Zafirka A - problemy związane z czujnikami parkowania - PDC

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
Skasowany użytkownik 16629

#76 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 » 05 paź 2015, 08:27

Jak kupowałem swoją Zosię miała dołożony hak niefabryczny przez poprzedniego właściciela i od razu powiedział, że jeżeli go założę (demontowany) to czujniki wariują. Jeżeli masz hak na stałe to musisz podjechać do Opla albo jakiegoś fachowca, który czujniki skalibruje do pracy z hakiem. Nie dziw się, że czujniki piszczą - po prostu widzą przeszkodę w postaci samego haka - reakcja prawidłowa :)

vojti

#77 Post autor: vojti » 06 paź 2015, 11:18

Dokładnie !
W instrukcji moich czujników parkowania było napisane, że po założeniu haka powinno się skalibrować układ.

Awatar użytkownika
Blazejq
Świeżak
Posty: 13
Rejestracja: 20 sty 2016, 17:13
Imię: Błażej
Lokalizacja: Jaworzno
Auto: Opel Zafira A 16 16V Comfort
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X16Xel
Plec:

#78 Post autor: Blazejq » 26 lut 2016, 10:49

Witam sugerując sie waszymi wszystkimi podpowiedziami znalazłem moduł czujników cofania było wszystko rozłączone od modułu podłączyłem wszystko i nic i tu moje pytanie:
Czy w module jest tak zwany pipek :) czy czegoś nie ma w tym zestawie
Kabel na jednym ze zdjęciu idzie w stronę kokpitu i co to może być za kabel
Oznaczenia na kablach czujnika to AAAA BBBB CCCC DDDD i jak je podpiąć od wtyczki zasilającej czy na odwrót ?
Moduł przy dłużej włączonym świetle cofania się przy wtyczce z 5 kablami się nagrzewał czy to znaczy ze to wina modułu ze nie działa?
I czy ktoś wie co to za ewentualny model czujników cofania?
Załączniki
2016-02-26 09.41.54.jpg
podłączenie do światła cofania
2016-02-26 09.42.28.jpg
AAAA BBB CCC DDD oznaczenie kabli
2016-02-26 09.43.27.jpg
2007.11
2016-02-26 09.43.40.jpg
kabel idący w stronę kokpitu
20160226_094203.jpg
Moduł
20160226_094312.jpg
Co to za dziurka ?

Parada
Debiutant
Posty: 28
Rejestracja: 24 maja 2016, 22:08
Lokalizacja: Niemcy
Model:

#79 Post autor: Parada » 14 sie 2016, 11:24

Witam. Czy moglby ktos z Was podrzucic link z alledrogo z glosnikiem jaki moge zamontowac w zamiast orygi alu? Dwie uzywki juz kupilem, wszystkie rozklejone...

slawjar
Posty: 2
Rejestracja: 25 lut 2016, 08:16
Lokalizacja: wrocław
Model:

#80 Post autor: slawjar » 10 lut 2017, 07:42

A ktoś się może orientuje ile czujników cofania powinno być w fabrycznej zafirze. u mnie jest dziwnie bo 5 szt. i w dodatku wydają tylko sygnał ciągły.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1902
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#81 Post autor: Dziadek13 » 10 lut 2017, 10:11

Któryś czujnik jest uszkodzony wypinaj z centralki po kolei każdy aż trafisz na zepsuty.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2017, 10:11 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kota-Babaloo
Świeżak
Posty: 17
Rejestracja: 19 lis 2016, 17:34
Imię: Wioletta & Artur
Lokalizacja: Szczecin
Auto: 2.0T 200KM OPC
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#82 Post autor: Kota-Babaloo » 02 mar 2017, 18:38

Witam

Pytanko bo mam czujniki w OPC firmy Webco z takim wyświetlaczem nad lusterkiem wstecznym i raz te czujniki działają i wyświetlają odległość a raz wydaje mi się , że nie widzą poprawnie przeszkody dwa skanery warsztatowe pokazują , że czujniki niby dobre ale porównując je do Galaxy co mam przód i tył to te jakieś archaiczne i niedokładne.Pytanie czy te co występują na Aledrogo niby zamienniki pasujące do większości Opla bo mają ten sam numer pokrywający z 20 modeli Opla to będzie to działać z czujnikami Webco , które wyglądają na ori z fabryki domawiane dostałem razem ze wszystkimi serwisówkami hakiem itd taką książeczkę.Bo jak rozumiem Webco było opcją u Opla jak ktoś chciał zapłacić 200 300 marek czy euro i teraz kupując np 4 czy 5 nowych zamienników z allegro powinno być ok i tylko to po przepinać?Dobrze rozumuje??? Bo mi kobieta łeb ryje że duże auto i czujniki jej raz działają a raz nie ??

Awatar użytkownika
Adamo76
Debiutant
Posty: 40
Rejestracja: 07 paź 2017, 06:32
Imię: Adam
Lokalizacja: Wolin
Auto: ZA OPC 2,2DTI
Model: A
Oznaczenie silnika: Y22DTR
Plec:

Opc czujniki parkowania

#83 Post autor: Adamo76 » 02 lis 2017, 18:49

Witam wszystkich.
Mam trochę dziwne pytanie ,kupiłem niedawno zafire 2,2dti 2003r opc i mam czujniki parkowania w tylnym zderzaku ale zero reakcji było ,nie wiem czy w opc fabrycznie montowali czy ktoś dołożył ,od czujników instalacja gdzieś idzie a na forum czytałem że polączone z czujnikiem wstecznego i ktoś pisał że czujniki mu nie chodziły i nie miał wstecznego oświetlenia ,ale u mnie jest inaczej światła wsteczne działają za to czujniki martwe .
Z czym to jest połączone i czy na cidzie coś pokazuje czy czegoś brakuje?

Awatar użytkownika
Sebu$
Zafiromaniak
Posty: 6272
Rejestracja: 23 wrz 2012, 20:43
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Katowice
Auto: Zafira B OPC + BRC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

#84 Post autor: Sebu$ » 03 lis 2017, 08:33

Czujniki cofania w ZA nie były montowane standardowo nawet w wersji OPC.
Ty posiadasz wersję OPC Line ;)
Ale oczywiśćie są ZA z fabrycznymi czujnikami.
Jest tylko sygnał dżwiękowy.

Sam montowałem u siebie czujniki i podłączyłem je do światła cofania.
Wszystko pięknie działa. Wizualnie wyświetlacz z przodu razem z sygnałem dzwiękowym.
Dodatkowo mam kamerkę cofania :lol:

Tyle mojego info tak na szybko ;)
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Posty: 2661
Rejestracja: 25 cze 2017, 11:23
Imię: Marcin
Lokalizacja: SOsnowiec
Auto: Opel Zafira OPC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

#85 Post autor: Tazz » 03 lis 2017, 10:01

Jeśli są fabryczne to jest centralka, głośnik i czujniki. Możliwe ze glosniczek nie działa. Stan w cichym miejscu, zgaś auto, włącz zapłon i wbij wsteczny. Podejdź do czujnikow i przystaw do nich ucho, powinny tak cicho jakby stukac, pukac. I tak po kolei wszystkie. Jeśli działają to padł glosniczek, jeśli nie to wina leży albo w centralne albo czujnikach albo w wiązce. Trza podpiąć pod kompa. Jeśli masz dokładane to musisz mieć przy żarówce od wstecznego jakiś kabelek dolozony, po nim dojdziesz do całej instalacji

Awatar użytkownika
Adamo76
Debiutant
Posty: 40
Rejestracja: 07 paź 2017, 06:32
Imię: Adam
Lokalizacja: Wolin
Auto: ZA OPC 2,2DTI
Model: A
Oznaczenie silnika: Y22DTR
Plec:

#86 Post autor: Adamo76 » 03 lis 2017, 10:50

Tazz pisze:Jeśli są fabryczne to jest centralka, głośnik i czujniki. Możliwe ze glosniczek nie działa. Stan w cichym miejscu, zgaś auto, włącz zapłon i wbij wsteczny. Podejdź do czujnikow i przystaw do nich ucho, powinny tak cicho jakby stukac, pukac. I tak po kolei wszystkie. Jeśli działają to padł glosniczek, jeśli nie to wina leży albo w centralne albo czujnikach albo w wiązce. Trza podpiąć pod kompa. Jeśli masz dokładane to musisz mieć przy żarówce od wstecznego jakiś kabelek dolozony, po nim dojdziesz do całej instalacji

Dzięki za podpowiedź :ok: A Opcomem to sprawdze ? bo nie mam pojęcia czy są fabryczne czy ktoś dokładał, ale w pierwszej kolejności sprawdzę jak napisałeś :piwo:

posty pisane w krótkim czasie łączymy :>

Sebu$ pisze:Czujniki cofania w ZA nie były montowane standardowo nawet w wersji OPC.
Ty posiadasz wersję OPC Line ;)
Ale oczywiśćie są ZA z fabrycznymi czujnikami.
Jest tylko sygnał dżwiękowy.

Sam montowałem u siebie czujniki i podłączyłem je do światła cofania.
Wszystko pięknie działa. Wizualnie wyświetlacz z przodu razem z sygnałem dzwiękowym.
Dodatkowo mam kamerkę cofania :lol:

Tyle mojego info tak na szybko ;)
Z kamerką to dalszy temat bo od szukania po forum i czytania już troi mi się w oczach :P
Narazie kamerkę odkładam bo własnie wykosztowałem się na skrzynie :P
Ostatnio zmieniony 03 lis 2017, 17:52 przez Adamo76, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Adamo76
Debiutant
Posty: 40
Rejestracja: 07 paź 2017, 06:32
Imię: Adam
Lokalizacja: Wolin
Auto: ZA OPC 2,2DTI
Model: A
Oznaczenie silnika: Y22DTR
Plec:

#87 Post autor: Adamo76 » 06 lis 2017, 16:03

Witam.
A więc tyle udało mi się jak dotąd dotrzeć bo nie za bardzo mam czas, znalazłem jakieś cztery kabelki + bezpiecznik z rezystorem w prwym słupku tylnym za lampą, dwa kabelki są obcięte i prawdopodobnie szły wyżej co nie widać na zdjęciach, a są tam dwa w izolacji.

Pozostaje pytanie, gdzie idą kolejne dwa nie obcięte, a widoczne na zdjęciu ? :P
A i dodam, że też mam hak więc prawdopodobnie może być przyczyna odłączenia czujników jak wyżej było opisane.

poprawiłem

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 06 lis 2017, 20:41 przez Adamo76, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
michanio91
Mieszkaniec
Posty: 209
Rejestracja: 26 sie 2017, 13:45
Imię: Michał
Lokalizacja: Osiek
Auto: Opel Zafira A OPC
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

Czujniki parkowania - przestały działać

#88 Post autor: michanio91 » 21 gru 2017, 20:49

Witam witam,
Podepnę się pod temat :)
U siebie mam czujniki parkowania ( w vinie też ), niestety nie mogę zlokalizować modułu.
Po zdjęciu osłony w bagażniku i wyjęciu gratów z tegoż schowka , powinno być go widać ?
Czy może trzeba cały boczek wybebeszyć ?
Stojąc przed otwartym bagażnikiem, po prawej stronie , tak ?
"Nikt Ci nie zrobi tak,
jak sam sobie zrobisz."

Awatar użytkownika
michanio91
Mieszkaniec
Posty: 209
Rejestracja: 26 sie 2017, 13:45
Imię: Michał
Lokalizacja: Osiek
Auto: Opel Zafira A OPC
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

Czujniki parkowania - przestały działać

#89 Post autor: michanio91 » 22 gru 2017, 10:40

michanio91 pisze:
21 gru 2017, 20:49
Witam witam,
Podepnę się pod temat :)
U siebie mam czujniki parkowania ( w vinie też ), niestety nie mogę zlokalizować modułu.
Po zdjęciu osłony w bagażniku i wyjęciu gratów z tegoż schowka , powinno być go widać ?
Czy może trzeba cały boczek wybebeszyć ?
Stojąc przed otwartym bagażnikiem, po prawej stronie , tak ?
Element z lampką w podsufitce jest na zatrzaskach, raczej nie powinno się nic urwać.
Moduł jest przykręcony za zrolowaną wiązką kabli od czujników dlatego nie widziałem modułu . Dodatkowo jest przykręcony za blachą.
Głośnik ma 100 ohm.

Dla potomnych :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 22 gru 2017, 22:34 przez michanio91, łącznie zmieniany 2 razy.
"Nikt Ci nie zrobi tak,
jak sam sobie zrobisz."

Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Posty: 2661
Rejestracja: 25 cze 2017, 11:23
Imię: Marcin
Lokalizacja: SOsnowiec
Auto: Opel Zafira OPC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

Zafirka A - problemy związane z czujnikami parkowania - PDC

#90 Post autor: Tazz » 22 gru 2017, 10:52

Czyli glosniczek padł?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”