[FAQ]Tempomat

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
swfr

#151 Post autor: swfr » 02 paź 2014, 11:13

PiotrWie pisze:nie chcę się sądzić o uprawnienia gwarancyjne - serwisy szukają bardzo dziwnych pretekstów by nie uznać roszczeń gwarancyjnych.
Piotrze,
Zapewniam Cię, że w karcie gwarancyjnej nie znajdziesz ani słowa n.t utraty gwarancji z powodu instalacji tempomatu.

W dodatku instalujesz nie jakieś wynalazki/samoróbki tylko oryginalne części GM.
Tenże GM przewiduje dołożenie tempomatu skoro wkłada wiązkę, czujnik przy sprzęgle, a programowanie komputera jest w cenniku usług.

W poprzedniej Zafirze tempomat robiłem poza ASO. Czujnik był, manetkę dokupiłem i zainstalowałem. Zapłaciłem tylko za opcom.

W nowej, odebranej w sierpniu - czujnik o dziwo też był (mimo, że silnik benzynowy), manetkę kupiłem na wolnym rynku (poza ASO). Zleciłem robotę chłopakowi z opcomem.
Tu był mały zgrzyt bo mam nowy zestaw wskaźników (z tym cholernym ekonomizerem) i opcom nie dał rady.
Pojechałem do innego z techem - zaktywował czujnik i manetkę - też nie dał rady ze wskaźnikiem. Tempomat działał, ale nie świecila się kontrolka.
Przy okazji wymiany oleju w ASO - zleciłem aktywację wskaźnika.
Pozycja na fakturze - diagnostyka komputerowa. 150 zł i wszystko działa.

Jeżeli mimo wszystko boisz się, a tempomat jest Ci potrzebny - zawsze możesz przed wizytą w ASO wymienić na chwilę manetkę na standardową. Zajmie ci to 3 minuty (słownie trzy). I nikt nie będzie dłubał w komputerze, żeby Cię "przyłapać" za nielegalość. Możesz być spokojny.

Awatar użytkownika
PiotrWie
Mieszkaniec
Posty: 211
Rejestracja: 24 lip 2014, 09:26
Imię: Piotr
Lokalizacja: dolnośląskie
Auto: Opel Zafira
Model: Family
Oznaczenie silnika: A18XEL

#152 Post autor: PiotrWie » 02 paź 2014, 19:47

A gdzie kupiłeś manetkę i za ile - bo jak mam aktywować w ASO (pewnie też będę miał nowy zastaw wskaźników, napisz po czym to poznać, jutro odbieram to zobaczę) to mogę po prostu przynieść tam manetkę i czujnik i im to zlecić - za sam montaż policzyli niewiele. Manetkę wycenili na 350, czujnik na 75.
PiotrWie

swfr

#153 Post autor: swfr » 02 paź 2014, 20:58

Kupiłem z ogłoszenia na tym forum.

Drogo w tym Wrocławiu....

Zaglądnij na dixi-car - to dealer Opla.
Manetka 316, czujnik sprzęgła 50,- Już jesteś 60 do przodu.

Możesz też poszukać na Allegro. Taka sama jest w Astrze III (H)

Jeżeli chcesz używaną (z mojej poprzedniej Zafiry) napisz na priv.

Nowy zestaw ma kontrolkę ze strzałką SHIFT - czyli ekonomizer, który namolnie każe zmienić bieg na wyższy.
Nienawidzę go od pierwszego wejrzenia, a niestety nie da się tego wyłączyć.

Awatar użytkownika
PiotrWie
Mieszkaniec
Posty: 211
Rejestracja: 24 lip 2014, 09:26
Imię: Piotr
Lokalizacja: dolnośląskie
Auto: Opel Zafira
Model: Family
Oznaczenie silnika: A18XEL

#154 Post autor: PiotrWie » 04 paź 2014, 19:20

Ja też mam taki - więc do aktywacji pozostaje mi ASO.
PiotrWie

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Posty: 16451
Rejestracja: 17 paź 2010, 12:28
Imię: Bodek
Lokalizacja: Polska B
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#155 Post autor: Bodek » 08 mar 2015, 22:26

Troszkę przegoniłem autko na autostradzie, cała trasa na szóstym biegu i regulacja prędkości tylko tempomatem, bez używania pedału gazu.

Doszedłem do 200km/h i koniec :>

Czy to jest ograniczone elektronicznie :?: , czy to auto szybciej nie pojedzie :czerwona:

Jak mam być szczery - troszkę mało :>
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

drahe
Mieszkaniec
Posty: 430
Rejestracja: 09 sie 2012, 09:13
Lokalizacja: Gliwice
Model:

#156 Post autor: drahe » 09 mar 2015, 14:46

Na tempomacie chyba jest ograniczenie ale nie sprawdzałem tego nigdy.

Przecież mogłeś depnąć na gaz i sprawdzić :P

swfr

#157 Post autor: swfr » 09 mar 2015, 14:54

To było 200km/h wg licznika czy z menu serwisowego?
Rozbieżności zaczynają się od 120 km/h. Analogowy licznik zawyża wskazania, a serwisowy jest bardziej wiarygodny (sprawdzałem kiedyś ze wskazaniami GPS)
Moja poprzednia ZB z tym samym silnikiem co twoja - wg licznika analogowego też maksymalnie osiągała 200-205 km/h.
Bez różnicy czy z tempomatem czy z nogą na gazie.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Posty: 16451
Rejestracja: 17 paź 2010, 12:28
Imię: Bodek
Lokalizacja: Polska B
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#158 Post autor: Bodek » 09 mar 2015, 15:05

Przy tej prędkości jest przekłamanie pomiędzy GPS-em a licznikiem o 10km/h /na GPS-ie jest mniej/.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

Awatar użytkownika
DzidekGb
Bywalec
Posty: 182
Rejestracja: 20 wrz 2014, 08:55
Imię: Dzidek
Lokalizacja: Repty Sląskie/UK
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: z18xer

#159 Post autor: DzidekGb » 16 kwie 2015, 07:50

Jeszcze jedna sprawa czy rozmiar kół jest taki jak zapisany w ECU...
Ja mam zapisane 16 a założone 17 i przekłamuje od 5km/h Im szybciej tym więcej :)
Teraz będę na lato zakładał 18 to już będę musiał skorygować to w systemie bo może być nie ciekawie w spotkaniu z kamerą :lol:

Awatar użytkownika
PiotrWie
Mieszkaniec
Posty: 211
Rejestracja: 24 lip 2014, 09:26
Imię: Piotr
Lokalizacja: dolnośląskie
Auto: Opel Zafira
Model: Family
Oznaczenie silnika: A18XEL

#160 Post autor: PiotrWie » 17 mar 2016, 20:09

Zamontowałem tempomat - w ASO we Wrocławiu - po wyjeździe do Austrii stwierdziłem że to dobry wynalazek. Jednak ASO twierdzi że w zegarach w tej wersji ( z wskaźnikiem sugerującym zmianę biegu) nie ma możliwości aktywowania kontrolki tempomatu. Kilka postów powyżej była wypowiedź że któreś ASO aktywowało - czy ktoś wie jaka jest prawda i ew w którym ASO wiedzą jak ją aktywować?
PS w instrukcji jest informacja że tempomat działa do 200km/h
Ostatnio zmieniony 17 mar 2016, 20:10 przez PiotrWie, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrWie

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Posty: 6687
Rejestracja: 29 wrz 2014, 15:53
Imię: Rafał
Lokalizacja: Warszawa Włochy[ESK]
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#161 Post autor: rafant4011 » 21 paź 2016, 21:52

Mieliście taka przypadłość?
Dziś na autostradzie dwukrotnie nie chciał załączyć mi się tempomat. Zatrzymałem się zgasiłem Zośke i nic. Jechałem dalej i po czasie udało mi się go załączyć.
Potem jak sytuacja wymagała wyłączenia tempomatu to znów się nie chciał załączyć. Zauważyłem że jak zwolniłem do 90 to udało go się załączyć, potem do teraz działa normalnie.
Pierwszy raz tak miałem, dodam że obficie padało ale nie wiem czy to ma jakiś zwiazek :/
Ktoś coś?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Posty: 16451
Rejestracja: 17 paź 2010, 12:28
Imię: Bodek
Lokalizacja: Polska B
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#162 Post autor: Bodek » 21 paź 2016, 21:54

Depnij na hamulec, włączy się ;)
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Posty: 6687
Rejestracja: 29 wrz 2014, 15:53
Imię: Rafał
Lokalizacja: Warszawa Włochy[ESK]
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#163 Post autor: rafant4011 » 24 paź 2016, 14:03

Bodek pisze:Depnij na hamulec, włączy się ;)
Działa :piwo:
co to może oznaczać? dziś też raz na autostradzie nie mogłem załączyć tempomatu, sposób Bodka pomógł ;)

Zdenek2007
Zafiromaniak
Posty: 853
Rejestracja: 08 lip 2010, 08:51
Lokalizacja: śląskie[SGL]
Model:

#164 Post autor: Zdenek2007 » 24 paź 2016, 15:35

ECU po rozruchu sprawdza działanie czujników pedałów sprzęgła i hamulca (dla bezpieczeństwa), jednorazowe zadziałanie takowych czujników jest zapamiętywane do następnego rozruchu silnika.
Sprzęgła jak wiadomo użyjesz przy ruszaniu ale często na prostej zdarza się ruszać bez użycia hamulca i wtedy tempomatu nie włączysz.
Być może umiera czujnik na pedale hamulca.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2016, 15:37 przez Zdenek2007, łącznie zmieniany 1 raz.

Crazy
Zafiromaniak
Posty: 1780
Rejestracja: 25 maja 2016, 08:00
Imię: Dawid
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
Plec:

#165 Post autor: Crazy » 24 paź 2016, 15:44

PiotrWie pisze:nie ma możliwości aktywowania kontrolki tempomatu.
Aktywować możesz, a jeśli się nie świeci, trzeba wlutować diodę w zegarach, przynajmniej jest tak w VC obstawiam tu będzie to samo.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”