Zafira A 1.6 benz, nie pali, brak błędów

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
berciak
Świeżak
Posty: 11
Rejestracja: 27 sty 2011, 11:04
Imię: Piotr
Lokalizacja: Wielkopolska
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: dth
Plec:

Zafira A 1.6 benz, nie pali, brak błędów

#1 Post autor: berciak » 27 sty 2011, 11:07

Witam posiadam zafire 1.6 2004 auto kupione wypadkowe silnik nigdy nieuruchamiany po zakupie.
W końcu przyszedł czas uruchamiania po przekręceniu kluczyka rezerwa mrugała auto nie dało się uruchomić więc pomyślałem ze osuszyli bak do cna po nalaniu 5 benzyny.
Nadal cisza wiec podpiąłem pod kompa op- com zero błędów CDIF/2 to samo.
Skoro auto tyle stało z pustym bakiem pomyślałem o pompce jako ze jej nie słychać po sprawdzeniu pompa pompuje na listwie mam ciśnienie paliwa.
W końcu padło na świece po wykręceniu listwy na 1 cylinderku iskra zabija na 2 brak na 3 raz na jakiś czas na 4 zabija .
Instalacja niebyła uszkodzona tzn przeciętna przerwana wymieniłem pasek przed zamontowaniem silnika ale zawsze 4 razy sprawdzam ustawienia cech
Jak sprawdzić cewkę od razu mówię ze nie mam na podmianę i dlaczego niema błędów w ecu.
I Czy to jest wina cewki ?

[ Dodano: Pią Sty 28, 2011 16:53 ]
Podniety DIS
Z ECU prawidłowe impulsy

Awatar użytkownika
Freshh
Bywalec
Posty: 129
Rejestracja: 04 wrz 2010, 10:59
Lokalizacja: Nowa Ruda
Model:

#2 Post autor: Freshh » 28 sty 2011, 20:00

Sprawdzenie cewki jest bardzo trudne. Miernikiem uniwersalnym jej nie sprawdzisz jeśli o tym myślałeś. Większość uszkodzeń (zdecydowana) cewki to przebicie izolacji zwojów które ujawnia się pod napięciem 1000V. Miernikiem opór będzie OK. Jednakże cewka nie zadziała. Na cewkę trzeba podać impulsy a to bez zbudowania choćby prostego układu jest trudne a i można spalić cewkę. Najprostszym i najbanalnieszym rozwiązaniem jest po prostu wymontowanie jej i podmiana u znajomego i uczynnego właściciela Zafiry (takich np. na forum pełno.) i tam próba uruchomienia.

michi
Świeżak
Posty: 11
Rejestracja: 23 gru 2010, 22:33
Lokalizacja: Toruń
Model:

#3 Post autor: michi » 28 sty 2011, 21:45

A czy w zafirze nie ma przypadkiem wyłącznika wypadkowego?Miałem coś takiego kiedyś w fordzie i po wypadku miałem podobny problem,aż w końcu okazało się,że trzeba wcisnąc taki przycisk pod podszybiem?

Harry200
Zafiromaniak
Posty: 2530
Rejestracja: 15 sty 2009, 19:27
Imię: Henryk
Lokalizacja: Raszyn
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
Plec:

#4 Post autor: Harry200 » 29 sty 2011, 09:36

Ale jeżeli jest wyłącznik wypadkowy to odcina pompę paliwa,a Kolega Freshh napisał że ma ciśnienie paliwa na listwie.Możesz sprawdzić tak jak kiedyś sprawdzało się gażnikowce,jedna osoba kręci rozrusznikiem i doda trochę gazu a Ty strzykawką wtryskuj paliwo bezpośrednio do kolektora, czy będzie próbowała załapać ? .

Espex
Przeglądacz
Posty: 54
Rejestracja: 15 maja 2016, 10:53
Lokalizacja: WTA
Model:

PROBLEM Nie Odpala

#5 Post autor: Espex » 14 gru 2017, 15:40

Cześć

Ostatnio wsiadłem do zośki i nie mogłem coś odpalić, a jak już odpaliła to cały silnik się trząś jak by miała zara zgasnąć !!!
dziś próbowałem znowu ją odpalić ale już nawet rozrusznik nie kręci :-(
Aku nowe, naładowane (świeci się nawet zielona kontrolka)

Opel Zafira A 2000r 1.6 16v

FILMIK
https://www.youtube.com/watch?v=HRooA2hR_e0
OPEL, ZAFIRA-A
Samochód Osobowy, van
1598 cm3, benzyna

Skasowany użytkownik 6483

Zafira A 1.6 benz, nie pali, brak błędów

#6 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 » 14 gru 2017, 20:58

Sprawdz czujnik położenia wału. Jesli jest walnięty, silnik nie odpali.

Awatar użytkownika
mariusz131
Zafiromaniak
Posty: 2270
Rejestracja: 11 maja 2017, 07:01
Imię: Mariusz
Lokalizacja: Warszawa
Auto: ZB OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

Zafira A 1.6 benz, nie pali, brak błędów

#7 Post autor: mariusz131 » 14 gru 2017, 23:07

jarecki69 pisze:
14 gru 2017, 20:58
Sprawdz czujnik położenia wału. Jesli jest walnięty, silnik nie odpali.
Jak wcześniej odpaliła i trzęsło silnikiem,a teraz nie pali to wydaje mi się że to nie czujnik położenia wału. Wg. mnie najpierw sprawdził bym świece i cewkę.
Na filmiku rozrusznik kręci więc nie rozumiem.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2017, 23:09 przez mariusz131, łącznie zmieniany 1 raz.

Espex
Przeglądacz
Posty: 54
Rejestracja: 15 maja 2016, 10:53
Lokalizacja: WTA
Model:

Zafira A 1.6 benz, nie pali, brak błędów

#8 Post autor: Espex » 15 gru 2017, 17:39

mariusz131 pisze:
14 gru 2017, 23:07
jarecki69 pisze:
14 gru 2017, 20:58
Sprawdz czujnik położenia wału. Jesli jest walnięty, silnik nie odpali.
Jak wcześniej odpaliła i trzęsło silnikiem,a teraz nie pali to wydaje mi się że to nie czujnik położenia wału. Wg. mnie najpierw sprawdził bym świece i cewkę.
Na filmiku rozrusznik kręci więc nie rozumiem.
Miesiąc temu wymieniłem czujnik położenia walku rorzadu dolny i gorny, koszt za dwa to 530zl bo "orginalne"

dzis podpiolem op com wykazalo mi to

Łączna ilość kodów błędów: 1

P0105 - Sensor absolutnego ciśnienia rury ssącej (MAP) napięcie za wysokie
(01) - Nie występuje
OPEL, ZAFIRA-A
Samochód Osobowy, van
1598 cm3, benzyna

Espex
Przeglądacz
Posty: 54
Rejestracja: 15 maja 2016, 10:53
Lokalizacja: WTA
Model:

Zafira A 1.6 benz, nie pali, brak błędów

#9 Post autor: Espex » 16 gru 2017, 20:44

Ref.
OPEL, ZAFIRA-A
Samochód Osobowy, van
1598 cm3, benzyna

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”