[FAQ]Tempomat

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
drahe
Mieszkaniec
Posty: 430
Rejestracja: 09 sie 2012, 09:13
Lokalizacja: Gliwice
Model:

#121 Post autor: drahe » 03 cze 2013, 08:29

Jak masz opcoma to sprawdź czy masz czujnik sprzęgła.W benzynkach nie zawsze był zakładany a jest konieczny do tempomatu.W zakładce "bloki pomiarowe" silnika możesz sprawdzić czy przełącznik występuje.Nie powinieneś mieć problemów z aktywacją tempomatu za pomocą op-coma.

sajmer

#122 Post autor: sajmer » 16 cze 2013, 21:41

Czy ktoś miał doświadczenie w zakładaniu tempomatu w Zafirce B silnik 1.8 140KM ??
Czy jeśli samochód jest nowy można to zakładać samemu czy lepiej zlecić serwisowi - gwarancja itd?
W serwisie chcą za wymianę manetki i programowanie 520PLN , stwierdzili , że czujnik powinien być. robić nie robić hehe.

drahe
Mieszkaniec
Posty: 430
Rejestracja: 09 sie 2012, 09:13
Lokalizacja: Gliwice
Model:

#123 Post autor: drahe » 17 cze 2013, 13:55

Ja bym robił poza ASO :D Wątpliwe żeby na przeglądzie gwarancyjnym odkryli że coś zostało dołożone.Na wszelki wypadek zostaw sobie starą manetkę i jak coś to w minutę możesz ją przełożyć.

sajmer

#124 Post autor: sajmer » 17 cze 2013, 14:06

No ok , ale jeszcze kogoś znaleźć z Op-Comem może ktoś się znajdzie w okolicach Grodziska ? :)

dudek_71

#125 Post autor: dudek_71 » 24 cze 2013, 19:45

Witam wszystkich, pociągnę temat dalej - u mnie również ktoś zapomniał zamontować tempomatu? Czytając lekturę wątku doszedłem do wniosku że jest to niezbędne w mojej "zośce", szczególnie przed wyjazdem wakacyjnym. Moje pytanie jest następujące - czy ktoś z okolic Tarnowa lub i Krakowa ma taką wajchę na zbyciu i ewentualnie może skonfigurować to prawidłowo. Wolę wspomóc zafiromaniaków, niż "GM".

sajmer

#126 Post autor: sajmer » 30 cze 2013, 21:34

Ja jestem po wymianie manetki i programowaniu w Dixicar w Warszawie , finalnie kosztowało mnie to 310PLN bo wykorzystałem jakiś Voucher -200PLN więc myślę , że zapłaciłem nie tragicznie , to mój pierwszy samochód z tempomatem i już go polubiłem :)

dudek_71

#127 Post autor: dudek_71 » 07 lip 2013, 21:27

Najświeższe informacje z serwisu:
1. usługa montażu plus programowanie około 150 zł
2. manetka - nowa, oryginalna, 2 lata gwarancji - około 300 zł
3. w zależności od rocznika stosują upusty.
miałem mieszane uczucia co do ceny ale części nowe i jest gwarancja, w przyszłym tygodniu montuję. to będzie pierwsze moje autko z tempomatem, dzięki zafiromaniakom z forum i innym artykułom zdecydowałem się na ten manewr. :) . Za kilka dni zdam relację.

mbart
Posty: 1
Rejestracja: 16 lip 2013, 16:38
Lokalizacja: Polska
Model:

#128 Post autor: mbart » 16 lip 2013, 16:59

Hej, znalazłem ten wątek i w sumie chyba bym się skusił :) możecie polecić kogoś kto miałby manetkę i opcoma do włączenia tego w Warszawie? za w miarę rozsądne pieniądze :) ??

borewicz
Bywalec
Posty: 102
Rejestracja: 14 sty 2013, 14:50
Lokalizacja: Małopolskie
Model:

#129 Post autor: borewicz » 17 lip 2013, 14:49

ja mam nowy oryginalny czujnik sprzęgła gdyby był potrzeby (kupiłem a potem okazało się że już był fabrycznie a ja wcześniej źle to sprawdziłem) w razie potrzeby zapraszam na pw.

Takie informacje umieszczamy w Dziale Giełda :!: - Bodek
Ostatnio zmieniony 17 lip 2013, 15:06 przez borewicz, łącznie zmieniany 1 raz.

dudek_71

#130 Post autor: dudek_71 » 21 lip 2013, 22:58

Zgodnie z umowa - dalsza część relacji w temacie akcja tempomat. W piątek nastąpił ten dzień kiedy moja "Zośka" została wzbogacona o tempo. Dokładnie 40 minut roboty, małe komplikacje bo potrzebny jest kod. Ale wszystko się dobrze skończyło. Finansowo również bo cała usługa: manetka, montaż i aktywacja, "nowa" karta kodów (nie miałem przy zakupie :czerwona: ), kilka gadżetów zakończyła się kwotą około 490 PLN. Jestem zadowolony :). Jedynie została mi stara manetka.

wawerpl
Posty: 1
Rejestracja: 10 paź 2013, 10:36
Lokalizacja: Banino
Model:

#131 Post autor: wawerpl » 10 paź 2013, 11:10

gromadaa pisze:miałczyk76, Witam proszę o podanie ceny tempomatu wraz z przesyłką.Dziękuje.
Witam czy masz jeszcze tempomat do Astry H?

Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Posty: 704
Rejestracja: 30 gru 2013, 22:38
Imię: Czesław
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: NEL
Oznaczenie silnika: Nel
Plec:
Kontakt:

#132 Post autor: Czesław » 21 sty 2014, 18:34

Koledzy od 4 dni mam Zafire poprzednio często używałem tempomatu w moim byłym c maxu, w zafirze nie wiem gdzie jest przycisk "reset" żeby wrócić do poprzedniej prędkości,możecie pomóc zanim kupie instrukcje po Polsku . :oops:
czesiek_ze

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Posty: 5934
Rejestracja: 18 lip 2017, 18:21
Imię: Sylwek
Lokalizacja: Drawsko Pomorskie
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:
Kontakt:

#133 Post autor: SD72 » 21 sty 2014, 18:44

czesław pisze:Koledzy od 4 dni mam Zafire poprzednio często używałem tempomatu w moim byłym c maxu, w zafirze nie wiem gdzie jest przycisk "reset" żeby wrócić do poprzedniej prędkości,możecie pomóc zanim kupie instrukcje po Polsku . :oops:
Moze tak ale pewnosci nie mam bo mam ZA

Jak musimy przyhamować tempomat się wyłączy.
Po hamowaniu wciskamy dolny przycisk i tempomat automatycznie rozpędza auto do wcześniejszej prędkośc

Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Posty: 704
Rejestracja: 30 gru 2013, 22:38
Imię: Czesław
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: NEL
Oznaczenie silnika: Nel
Plec:
Kontakt:

#134 Post autor: Czesław » 21 sty 2014, 20:11

Po hamowaniu wciskamy dolny przycisk i tempomat automatycznie rozpędza auto do wcześniejszej prędkośc "-- No to opel się nie wysilił , jadący za mną też zaczną chamować . :czerwona:
czesiek_ze

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Posty: 5934
Rejestracja: 18 lip 2017, 18:21
Imię: Sylwek
Lokalizacja: Drawsko Pomorskie
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:
Kontakt:

#135 Post autor: SD72 » 21 sty 2014, 20:14

czesław pisze:Po hamowaniu wciskamy dolny przycisk i tempomat automatycznie rozpędza auto do wcześniejszej prędkośc "-- No to opel się nie wysilił , jadący za mną też zaczną chamować . :czerwona:
Pewnosci nie mam ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”