Hamulec ręczny

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
depechetom
Debiutant
Posty: 48
Rejestracja: 17 kwie 2011, 09:12
Lokalizacja: Świdnica
Model:

#106 Post autor: depechetom » 27 paź 2011, 18:59

dziękuję bardzo za porady...jutro sprawdzę poziom zupki hamulcowej bo teraz mi się nie chce już do garażu łazić :piwo:
the fire still burns...

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#107 Post autor: Anony Mous » 27 paź 2011, 19:02

H,Łajszczak pisze:Jeżeli nie masz MID a ręczny do końca odpuszczony do sprawdzenia poziom płynu..
To w MID-zie jest komunikat o ilości tego płynu ?? Jak on brzmi (angielski / polski) :?:

Awatar użytkownika
Hredi
Świeżak
Posty: 12
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:08
Lokalizacja: Wrocław
Model:

Gumka linki hamulca ręcznego

#108 Post autor: Hredi » 21 lis 2011, 21:18

Witam!
Ostatnio miałem problem z przymarzniętym hamulcem ręcznym. Przyczyna: popękane gumki na końcówkach hamulca ręcznego. Dostała się woda i ... wiadomo.
Czy trzeba wymieniać całą linkę czy może ktoś wymieniał samą gumkę (oraz czy można ją kupić osobno).
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
darkp1
Zafiromaniak
Posty: 1284
Rejestracja: 30 sty 2009, 23:19
Lokalizacja: Lubicz/Toruń
Model:

#109 Post autor: darkp1 » 21 lis 2011, 21:39

Hredi, to było również na forum. Samą gumkę można kupić, ale nie da rady jej założyć. Ja zrobiłem to tak że dałem linkę do regeneracji, w zimę w tamtym roku, ostatnio patrzyłem a gumki znów popękane więc znów trzeba będzie się tym zająć. Generalnie ktoś opisywał że podszlifował końcówkę i udało się założyć gumkę. Wg mnie nie da się ;)
- Wreszcie skróciłem sprężyny zawieszenia, ale mikrofon w McDrive teraz za wysoko!

DaRek7

#110 Post autor: DaRek7 » 21 lis 2011, 23:29

darkp1 pisze:ale nie da rady jej założyć.
Oczywiście że się da założyć... choć nie jest łatwo :P
Jeśli to będzie oryginalna guma ;) (są dostępne w ASO)!
Nie można tego robić o tej porze roku na dworze, tz. guma nie może być sztywna od zimna, wystarczy przesmarować smarem i wskakuje sama...
Koledzy żebym takie rzeczy musiał tłumaczyć :lol:

Awatar użytkownika
boogoo
Zafiromaniak
Posty: 606
Rejestracja: 01 lis 2009, 10:29
Lokalizacja: Jasło
Model:

#111 Post autor: boogoo » 22 lis 2011, 17:59

Ale powtarzam:należy usunąć wodę z pancerza-w przeciwnym wypadku robota na nic.Ja mimo,że wodę wylałem to i tak gdzieś kropla została i linka zamarzała.W końcu wymieniłem całą linkę.
Bo trzeba "leczyc" przyczyny,a nie skutki.

opolanin
Debiutant
Posty: 27
Rejestracja: 14 wrz 2011, 17:03
Lokalizacja: Zag
Model:

#112 Post autor: opolanin » 14 maja 2012, 21:50

buli pisze:dzieki koledzy

[ Dodano: Nie Mar 27, 2011 13:31 ]
Koledzy wychodzi na to ze samoregulator nie działa naciskam pedał i tłoczek sie wraca jak go przytrzymam i nacisne to dociska klocki i jest oki ale recznego nie ma i regulacja nie działa! Jest mozliwosc tego naprawienia czy trzeba zmienic cały zacisk?
Podepne sie pod temat...
Mi chyba tez nie dziala prawidlowo samoregulator - w lewym kole nie mam hamulca recznego (nozny dziala bez zarzutu).
Czy da sie to naprawic zestawem naprawczym czy trzeba kupic caly zacisk?

Pozdrawiam

Grzegorz 73
Przeglądacz
Posty: 96
Rejestracja: 29 sty 2011, 23:00
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: Jeziorany
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#113 Post autor: Grzegorz 73 » 21 mar 2013, 19:20

Jakiego producenta linek z czystym sumieniem możecie polecić?
grześ

cieniassss

#114 Post autor: cieniassss » 21 mar 2013, 22:28

Grzegorz 73 pisze:Jakiego producenta linek z czystym sumieniem możecie polecić?
TRW, COFLE albo LINEX - dobry bo tani

Grzegorz 73
Przeglądacz
Posty: 96
Rejestracja: 29 sty 2011, 23:00
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: Jeziorany
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#115 Post autor: Grzegorz 73 » 22 mar 2013, 13:51

Właśnie miałem coś średniotaniego, no i powłoka plastikowa linki popękała co spowodowało jej unieruchomienie w pancerzu, wytrzymała kilkanaście miesięcy.
grześ

Awatar użytkownika
KrystiaN548
Przeglądacz
Posty: 93
Rejestracja: 30 lis 2012, 09:04
Imię: Krystian
Lokalizacja: Tarnów [ KT 6332A ]
Auto: Opel Zafira Opc 2.0T 1.6v
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Plec:
Kontakt:

#116 Post autor: KrystiaN548 » 26 maja 2013, 14:15

Witam podłacze sie pod temat. Mam problem poniewaz swieci mi sie kontrolka hamulca recznego ktory nie jest zaciagniety mozecie mi powiedziec jaki moze by problem , Dzieki z gory :)

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Posty: 16451
Rejestracja: 17 paź 2010, 12:28
Imię: Bodek
Lokalizacja: Polska B
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#117 Post autor: Bodek » 26 maja 2013, 14:17

KrystiaN548 pisze:Witam podłacze sie pod temat. Mam problem poniewaz swieci mi sie kontrolka hamulca recznego ktory nie jest zaciagniety mozecie mi powiedziec jaki moze by problem , Dzieki z gory :)
sprawdziłeś stan płynu hamulcowego :?:
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

Awatar użytkownika
KrystiaN548
Przeglądacz
Posty: 93
Rejestracja: 30 lis 2012, 09:04
Imię: Krystian
Lokalizacja: Tarnów [ KT 6332A ]
Auto: Opel Zafira Opc 2.0T 1.6v
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Plec:
Kontakt:

#118 Post autor: KrystiaN548 » 26 maja 2013, 14:20

to moze by powode swiecenia sie kontrolki a pozatym plynem moze byc cos zwiazane z linka

Grzegorz 73
Przeglądacz
Posty: 96
Rejestracja: 29 sty 2011, 23:00
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: Jeziorany
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#119 Post autor: Grzegorz 73 » 26 maja 2013, 20:46

Nie z linką a z wyłcznikiem.
grześ

Awatar użytkownika
KrystiaN548
Przeglądacz
Posty: 93
Rejestracja: 30 lis 2012, 09:04
Imię: Krystian
Lokalizacja: Tarnów [ KT 6332A ]
Auto: Opel Zafira Opc 2.0T 1.6v
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Plec:
Kontakt:

#120 Post autor: KrystiaN548 » 26 maja 2013, 21:07

gdzie moge go znalesc i jak to usunac ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”