 19 lis 2009, 23:54
Lokalizacja: Rochdale UK
Model:

#115 Post autor: gustafo » 15 kwie 2013, 20:29

Witam w mojej zafirce zainstalowalem tempomat dawno temu uzywajac op-coma. Moj znajomy ma zafire z 2011 roku i podczas instalacji u niego pojawił się problem. Mój program nie ma na liście aut z 2011 roku, kończy się na 2010. Można włączyć w zestawie wskaźników i uruchomić manetke, ale w silniku gdy chcę przełączyć tempomat na występuje pojawia się komunikat o przekroczonym czasie oczekiwania. Próbowałem na różnych rocznikach i nic. Nie wiecie może jak to zrobić? Pozdrawiam

Kasko99
Świeżak
Posty: 14
Rejestracja: 23 maja 2013, 01:29
Lokalizacja: Northampton UK
Model:

Opcom

#116 Post autor: Kasko99 » 23 maja 2013, 09:16

Co do Opcoma to ja chciałem pobawić się wersją z 2008 do auta z 2010 i nie da rady coś tam działało ale ogólnie porażka poszukaj wersji z swoim rocznikiem.

Co do Tempomatu wszystko na tym forum jest jasne oprócz Opcoma podajecie że:
Techem aktywujemy następujące rzeczy:

Engine Variant configuration - cruise control - modify to present
IPC Variant configuration - cruise control - modify to present
CIM steering Variant configuration - cruise control - modify to present
CIM steering Variant configuration - country code - modify to (nie wiem czy tam będzie jakiś kod, czy nazwa kraju)


a czy ktoś może napisać krok po kroku po wybraniu rocznika i modelu auta w Opcom które opcje co i jak po kolei :) dzięki bardzo

Awatar użytkownika
mpendzik
Bywalec
Posty: 102
Rejestracja: 20 lis 2011, 22:17
Lokalizacja: kielce
Model:

#117 Post autor: mpendzik » 23 maja 2013, 10:20

Witam serdecznie
Czy jeżeli kupię taką manetkę http://allegro.pl/wlacznik-tempomatu-ki ... 15565.html to mam szansę używać tempomatu ??
Mój zefir to 2.0 DI z 2000r. w wersji comfort.

Pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Posty: 3401
Rejestracja: 30 paź 2012, 18:50
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Mysłowice / Stamford
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER
Plec:
Kontakt:

#118 Post autor: GOTI » 23 maja 2013, 18:58

mpendzik pisze:Witam serdecznie
Czy jeżeli kupię taką manetkę http://allegro.pl/wlacznik-tempomatu-ki ... 15565.html to mam szansę używać tempomatu ??
Mój zefir to 2.0 DI z 2000r. w wersji comfort.

Pozdrawiam serdecznie
Ja ma 2.0 DTI (Y20DTH) i zakupiłem TAKĄ manetke.
Wszystko działa bez zarzutów, a pomocny mi był TEN tutek ;)
Obrazek

Skasowany użytkownik 12301

#119 Post autor: Skasowany użytkownik 12301 » 02 cze 2013, 22:22

Cześć,

czy ktoś może mi powiedzieć czy do Zafiry 2009 B Enjoy można założyć tempomat?

Z góry dziękuję,
Wojtek

Kasko99
Świeżak
Posty: 14
Rejestracja: 23 maja 2013, 01:29
Lokalizacja: Northampton UK
Model:

#120 Post autor: Kasko99 » 03 cze 2013, 01:57

To ja sie podepne pod kolege powyzej Zafirka 1.6 2010 LIFE kupilem manetke i zamontowalem podjechalem do Serwisu aby mi aktywowali tempomat i uslyszalem 90 funtow oraz ze moze sie to nie udac to wtedy skasuja mnie jedyne 45.
Wykonalem telefon do innego serwisu i pan podal juz rozsadniejsza cene 40 funciakow.

Moje pytanie brzmi czy ktos z was mial zafirke i sie nie dalo zalozyc (aktywowac) tempomatu?

Moze jest ktos z okolic northampton kto pomoze?
mam opcoma ale przy wyborze silnika 1.6 XXX sa inne litery niz moj silnik czy moge skorzystac z tego czy lepiej nie?

Z gory dzieki za pomoc sorki za brak Polskich znakow, ale pisze z telefonu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”