[FAQ]Tempomat

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Szymon78

#136 Post autor: Szymon78 » 21 sty 2014, 20:34

A co maja robic jak ty hamujesz? Walnoc ci w d...o?? Nie bardzo rozumiem problem.
Masz 3 przyciski:
-Gora- ustala predkosc oczekiwana
-Dol- powraca do ustalonej wczesniej
-tylny waski przycisk deaktywuje dzialanie tempomat =nacisniecie hamulca.

Gdyby byl jeszcze aktywny to miod malina...pedaly niepotrzebne

Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Posty: 771
Rejestracja: 30 gru 2013, 22:38
Imię: Czesław
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: NEL
Oznaczenie silnika: Nel
Plec:
Kontakt:

#137 Post autor: Czesław » 21 sty 2014, 21:56

Nie chodzi oto aby ktoś mi wjechał tylko niepotrzebnie zapalają się światła stop zobacz kiedyś jak to jest rozwiązane w Fordzie , na trasie prowadzisz auto tylko kciukiem prawej ręki i nie właczasz przez przypadek kierunkowskazu .
czesiek_ze

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#138 Post autor: Flora » 22 sty 2014, 00:54

U mnie wciśnięcie pedałów gazu lub hamulca przy działającym tempomacie powoduje chwilową zmianę prędkości, a zwolnienie pedału powrót do prędkości ustalonej wcześniej. Dopiero wciśnięcie sprzęgła wyłącza tempomat, ponieważ działa on jedynie w zakresie jednego biegu.

drahe
Mieszkaniec
Posty: 430
Rejestracja: 09 sie 2012, 09:13
Lokalizacja: Gliwice
Model:

#139 Post autor: drahe » 22 sty 2014, 08:29

Flora pisze:U mnie wciśnięcie pedałów gazu lub hamulca przy działającym tempomacie powoduje chwilową zmianę prędkości.
Wciśnięcie hamulca wyłącza tempomat!
Jak wciśniesz gaz przy włączonym tempomacie np. przy wyprzedzaniu, normalnie przyspiesza jak puścisz to wróci do wcześniej zaprogramowanej prędkości.

Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Posty: 771
Rejestracja: 30 gru 2013, 22:38
Imię: Czesław
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: NEL
Oznaczenie silnika: Nel
Plec:
Kontakt:

#140 Post autor: Czesław » 22 sty 2014, 17:50

czy tak trudno zrozumieć reset służy do chwilowego wył. tempom. a powtórne nacisnięcie palcem powrót do zadanej szybkości, nie trzeba straszyć ludzi z tyłu naciskając hamulec przyśpieszyć można zawsze dodając gazu ale jadąc z góry przy wył temp. spalanie 00 a na dole wzniesienia włancza się naciskając ponownie reset i tak to jest w np.fordach, jaguarach czy renautach. ;)
czesiek_ze

itepe
Świeżak
Posty: 16
Rejestracja: 01 mar 2014, 17:06
Imię: Krzysztof
Lokalizacja: Łódź
Auto: Opel: Zafira B 1.9 CDTI, Agila 1.2
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#141 Post autor: itepe » 09 kwie 2014, 20:20

Czesław ma rację, to dobra metoda. Samochód można prowadzić w sprzyjających warunkach ekonomicznie i komfortowo, dosłownie, jednym palcem :)
Wczoraj aktywowałem tempomat, mam wszystko, razem z kontrolką. Nic tylko :driver:

Darispl
Świeżak
Posty: 13
Rejestracja: 11 sie 2013, 22:02
Lokalizacja: Nowy Tomyśl
Model:

#142 Post autor: Darispl » 10 kwie 2014, 17:00

Witam.
Kupiłem ZB 1,8 2006 z tempomatem którego nie mogę ogarnąc! Wciskam górny guzik na gałce i nic się nie pokazuje na monitorze ani w kontrolkach! Może robię coś źle a może jest uszkodzony? Czy jest jakiś schemat uruchamiania tempomatu?


Pozdrawiam

sajmer

#143 Post autor: sajmer » 10 kwie 2014, 20:24

Nie ma schematu , jedziesz wciskasz górny - zapala się zielona kontrolka i trzyma prędkość.
Jedno ale , żeby to zadziałało po odpaleniu samochodu musi być z raz wciśnięty hamulec.
Jak ruszysz i będziesz jechał anie wciśniesz wcześniej hamulca to nie działa , chyba chodzi o sprawdzenie przez komputer , że hamulce są sprawne :)
Wyłączenie tempomatu poprzez naciśnięcie sprzęgła albo hamulca .

Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Posty: 771
Rejestracja: 30 gru 2013, 22:38
Imię: Czesław
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: NEL
Oznaczenie silnika: Nel
Plec:
Kontakt:

#144 Post autor: Czesław » 10 kwie 2014, 20:25

Tempomat w zafirce to jest kuriozum ciężko go opanować ja musze dwa trzy razy naciskać zanim się włączy przy okazji włanczam niepotrzebnie kierunkowskaz . :oops:
czesiek_ze

itepe
Świeżak
Posty: 16
Rejestracja: 01 mar 2014, 17:06
Imię: Krzysztof
Lokalizacja: Łódź
Auto: Opel: Zafira B 1.9 CDTI, Agila 1.2
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#145 Post autor: itepe » 10 kwie 2014, 21:45

@ Czesław - może masz problem z samą manetką? U mnie kliknięcia są dobrze wyczuwalne, bez oporu i zawsze zaskakują za pierwszym wciśnięciem. Nie zdarzyło mi się przypadkowo włączyć kierunkowskazu.
Działą jak wszyscy piszą, czyli wyłącza się przy użyciu sprzęgła bądź hamulca. Zaczyna działać od 30km/h.

Awatar użytkownika
PiotrWie
Mieszkaniec
Posty: 212
Rejestracja: 24 lip 2014, 09:26
Imię: Piotr
Lokalizacja: dolnośląskie
Auto: Opel Zafira
Model: Family
Oznaczenie silnika: A18XEL

#146 Post autor: PiotrWie » 30 wrz 2014, 20:56

Mi dzisiaj w ASO zaproponowali 700 zł za montaż tempomatu ( ASO we Wrocławiu), chyba jednak trochę za dużo - najwyżej poczekam na jakąś akcję lub do końca gwarancji. Mechanik sprawdzał i stwierdził że nie ma czujnika ( w fabrycznie nowej 1,8 Zafirze Family) - szkoda.
PiotrWie

Awatar użytkownika
PiotrWie
Mieszkaniec
Posty: 212
Rejestracja: 24 lip 2014, 09:26
Imię: Piotr
Lokalizacja: dolnośląskie
Auto: Opel Zafira
Model: Family
Oznaczenie silnika: A18XEL

#147 Post autor: PiotrWie » 30 wrz 2014, 20:58

sajmer pisze:Ja jestem po wymianie manetki i programowaniu w Dixicar w Warszawie , finalnie kosztowało mnie to 310PLN bo wykorzystałem jakiś Voucher -200PLN więc myślę , że zapłaciłem nie tragicznie , to mój pierwszy samochód z tempomatem i już go polubiłem :)
Skąd miałeś ten voucher - dostałeś przy zakupie?
PiotrWie

swfr

#148 Post autor: swfr » 01 paź 2014, 12:14

PiotrWie pisze:Mi dzisiaj w ASO zaproponowali 700 zł za montaż tempomatu ( ASO we Wrocławiu)
Mnie też proponowali za taką kwotę i powiedzieli, że na to nie dostanę rabatu.

Jak nie - to bez łaski.

Kup manetkę (ok 150 zł), czujnik (50zł). Mało prawdopodobne, żeby nie było wiązki, ale na wszelki wypadek sprawdź to przed zakupem. Zamontuj samodzielnie. Łatwizna.
Później opcom (50zł) i już.

sajmer

#149 Post autor: sajmer » 01 paź 2014, 12:37

PiotrWie pisze:
sajmer pisze:Ja jestem po wymianie manetki i programowaniu w Dixicar w Warszawie , finalnie kosztowało mnie to 310PLN bo wykorzystałem jakiś Voucher -200PLN więc myślę , że zapłaciłem nie tragicznie , to mój pierwszy samochód z tempomatem i już go polubiłem :)
Skąd miałeś ten voucher - dostałeś przy zakupie?
Dostałem za zarejestrowanie się w serwisie myopel.com.

Awatar użytkownika
PiotrWie
Mieszkaniec
Posty: 212
Rejestracja: 24 lip 2014, 09:26
Imię: Piotr
Lokalizacja: dolnośląskie
Auto: Opel Zafira
Model: Family
Oznaczenie silnika: A18XEL

#150 Post autor: PiotrWie » 01 paź 2014, 21:03

swfr pisze:
PiotrWie pisze:Mi dzisiaj w ASO zaproponowali 700 zł za montaż tempomatu ( ASO we Wrocławiu)
Mnie też proponowali za taką kwotę i powiedzieli, że na to nie dostanę rabatu.

Jak nie - to bez łaski.

Kup manetkę (ok 150 zł), czujnik (50zł). Mało prawdopodobne, żeby nie było wiązki, ale na wszelki wypadek sprawdź to przed zakupem. Zamontuj samodzielnie. Łatwizna.
Później opcom (50zł) i już.
Prawdopodobnie tak zrobię - ale raczej dopiero po gwarancji - wiem że jest to mało prawdopodobne ale przy fabrycznie nowym aucie zawsze może coś wyskoczyć a nie chcę się sądzić o uprawnienia gwarancyjne - serwisy szukają bardzo dziwnych pretekstów by nie uznać roszczeń gwarancyjnych.
PiotrWie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”