Zafirka A - problemy związane z czujnikami parkowania - PDC

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
kubutek
Bywalec
Posty: 138
Rejestracja: 04 wrz 2010, 08:46
Lokalizacja: Polska
Model:

#46 Post autor: kubutek » 11 cze 2011, 11:09

Zyjon pisze:
oki pisze:Jaki problem z hakiem, czemu mają nie działać?
Nie znam się na tym - elektryk powiedział, że hak przeszkadza - czujnik piszczy. .
Większość zestawów ma opcje programowania haka - po prostu trzeba przeczytać opis.
Generalnie procedura wygląda tak, że po podłączeniu czujników trzeba wykonać np. kilka powtórzeń włączenia biegu wstecznego w odpowiednich odstępach czasu (oczywiście bez przeszkody z tyłu - tak, żeby dla czujników był widoczny tylko hak) i wtedy centralka zapamiętuje hak jako element stały i przy używaniu nie reaguje na niego.

Mihó - no na przyczepę to nie ma chyba mocnych z czujnikami - trzeba na czas ciągnięcia wyłączyć :)

SH'Raku

#47 Post autor: SH'Raku » 11 cze 2011, 16:51

Zyjon, Poddałem się chwilowo, bo za dużo rzeczy miałem w planach zrobić w zbyt krótkim odstępie czasu :D i niestety moje konto nie ma tyle cyferek po przecinku :P
pomysł jak najbardziej aktualny, ale jak by nie patrzeć, do gabarytów się już przyzwyczaiłem i jakoś specjalnie nie mam problemu aby zaparkować i odpowiednio określić odległość od przeszkody z tyłu :) więc jak będą fundusze to sobie to jeszcze przemyślę.
no na przyczepę to nie ma chyba mocnych z czujnikami - trzeba na czas ciągnięcia wyłączyć
nie do końca, odległość masz nie małą, między autem a przyczepą, więc po prostu będzie cały czas ten sam sygnał leciał z buzzera, trzeba tylko pamiętać żeby się nim nie sugerować :D :lol:

Awatar użytkownika
Kasiarz
Debiutant
Posty: 39
Rejestracja: 02 cze 2011, 22:12
Lokalizacja: Łódź
Model:

#48 Post autor: Kasiarz » 08 sie 2011, 17:12

Czy ktoś wymieniał może głośniczek w fabrycznym PDC ? Gdzie takie coś dostać ? Ewentualnie jaki założyć zamiennik ?

Awatar użytkownika
pawko81
Bywalec
Posty: 113
Rejestracja: 06 gru 2011, 18:55
Lokalizacja: białystok
Model:

(A) czujniki cofania-parkowania z allegro. montował ktoś??

#49 Post autor: pawko81 » 01 sty 2012, 19:11

czy ktoś z was montował takie coś??
http://allegro.pl/czujnik-parkowania-co ... 35436.html
zamierzam się do tego przybrać ale niewiem czy warto. dla żony by sie przydało bo tylko do przodu umie jeździć :D

Kolego, używaj szukajki jak możesz.//Woytas
Ostatnio zmieniony 01 sty 2012, 20:21 przez pawko81, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sQcha
Zafiromaniak
Posty: 1013
Rejestracja: 07 paź 2009, 08:46
Lokalizacja: Dzierżoniów
Model:

#50 Post autor: sQcha » 01 sty 2012, 20:00

Znajomy montował to w VW New Beetle, Skodzie Octavi I, Peugeot 407 i 206.
Działa ok, nadaje się do lakierowania w kolorze auta.
W poprzedniej firmie sprzedawałem takie czujniki, mieliśmy klienta, co miał komis samochodowy i kupował po 10 sztuk, żeby montować to w autach na placu. Zwiększał wartość samochodów ;)

Oczywiście lepsze były by oryginały Valeo, ale to inna półka cenowa.
Szukam swojego alter ego :!:

Awatar użytkownika
pawko81
Bywalec
Posty: 113
Rejestracja: 06 gru 2011, 18:55
Lokalizacja: białystok
Model:

#51 Post autor: pawko81 » 06 maja 2012, 19:02

czy ktoś z was montował coś takiego???
czy to jest dobre rozwiązanie??

http://allegro.pl/elektromagnetyczny-cz ... 67071.html

Mihó

#52 Post autor: Mihó » 07 maja 2012, 06:52

testy na VKP wyszły marnie

ziut
Posty: 3
Rejestracja: 04 lip 2012, 23:38
Lokalizacja: Warszawa
Model:

#53 Post autor: ziut » 05 lip 2012, 09:29

Witam, w mojej Zafirze nie działają czujniki parkowania. Po lekturze postów znalazłem miejsce gdzie powinien być sterownik. Wygląda że jest zamontowany w głębi (jeśli się mylę proszę o sprostowanie). Niepokoją mnie natomiast przewody które widać na zdjęciu. Od czego są i gdzie powinny być ewentualnie wpięte.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ziut / Mariusz

Obrazek
OPEL ZAFIRA 2.2 DTI '03
YAMAHA XJ6 N '10 Motocykle są wszędzie

Obrazek

hubert05
Posty: 1
Rejestracja: 20 lut 2013, 20:32
Lokalizacja: Brać na paliwo
Model:

#54 Post autor: hubert05 » 20 lut 2013, 20:39

Witam.

Mianowicie ja mam taki problem iż po wrzuceniu na automacie wstecznego słysze przez chwilę dźwięk który oznajmia włączenie wstecznego biegu poczym jest jeden długi pisk, który prawdopodobnie oznacza błąd. Zgodnie z tym co przeczytałem wyżej wyciągnałem cały sterownik na wszelki wypadek leżał dwa dni na grzejniku i suszył się jednak nie pomogło. Odkręciłem zderzak wysuszyłem suszarka wszystkie kable styki i czujniki podczepiłem znow wszystko ładnie pięknie ale piszczy nadal. Chciałem zauważyć że podczas odczepionego zderzaka i wszystkich czujników piszczało tak samo....

Jakieś pomysły? :/ Bo szkoda aby nie działało skoro jest i sprawowało sie dobrze.

[ Dodano: Czw Lut 21, 2013 22:00 ]
Nikt nie jest w stanie pomoc ? :/

bolid

#55 Post autor: bolid » 17 sty 2014, 08:57

glonik21 pisze:Witam jak wymienić głośniczek czujnika cofania w Zafirze A r.2005 , jeśli ktos ma zdjecia gdzie on sie znajduje to byłbym wdzieczny.
koledzy - na początek:
  • jaki macie czujnik - oryginalny oplowski czy też zamontowany przez poprzedniego właściciela?
    jeśli dokładany, to czy z buzzerem czy też z informacją graficzną?
    czy tylko tył czy też też tył i przód (tylko dokładane)
generalnie buzzer umieszczany jest w okolicy tylnego słupka lub też trochę niżej pod plastikowym bokiem bagażnika - dostęp przez schowek - najczęściej prawy - po odchyleniu wyścielenia;
z reguły blisko centralki - centralkę lokalizujemy podążając za dodatkową wiązką kabli lub kabelkach wpiętych do kabelków tylnej lampy;
jeśli dalej od centralki to podążamy za kabelkiem od centralki - po nitce do kłębka ;)
Ostatnio zmieniony 02 mar 2017, 17:10 przez bolid, łącznie zmieniany 1 raz.

glonik21
Przeglądacz
Posty: 70
Rejestracja: 23 kwie 2012, 20:53
Lokalizacja: KRAKOW
Model:

#56 Post autor: glonik21 » 19 sty 2014, 13:19

bolid pisze:koledzy - na początek:
  • jaki macie czujnik - oryginalny oplowski czy też zamontowany przez poprzedniego właściciela?
    jeśli dokładany, to czy z buzzerem czy też z informacją graficzną?
    czy tylko tył czy też też tył i przód (tylko dokładane)
.........

Oryginalny Oplowski.. tylko tyl.. Kolego a wiesz gdzie takie cudo moge kupic, bo w Oplu powiedezieli mi 170 zł...
Ostatnio zmieniony 19 sty 2014, 15:45 przez glonik21, łącznie zmieniany 1 raz.

bolid

#57 Post autor: bolid » 20 sty 2014, 14:02

170 zł pozostawia pole do manewru i można spróbować to zrobić taniej:
- dokupić używany buzzer
- naprawić obecny (jeśli naprawialny => zapytać elektronika)

jeśli firmowy oplowski to zapewne Bosch - proponuję sprawdzić na centralce numer i poszukać części na serwisach aukcyjnych

Awatar użytkownika
pawsat68
Posty: 4
Rejestracja: 24 sty 2014, 20:06
Lokalizacja: Sandomierz
Model:

#58 Post autor: pawsat68 » 27 sty 2014, 21:14

Głośniczek jest umieszczony w końcówce podsufitki ,gdzie zaczyna się plastikowe wykończenie z tyłu auta.
Musisz zdjąć ten plastik i cetralnie w środku tej osłony jest głośniczek.Ja zakładałem taki 5 W jak w małym radio.
Witam i pozdrawiam wszystkich posiadaczy zafir. Paweł ok.Sandomierza i ZA 2.0 dti 2003 od trzech lat.

Energy24
Świeżak
Posty: 23
Rejestracja: 29 mar 2014, 11:26
Imię: Darek
Lokalizacja: Sulechów
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z20LET
Plec:

#59 Post autor: Energy24 » 31 mar 2014, 12:42

Witam mama taki sam problem jak kolega ZIUT
Niedawno zakupiłem Zafire i niestety nie działają mi czujniki parkowania z tylu nic się nie załącza nie świeci żądna kontrolka po prostu jakby nie istniały. szukając jakichkolwiek informacji dowiedziałem się ze sterownik znajduje się za prawa tylnią lampą wiec zajrzałem tam wszystko było podpięte jednak przed centralką w wiązce jakiś kabli moim oczom ukazały się dwa wolne kabelki. oraz tak jakby bezpiecznik płytkowy z opornikiem
Czy ktoś może wie od czego są gdzie je podłączyć czy może razem bo jest to wtyk męski i żeński ale jeden kabel jest czarny a drugi czarny z białym paskiem. Szukałem bezpiecznika jednak w instrukcji nie jest napisane który jest od czujników parkowania.
A tak to wygląda na zdjęciu:
http://www.editer.pl/fotka/9c23110da92f ... fc8f_1.jpg
Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc gdzie szukać lub co sprawdzić.
Kolega się widzę nie doczekał odpowiedzi, ale może by ktoś mógł sprawdzić u siebie jak u niego z tymi kabelkami czy są i jak tak to czy gdzieś podpięte???

Energy24
Świeżak
Posty: 23
Rejestracja: 29 mar 2014, 11:26
Imię: Darek
Lokalizacja: Sulechów
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z20LET
Plec:

#60 Post autor: Energy24 » 05 kwie 2014, 20:35

Naprawdę nikt kto ma czujniki parkowania nie ma chwili by zobaczyć czy ma takie kable i czy coś podpięte jest pod nie??? :?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”