[B]Wentylator nawiewu wnętrza.

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
kazik25
Posty: 4
Rejestracja: 31 paź 2010, 20:49
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Model:

[B]Wentylator nawiewu wnętrza.

#1 Post autor: kazik25 » 31 paź 2010, 20:52

Proszę o porade.W mojej Zafirce po wyłączeniu silnika wentylator nawiewu wnętrza nadal pracuje i nie chce się wyłączyć,aż muszę odłączyć klemę od bateri.Co to może być, jak samemu można usunąć tę usterkę. Proszę o odzew kto spodkał się z takim problemem. Z Powarzaniem Kazik i z góry serdecznie Dziękuję!!!!!!!!!!
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 00:40 przez kazik25, łącznie zmieniany 1 raz.

Lorry
Zafiromaniak
Posty: 2372
Rejestracja: 04 lut 2009, 11:41
Imię: Grisza
Lokalizacja: KR/WF
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#2 Post autor: Lorry » 02 lis 2010, 12:44

Jak dla mnie to ktoś coś spaprał przy np składaniu samochodu po dzwonie....

Trzeba by się dobrać do kabli i przewodów sterowania bo normalne to to nie jest :/

kazik25
Posty: 4
Rejestracja: 31 paź 2010, 20:49
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Model:

#3 Post autor: kazik25 » 02 lis 2010, 13:32

Lorry pisze:Jak dla mnie to ktoś coś spaprał przy np składaniu samochodu po dzwonie....

Trzeba by się dobrać do kabli i przewodów sterowania bo normalne to to nie jest :/
Posiadam Zafirkę 2 lata i do tej pory było wszystko OK.

pmaly14
Świeżak
Posty: 23
Rejestracja: 05 gru 2009, 12:28
Lokalizacja: wygiełzów
Model:

dmuchawa wewnetrzna

#4 Post autor: pmaly14 » 08 sie 2011, 12:13

witam,

problem polega na tym że w ciepłe dni ( temp.powyżej ok. 25 stopni) dmuchawa przestaje reagować na sterowanie i po uruchomieniu nie da sie jej wyłączyć nawet po zgaszeniu auta dalej pracuje, dopiero odłaczenie akumulatora i odczekanie ok. godziny ją wyłacza. OP-com nie pokazuje żadnych błędów. Nie wiem czy zaczynać szukac przyczyny od dmuchawy czy może od panela klimatronika?

Awatar użytkownika
sQcha
Zafiromaniak
Posty: 1013
Rejestracja: 07 paź 2009, 08:46
Lokalizacja: Dzierżoniów
Model:

#5 Post autor: sQcha » 08 sie 2011, 12:40

Sprawdź przekaźnik K15 w skrzynce przekaźników pod maską. Możliwe, że jest uszkodzony i nie rozłącza dmuchawy gdy jest nagrzany.

TU masz rozpiskę przekaźników.
Szukam swojego alter ego :!:

pmaly14
Świeżak
Posty: 23
Rejestracja: 05 gru 2009, 12:28
Lokalizacja: wygiełzów
Model:

#6 Post autor: pmaly14 » 08 sie 2011, 18:47

niestety tego przekaznika u mnie nie ma.

Awatar użytkownika
sQcha
Zafiromaniak
Posty: 1013
Rejestracja: 07 paź 2009, 08:46
Lokalizacja: Dzierżoniów
Model:

#7 Post autor: sQcha » 09 sie 2011, 08:50

No to zaczynają się schody. Musisz ustalić, który przekaźnik odpowiada za dmuchawę i go sprawdzić. Nie ma szans, żeby dmuchawa nie była włączana bez przekaźnika.
Szukam swojego alter ego :!:

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Posty: 2915
Rejestracja: 26 kwie 2009, 16:07
Imię: Mieczysław
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#8 Post autor: MieHor » 09 sie 2011, 08:56

sQcha, u mnie wszystko działa ale sprawdzałem w swojej skrzynce (zresztą to zdjęcie REC w temacie opisującym bezp. i przekaźniki jest z mojej ZB) i jak widać przekaźnika K15 nie ma (poz. 7 w opisie) czyli jest jakaś niezgodność instrukcji z faktycznym montażem odpowiednich elementów

Awatar użytkownika
sQcha
Zafiromaniak
Posty: 1013
Rejestracja: 07 paź 2009, 08:46
Lokalizacja: Dzierżoniów
Model:

#9 Post autor: sQcha » 09 sie 2011, 09:22

Rozumiem, że jest różnica instrukcji względem faktycznego rozłożenie przekaźników, ale gdzieś taki przekaźnik musi być.
Szukam swojego alter ego :!:

pmaly14
Świeżak
Posty: 23
Rejestracja: 05 gru 2009, 12:28
Lokalizacja: wygiełzów
Model:

#10 Post autor: pmaly14 » 24 sie 2011, 09:17

problem rozwiązany ,sprawcą zamieszania był opornik-rezystor dmuchawy.

Grzegorzmil
Posty: 1
Rejestracja: 26 cze 2011, 20:55
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Model:

#11 Post autor: Grzegorzmil » 26 wrz 2011, 18:31

kazik25, Witam i pozdrawiam. Proszę napisz jak tą usterkę usunołeś, właśnie wczoraj stało się to samo w mojej ZB 2006 120 Km.
Spoko gość

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#12 Post autor: Anony Mous » 26 wrz 2011, 20:31

Może tutaj znajdziesz podpowiedź :arrow: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=8542

Awatar użytkownika
marko
Przeglądacz
Posty: 69
Rejestracja: 09 sty 2010, 23:20
Imię: MAREK
Lokalizacja: kraków
Auto: Opel Zafira C Automat
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DTH
Plec:
Kontakt:

#13 Post autor: marko » 29 wrz 2011, 22:35

Jeśli wam nie działa regulacja wentylatora i po zgaszeniu auta wentylator nadal pracuje to na 99 procent padnięty jest rezystor wentylatora.Numer katalogowy to;
opel nr.1808441
gm nr.90512510
Marko

pmaly14
Świeżak
Posty: 23
Rejestracja: 05 gru 2009, 12:28
Lokalizacja: wygiełzów
Model:

#14 Post autor: pmaly14 » 01 paź 2011, 08:45


Andy_1
Świeżak
Posty: 12
Rejestracja: 18 paź 2010, 23:46
Lokalizacja: Wrocław
Model:

#15 Post autor: Andy_1 » 26 paź 2011, 19:26

Witam, mnie również po zgaszeniu auta wentylator nadal pracuje - ale gdy włączę siłę nawiewu na 5 lub wyżej :(
Czy można jakoś sprawdzić, że to rzeczywiście awaria rezystora wentylatora? Poza oczywiście kupnem rezystora "w ciemno"...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”