[FAQ]Tempomat

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Posty: 6687
Rejestracja: 29 wrz 2014, 15:53
Imię: Rafał
Lokalizacja: Warszawa Włochy[ESK]
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#166 Post autor: rafant4011 » 24 paź 2016, 15:53

Crazy, przeczytaj mój pierwszy post... to nie to o czym piszesz ;)
#326529

Crazy
Zafiromaniak
Posty: 1769
Rejestracja: 25 maja 2016, 08:00
Imię: Dawid
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
Plec:

#167 Post autor: Crazy » 24 paź 2016, 17:30

Nie mogę na tel tego znaleźć: (
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Posty: 6687
Rejestracja: 29 wrz 2014, 15:53
Imię: Rafał
Lokalizacja: Warszawa Włochy[ESK]
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#168 Post autor: rafant4011 » 24 paź 2016, 17:35

Crazy pisze:Nie mogę na tel tego znaleźć: (
5 postów wyżej...

Crazy
Zafiromaniak
Posty: 1769
Rejestracja: 25 maja 2016, 08:00
Imię: Dawid
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
Plec:

#169 Post autor: Crazy » 24 paź 2016, 20:01

Rafał ale ja odpisałem koledze któremu działa tempomat ale nie ma kontrolki na zegarach :)
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Posty: 6687
Rejestracja: 29 wrz 2014, 15:53
Imię: Rafał
Lokalizacja: Warszawa Włochy[ESK]
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#170 Post autor: rafant4011 » 24 paź 2016, 20:14

Crazy, :facepalm: :piwo: wybiurczo przeczytałem Twój post ;) czytanie ze zrozumieniem czasem boli :lol:
A w mojej sprawie zauważyłem że padał hamulca nie do końca odbija i dlatego nie mogę tempomatu włączyć :lol: zaobserwowałem w tylnym lusterku że po naciśnięciu pedała hamulca, czasami po ruszeniu światło stop świeci się, dopiero jak nogą leciutko podniosę pedał hamulca dosłownie o 3 milimetry to światło Stop gaśnie i jest sprawca :> jutro tam zajrzę...
Ostatnio zmieniony 24 paź 2016, 20:15 przez rafant4011, łącznie zmieniany 2 razy.

drahe
Mieszkaniec
Posty: 430
Rejestracja: 09 sie 2012, 09:13
Lokalizacja: Gliwice
Model:

#171 Post autor: drahe » 24 paź 2016, 20:52

Crazy pisze:
PiotrWie pisze:nie ma możliwości aktywowania kontrolki tempomatu.
Aktywować możesz, a jeśli się nie świeci, trzeba wlutować diodę w zegarach, przynajmniej jest tak w VC obstawiam tu będzie to samo.
Sporo tego przerobiłem i nigdy nie spotkałem się żeby w Zafirze nie było kontrolki tempomatu.
Oczywiście nie wykluczam takiej sytuacji :lol:

VC to inna bajka pod tym względem w przedlifcie bardzo często nie ma kontrolki.

Crazy
Zafiromaniak
Posty: 1769
Rejestracja: 25 maja 2016, 08:00
Imię: Dawid
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
Plec:

#172 Post autor: Crazy » 24 paź 2016, 21:00

Rafał siedzę trochę na kompie i telefonie i jakoś inaczej się to czyta na różnych wielkościach :lol:

Drahe dokładnie ostatnio W VC przed liftem aktywowalem i kontrolki nie było i podczas testów elementów wykonawczych też nie zaswiecila więc jej nie było.

Rafał wracając do tematu mi raz padła sprężyna od sprzęgła i tempomat nie działał ale butem od spodu i zadziałał niestety po krótkiej chwili sam się rozlaczal: /
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
Maćku
Zafiromaniak
Posty: 2450
Rejestracja: 09 wrz 2014, 16:00
Imię: Maciej
Lokalizacja: Międzyrzecze G.[SBI]
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#173 Post autor: Maćku » 09 wrz 2017, 12:53

deyv1992 pisze:Witam jestem po remoncie samochodu, do tego mechanik odpial akumulator dla swietego spokoju. Po zlozeniu bryki nie dziala mi tempomat. Robiona byla dwumasa. Gdzie szukac przyczyny?
Widocznie zaś musisz aktywować
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2017, 16:36 przez Maćku, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
deyv1992
Przeglądacz
Posty: 58
Rejestracja: 23 lis 2016, 17:56
Lokalizacja: Świętoniowa
Model:

#174 Post autor: deyv1992 » 09 wrz 2017, 14:26

Jak to zrobic

Awatar użytkownika
danielp
Bywalec
Posty: 127
Rejestracja: 25 maja 2017, 13:17
Imię: Daniel
Lokalizacja: RMI---->KTA
Auto: Citroen
Model: DS4
Oznaczenie silnika: RHD
Plec:
Kontakt:

#175 Post autor: danielp » 09 wrz 2017, 15:55

Testerem diagnostycznym.Tech2,OPCOM.Podiagnozować i sprawdzić oco kaman,ewentualnie aktywować.Czasami lubi się kodowanie sypnąć po odpięciu zasilania.Uroki elektroniki
Programowanie i Diagnostyka elektroniki Samochodowej
Odczyt CARPASS po OBD oraz moduły wysyłkowo również z DDM i PDM
CIM-y programowanie,naprawa,sprzedaż
KOLEKTORY Z19DTH.Edycja plików on-line.
Specjalizacja OPEL
www.cartronic.biz

drahe
Mieszkaniec
Posty: 430
Rejestracja: 09 sie 2012, 09:13
Lokalizacja: Gliwice
Model:

#176 Post autor: drahe » 11 wrz 2017, 09:43

Maćku pisze:
deyv1992 pisze:Witam jestem po remoncie samochodu, do tego mechanik odpial akumulator dla swietego spokoju. Po zlozeniu bryki nie dziala mi tempomat. Robiona byla dwumasa. Gdzie szukac przyczyny?
Widocznie zaś musisz aktywować
Nigdy się nie spotkałem z koniecznością powtórnej aktywacji tempomatu.Sprawdź czujnik sprzęgła to najsłabszy punkt całego systemu.Spróbuj jadać dźwignąć pedał sprzęgła do góry i wtedy na manetce włączyć tempomat.
Jak nie podpiąć pod kompa i sprawdzić w parametrach zachowanie czujnika sprzęgła i manetkę.

Awatar użytkownika
Martinezku
Świeżak
Posty: 21
Rejestracja: 17 paź 2016, 10:12
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bismarckhutte OS
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:

#177 Post autor: Martinezku » 02 lis 2017, 17:31

Spotkał się ktoś z opornie działającym przyciskiem zwiększania prędkości na manetce tempomatu? Wyłączanie tempomatu jak i przycisk zmniejszania prędkości działają bez problemu. Przycisk zwiększania prędkości działa tak jakby coś mu w środku haczyło.

Awatar użytkownika
Mawerix
Zafiromaniak
Posty: 540
Rejestracja: 15 sie 2016, 13:39
Imię: Szczepan
Lokalizacja: [KRA]
Auto: ZB 1.9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: CDTI

#178 Post autor: Mawerix » 02 lis 2017, 17:37

Martinezku pisze:Spotkał się ktoś z opornie działającym przyciskiem zwiększania prędkości na manetce tempomatu?
Ja tak mam z przyciskiem zmniejszania prędkości.

Crazy
Zafiromaniak
Posty: 1769
Rejestracja: 25 maja 2016, 08:00
Imię: Dawid
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
Plec:

#179 Post autor: Crazy » 03 lis 2017, 13:13

oczywiście, pot z palców się tam przedostaje i gromadzą grubszą wartstwę, rozebrać wyczyścić i nałożyć troszkę smaru białego.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Leszko
Posty: 4
Rejestracja: 31 mar 2019, 11:10
Imię: leszek
Lokalizacja: basingstoke
Auto: 1.9 cdti
Model: SRI
Oznaczenie silnika: Z19dth

Tempomat

#180 Post autor: Leszko » 30 kwie 2019, 22:31

Witam.Rozleciala sie moja skrzynia biegow.Przez to ze pilnie potrzebowalem auta i zalezalo mi na czasie chlopaki w warsztacie zamotowali mi skrzynie od astry h ktora mieli na miejscu.Wiem ze ona ma innne przelozenia itd.ale nie w tym problem.Chodzi o to ze nie dziala mi tempomat na 6 biegu a ze jezdze duzo w dalekie trasy to czesto jest mi on potrzebny.Czy ktos wie czy mozna jakos zmienic w eku silnika lub gdzies idziej zeby ten tempomat zadziałał czy bez wymiany skrzyni sie nie obedzie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”