Hamulec ręczny

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Posty: 2915
Rejestracja: 26 kwie 2009, 16:07
Imię: Mieczysław
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#76 Post autor: MieHor » 23 gru 2010, 09:37


Awatar użytkownika
lapm
Mieszkaniec
Posty: 249
Rejestracja: 27 gru 2009, 11:37
Lokalizacja: Małopolska
Model:

#77 Post autor: lapm » 25 gru 2010, 07:33

w ASO te gumki tez sa i kosztuja 4,58 zl

Harry200
Zafiromaniak
Posty: 2529
Rejestracja: 15 sty 2009, 19:27
Imię: Henryk
Lokalizacja: Raszyn
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
Plec:

#78 Post autor: Harry200 » 25 gru 2010, 10:57

Przed kupowaniem różnych "drobiazgów" do naszych autek czasem warto zapytać się w ASO,czesto są tańsze niż w internecie i lepszej jakości..

kobra
Świeżak
Posty: 19
Rejestracja: 13 cze 2010, 20:52
Lokalizacja: Rzeszów
Model:

#79 Post autor: kobra » 25 gru 2010, 21:28

H,Łajszczak pisze:Przed kupowaniem różnych "drobiazgów" do naszych autek czasem warto zapytać się w ASO,czesto są tańsze niż w internecie i lepszej jakości..
tak ale cena oryginalnej linki ręcznego mnie rozwaliła około 450zł :/ a zato czujnik temperatury zewnętrznej tylko 55zł :mrgreen:

Harry200
Zafiromaniak
Posty: 2529
Rejestracja: 15 sty 2009, 19:27
Imię: Henryk
Lokalizacja: Raszyn
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
Plec:

#80 Post autor: Harry200 » 25 gru 2010, 22:28

Zgadza się że nie wszystko ale lepiej najpierw się zapytać,ostatnio kupowałem na giełdzie spinki do w Astry po 3 zł a potem zobaczyłem że w ASO mieli to samo po 50groszy... :lol:

Awatar użytkownika
djrafix
Bywalec
Posty: 158
Rejestracja: 28 sie 2009, 10:39
Lokalizacja: Lublin
Model:

#81 Post autor: djrafix » 28 sty 2011, 13:53

Witam,dziś wymieniłem linkę hamulca ręcznego w Zosi:), mam pytanie , gdzie sie podciąga linke hamulca ?, bo wysoko dość bierzę, oczywiście mam z tyłu tarcze i pewnie gdzieś przy zacisku się to reguluję .

Harry200
Zafiromaniak
Posty: 2529
Rejestracja: 15 sty 2009, 19:27
Imię: Henryk
Lokalizacja: Raszyn
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
Plec:

#82 Post autor: Harry200 » 28 sty 2011, 14:17

Trzeba odsłonić mieszek ręcznego i tam jest regulacja linki o ile się nie mylę klucz 10,ale najpierw spróbuj z 10 razy zaciągnąć i puścić dźwignię ręcznego...

Awatar użytkownika
djrafix
Bywalec
Posty: 158
Rejestracja: 28 sie 2009, 10:39
Lokalizacja: Lublin
Model:

#83 Post autor: djrafix » 28 sty 2011, 14:52

spuszczalem wiele razy,na nic to pomoglo, to super,zaraz sprawdze



Tak kolego, dzięki - miałes rację, po odkryciu mieszka i pokrywy plastikowej była śruba na klucz 10 , podregulowałem i elegancko bierze:), ładnie odbija, wszystko git malina, dzięki pozdrawiam ;) :)

buli
Bywalec
Posty: 105
Rejestracja: 25 kwie 2009, 19:02
Model:

hamulec reczny

#84 Post autor: buli » 23 mar 2011, 19:07

Witam wszystkich! Koledzy mam mały problem zmieniłem tarcze i klocki z tyłu na nowe wszystko było oki reczny bardzo dobry. Jednak po jakims czasie gdy zaciagne hamulec reczny hamuje tylko jedno koło a dzwignia idze wysoko do góry. Po wcisniecu pedału nożnego pedał nie jest twardy tylko troche tak jak gdyby uciekał w dół. Linki sa całe. Od czego powinienem zaczac jesli ktos miał podobny problem prosze o pomoc!!!

firek
Zafiromaniak
Posty: 1127
Rejestracja: 01 maja 2009, 12:23
Imię: Mirek
Lokalizacja: Lublin
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
Plec:

#85 Post autor: firek » 23 mar 2011, 19:14

buli, objawy wskazuja że chyba zmyka ci płyn jednym zaciskiem, lub sam mechanizm zacisku sie uszkodził

buli
Bywalec
Posty: 105
Rejestracja: 25 kwie 2009, 19:02
Model:

#86 Post autor: buli » 23 mar 2011, 19:32

Ale kolego płynu nie ubywa. A nie orientujesz sie czy jest jakas regulacja recznego?

jacek76
Mieszkaniec
Posty: 234
Rejestracja: 04 paź 2009, 15:17
Lokalizacja: Pruszków
Model:

#87 Post autor: jacek76 » 23 mar 2011, 20:09

Regulację masz pod dźwignią ręcznego. Musisz zdjąć mieszek i będzie tam śrubka regulacyjna.

KOPERNIK
Zafiromaniak
Posty: 840
Rejestracja: 12 maja 2011, 22:33
Model:
Kontakt:

#88 Post autor: KOPERNIK » 23 mar 2011, 20:12

buli pisze:hamulec reczny hamuje tylko jedno koło
buli pisze:Od czego powinienem zaczac
Pierwsze bym sprawdził tłoczek na kole czy chodzi dobrze i czy nie zardzewiał ....
buli pisze: Po wcisniecu pedału nożnego pedał nie jest twardy tylko troche tak jak gdyby uciekał w dół.
U mnie takie samo zjawisko zaobserwowałem że po wciśnięciu i trzymaniu nogą pedału hamulca schodzi powoli w dół czemu tego nie wiem być może tak pompa pracuje i tak musi być.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1894
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#89 Post autor: Dziadek13 » 23 mar 2011, 20:15

buli pisze:Ale kolego płynu nie ubywa. A nie orientujesz sie czy jest jakas regulacja recznego?
Opisywałem już mój problem z takimi objawami opis regulacji masz w instrukcji.Co do hamowania jednego koła ręcznym to należy wyregulować tłoczek jest za bardzo wkręcony lub klocek jest cienki i należy je wymienić.
Tu masz troche info może sie połapiesz o co biega ważna ta śruba z gwintem ona wypycha tłoczek jak zaciągasz ręczny.
Przyczyną też może sie okazać wyrobiony wieloklin na cięgle do którego mocuje się linkę.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 24 mar 2011, 09:54 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.

buli
Bywalec
Posty: 105
Rejestracja: 25 kwie 2009, 19:02
Model:

#90 Post autor: buli » 24 mar 2011, 06:52

dzieki koledzy

[ Dodano: Nie Mar 27, 2011 13:31 ]
Koledzy wychodzi na to ze samoregulator nie działa naciskam pedał i tłoczek sie wraca jak go przytrzymam i nacisne to dociska klocki i jest oki ale recznego nie ma i regulacja nie działa! Jest mozliwosc tego naprawienia czy trzeba zmienic cały zacisk?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”