Czy w zimę mam mieć włączoną klimatyzację?
A ja czasem korzystam z klimy, żeby odparować, ale bez obiegu zamkniętego - wtedy to ma sens, bo szyba schładza się z obu stron i dlatego odparowuje.darkp1 pisze:W instrukcji jest podane że po włączeniu obiegu wewnętrznego i klimatyzacji można odparować szyby, ot taka ciekawostkaSzczerze powiem że u mnie to słabo działa.
Szukam swojego alter ego 

Jo Ci szczerze powiem nigdy żech czegoś podobnego nie słyszoł, ale som z doświadczenia i obserwacji zauwazyłech, żę własnie jak jest nadmuch z zew. i do tego jeszcze nie za dużo temp ino chłodne powietrze to zdecydowanie szybciyj wszystko odparuje.darkp1 pisze:W instrukcji jest podane że po włączeniu obiegu wewnętrznego i klimatyzacji można odparować szyby, ot taka ciekawostkaSzczerze powiem że u mnie to słabo działa.
A czymu?
Bo jak mosz na dworze zimno a od srodka ciepło idzie to stad para więc najpiyrw cza obniżyć temp, jak zbliży się do tej z zew. to wtedy automatycznie swiat staje się barzyj widoczny

- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
- Plec:
Ale w zimie jest zawsze poniżej 4' więc jak pisze @celius klima nie działa.celius pisze:Sprężarka poniżej 4 stopni i tak się nie załączy.
Więc należy poszukać przyczyny parowania,uszkodzone uszczelnienie nagrzewnicy,otwarty cały czas obieg wewnętrzny,spadła dźwignia otwierająca i zamykająca obieg powietrza.Przedostawanie sie wody pod dywaniki której nie widać a potem paruje.Powiem tak odwieczny problem nie tylko w zafirach ale we wszystkich autach,pocieszam sie tylko że odpadła nam słynna niebezpieczna odma.
- Anony Mous
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
odparowanie
Witam ,jak kazdemu szyby paruja uzywaja klimy,ja mam inne zastosowanie a wiec uzywam nie zaleznie od pory roku raz w miesiacu myciem szyb od wewnatrz w postaci szamponu dla dzieci BAMBI i efekty rewelacyjne,podczas jazdy full pasazerow... szyby nie paruja,a wczesniej był problem z widocznoscia.Pozdrawiam
opel zafira 2.2 dti sport 2002r 125KM
PRZECIW PAROWANIU SZYB
Ja osobiście spotkałem się z kilkoma testami, cytryna, cebula, kartofle\ziemniaki, właśnie szampon i było coś jeszcze, coś pomagało coś nie, art. spożywczych raczej bym nie proponował bo pozostaje dziwny zapach, chodź z tego co pamiętam cebula chyba wypadła w teście dosyć konkurencyjnie nawet w porównaniu do profesjonalnych preparatów.
Nie pamiętam dokładnie ale test oglądałem chyba w programie JAZDA POLSKA na TVN TURBO, jeżeli dobrze sobie to przypominam.
Ja osobiście spotkałem się z kilkoma testami, cytryna, cebula, kartofle\ziemniaki, właśnie szampon i było coś jeszcze, coś pomagało coś nie, art. spożywczych raczej bym nie proponował bo pozostaje dziwny zapach, chodź z tego co pamiętam cebula chyba wypadła w teście dosyć konkurencyjnie nawet w porównaniu do profesjonalnych preparatów.
Nie pamiętam dokładnie ale test oglądałem chyba w programie JAZDA POLSKA na TVN TURBO, jeżeli dobrze sobie to przypominam.