Hamulec ręczny

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
pejko
Przeglądacz
Posty: 76
Rejestracja: 26 lut 2010, 20:59
Imię: Przemek
Lokalizacja: Radom
Auto: Zafira A OPC
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Plec:

#91 Post autor: pejko » 27 mar 2011, 21:04

wczoraj wymieniałem linkę ręcznego i mam kilka info, może komuś się przyda. w mojej opc są z tyłu hamulce tarczowe system Lucas.
1. wybrałem linkę włoską cofle nr kat 11.5864 /cena 85 zł/
2. nie polecam polskiej linki Linxa nr kat 32.01.72 z powodu braku harmonijkowych osłon od
strony zacisku.
3 operacja wymiany wymaga kanału /nie trzeba ściągać kół /. należy opuścić wydech- zdjąć 5
ostatnich wieszaków, odkręcić dwie śruby mocujące osłonę termiczną wydechu/.
wymiana zajęła mi 1h spokojnej pracy. potem tylko reg. linki przy dźwigni ręcznego i gotowe.

Awatar użytkownika
darkp1
Zafiromaniak
Posty: 1284
Rejestracja: 30 sty 2009, 23:19
Lokalizacja: Lubicz/Toruń
Model:

#92 Post autor: darkp1 » 27 mar 2011, 21:17

pejko pisze:, odkręcić dwie śruby mocujące osłonę termiczną wydechu/.
U mnie to nie było konieczne przy wyjmowaniu linki :)
- Wreszcie skróciłem sprężyny zawieszenia, ale mikrofon w McDrive teraz za wysoko!

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1902
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#93 Post autor: Dziadek13 » 27 mar 2011, 21:34

darkp1 pisze:
pejko pisze:, odkręcić dwie śruby mocujące osłonę termiczną wydechu/.
U mnie to nie było konieczne przy wyjmowaniu linki :)
Chyba że jej nie masz.
Obrazek
Obrazek
A wszędzie jest budowana w zafirach,vektrach.

Awatar użytkownika
JARO
Mieszkaniec
Posty: 208
Rejestracja: 17 lip 2011, 14:05
Imię: Jarek
Lokalizacja: SKUMROS (EOP)
Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
Plec:

#94 Post autor: JARO » 31 lip 2011, 15:32

A czy przy ABSie zaciągając ręczny koła się zblokują czy bedzie zachowanie jak przy hamulcu roboczym? Mam problem bo nie wiem czy tak ma być czy może ręczny słabo łapie. Sprawdzałem ruszając z miejsca na zaciągniętym ręcznym i czuć że trzyma ale słabo bo tył siada na moment i potem zaczyna się toczyć.

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#95 Post autor: Anony Mous » 31 lip 2011, 16:50

JARO, polecam zajechać na stację diagnostyczną (koszt 20-30zł) i sprawdzić stan hamulca ręcznego na odpowiednim urządzeniu. Tutaj każdy będzie gdybać swoje mądrości a ty i tak nie będziesz wiedział czy hamulec jest dobry czy nie.

Harry200
Zafiromaniak
Posty: 2530
Rejestracja: 15 sty 2009, 19:27
Imię: Henryk
Lokalizacja: Raszyn
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
Plec:

#96 Post autor: Harry200 » 31 lip 2011, 16:58

ABS działa tylko na hamulec zasadniczy,na ręcznym nie działa..A odnośnie sprawdzenia stanu to tak jak napisał marsuc ,lepiej jechać na stacje diagnostyczną..

Awatar użytkownika
JARO
Mieszkaniec
Posty: 208
Rejestracja: 17 lip 2011, 14:05
Imię: Jarek
Lokalizacja: SKUMROS (EOP)
Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
Plec:

#97 Post autor: JARO » 04 sie 2011, 11:06

Sorki że dopiero teraz odp. Byłem na przeglądzie i sprawdzał mi hamulec i jedna strona była zapieczona wogóle ni cofała się linka. zrobiłem to linka się cofa hamulec troszke trzyma ale nadal wydaje mi się że ręczny za słabo trzyma. :mysli:

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#98 Post autor: Anony Mous » 04 sie 2011, 21:53

kolego JARO, niestety w kwestii intensywności działania hamulca nikt ci tutaj nie pomoże.
Jeżeli odrdzewisz hamulce, naciągniesz odpowiednio linkę to najlepszym sposobem na sprawdzenie hamulców jest stacja diagnostyczna. Powiedzą ci w jakim stopniu hamuje koło i co trzeba jeszcze poprawić w wyniku negatywnego działania.
Kolego jest to temat na którym nie powinno się oszczędzać i nikt tu nie powie czy twoje hamulce są dobre czy nie na chybił trafił.

Awatar użytkownika
JARO
Mieszkaniec
Posty: 208
Rejestracja: 17 lip 2011, 14:05
Imię: Jarek
Lokalizacja: SKUMROS (EOP)
Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
Plec:

#99 Post autor: JARO » 16 sie 2011, 18:31

Dzięki koledzy za dobre rady pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1902
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#100 Post autor: Dziadek13 » 16 sie 2011, 21:05

Wymieniałem linke w sobote tylne prawe nie hamowało ale po zdemontowaniu linki okazało sie że i druga też sie zaciera po wymianie jest git oba trzymią dobrze dopiero jak sie linka ułoży to następna regulacja tak że najlepiej wymienić całość linki dla bezpieczeństwa.

Awatar użytkownika
JARO
Mieszkaniec
Posty: 208
Rejestracja: 17 lip 2011, 14:05
Imię: Jarek
Lokalizacja: SKUMROS (EOP)
Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
Plec:

#101 Post autor: JARO » 23 sie 2011, 09:16

Dziadek13, a ile płaciłeś za linki?

Awatar użytkownika
depechetom
Debiutant
Posty: 48
Rejestracja: 17 kwie 2011, 09:12
Lokalizacja: Świdnica
Model:

#102 Post autor: depechetom » 27 paź 2011, 17:54

nie bedę zakładał nowego tematu tylko tutaj zapytam:

Hamulec ręczny trzyma w porządku i puszcza ... nic sie nie dzieje.... poza tym że nie gaśnie kontrolka od hamulca ręcznego... czy ktoś miał coś podobnego? :)
the fire still burns...

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#103 Post autor: Anony Mous » 27 paź 2011, 17:59

depechetom pisze:nie bedę zakładał nowego tematu tylko tutaj zapytam:

Hamulec ręczny trzyma w porządku i puszcza ... nic sie nie dzieje.... poza tym że nie gaśnie kontrolka od hamulca ręcznego... czy ktoś miał coś podobnego? :)
Sprawdź poziom płynu hamulcowego.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1902
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#104 Post autor: Dziadek13 » 27 paź 2011, 18:24

A nie masz czujnika przy ręcznym może regulacja lub wymiana pomoże.

Harry200
Zafiromaniak
Posty: 2530
Rejestracja: 15 sty 2009, 19:27
Imię: Henryk
Lokalizacja: Raszyn
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
Plec:

#105 Post autor: Harry200 » 27 paź 2011, 18:33

Jeżeli nie masz MID a ręczny do końca odpuszczony do sprawdzenia poziom płynu..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”