Poradnik z ForumCasian pisze:Witam. U mnie również wycieraczki chodzą "skokowo" czy ten mechanizm łatwo się wyciąga ? Czy łatwo to zregenerować czy trzeba mieć warsztat? A może wina leży w silniczku który się kończy? Dodam że największy problem jest na najniższej prędkości wycieraczek, na wyższych też nie jest idealnie ale jakoś marża te wycieraczki.
Problemy z użytkowaniem wycieraczek przednich
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- Plec:
- Kontakt:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Debiutant
- Imię: Przemyslaw
- Auto: Opel Zafira A 2.0 DTI 16V
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
PodziękowałBodek pisze:Poradnik z ForumCasian pisze:Witam. U mnie również wycieraczki chodzą "skokowo" czy ten mechanizm łatwo się wyciąga ? Czy łatwo to zregenerować czy trzeba mieć warsztat? A może wina leży w silniczku który się kończy? Dodam że największy problem jest na najniższej prędkości wycieraczek, na wyższych też nie jest idealnie ale jakoś marża te wycieraczki.

-
- Świeżak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira A 1.6 Elegance
- Oznaczenie silnika: Z16XE
- Plec:
Ja w Zafirze którą kupiłem parę dni temu zauważyłem taką rzecz. Na dole szyby jest taka osłona gumowa która zaczepia się o kant szyby. I jak pomacham wycieraczkami to ona schodzi na dół i klinuje się o miejsce gdzie wycieraczki są przykręcone. Jak się domyślam muszę odkręcić wycieraczki i ustawić je troszkę wyżej żeby nie zdzierały tej gumowej osłony. I teraz pytanie. Czy ta gumowa osłona ma być tylko na wcisk czy tam idzie jakiś klej lub coś podobnego? I jak ją zakładać (od środka, od brzegów, przesuwać wzdłuż szyby) bo gdy próbowałem ją poprawić to co chwila odskakiwała.
Żeby się nie psuła 

Wymieniłem przednią szybę na nową ( Pilkington) i gość poradził abym wymienił też wycieraczki na nowe żeby nie rysowały szyby , i stoję przed wyborem jakiej firmy wybrać .
Ważne żeby dobrze zamiatały szybę nie piszczały i co najważniejsze nie rysowały nowej szyby , a może jeszcze dodatkowo zabezpieczyć samą szybę ?
Osoba wymieniająca szybę polecała wycieraczki kamoka ?
Bardzo proszę podpowiedzcie coś , chciałbym coś sprawdzonego w boju a zarazem w przystępnej cenie żeby nie zbankrutować przy okazji .
Ważne żeby dobrze zamiatały szybę nie piszczały i co najważniejsze nie rysowały nowej szyby , a może jeszcze dodatkowo zabezpieczyć samą szybę ?
Bardzo proszę podpowiedzcie coś , chciałbym coś sprawdzonego w boju a zarazem w przystępnej cenie żeby nie zbankrutować przy okazji .
-
- Bywalec
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
- Plec:
może kup oryginały GMlunatyk pisze:Wymieniłem przednią szybę na nową ( Pilkington) i gość poradził abym wymienił też wycieraczki na nowe żeby nie rysowały szyby , i stoję przed wyborem jakiej firmy wybrać .
http://allegro.pl/piora-wycieraczek-prz ... 49157.html
tylko 79 zł, ja bym nie wydziwiał
Ostatnio zmieniony 10 lis 2017, 06:59 przez Morfi_pl, łącznie zmieniany 2 razy.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Oznaczenie silnika: Z18XE
- Plec:
- Kontakt:
A jakie wymiary maja ory wycieraczki 
Bo padla powyzej propozycja zakupienia GM

Ostatnio zmieniony 10 lis 2017, 17:57 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
- SD72
- Zafiromaniak
- Plec:
- Kontakt:
Zgadzam sie tymbardziej ze "banany" nawet w ASO do ZA raczej nie istniejaSebu$ pisze:jak pamietam to powinny mieć po 600, ale starego typuSD72 pisze:A jakie wymiary maja ory wycieraczki
Banany na pewno nie mogą być takie same. No chyba, że max po 580
Potem to kwestia jakosci i stanu mechanizmu, mocowania ramienia i tego co kupimy
Ze swoich doswiadczen mysle ze dobrac wycieraczki powinnismy robic osobiscie do naszego auta

Czytajac temat od poczatku mozna sie wiele dowiedziec

Ostatnio zmieniony 10 lis 2017, 18:10 przez SD72, łącznie zmieniany 2 razy.
- SD72
- Zafiromaniak
- Plec:
- Kontakt:
Ma tez moja i niejednego Kolegi na forumSebu$ pisze:i co ... moja ma

Ale nie o tym pisalem

Ostatnio zmieniony 10 lis 2017, 18:25 przez SD72, łącznie zmieniany 3 razy.