KOMPUTER POKŁADOWY

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
Mihó

#421 Post autor: Mihó » 24 lip 2013, 19:46

Jeśli to jest MID, to wyślij go na programowanie. Nie masz czasem w aucie ogrzewania postojowego ?

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Posty: 3401
Rejestracja: 30 paź 2012, 18:50
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Mysłowice / Stamford
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER
Plec:
Kontakt:

#422 Post autor: GOTI » 24 lip 2013, 19:57

Tak jest to MID.
Myślisz, że po aktywacji(włączeniu) komputera wszystko powinno być ok :?: Chyba, że masz coś innego na myśli mówiąc o programowaniu.

Co do ogrzewania postojowego to chyba nie mam, przynajmniej tak mi sie wydaje - a czemu pytasz?

Mihó

#423 Post autor: Mihó » 25 lip 2013, 22:18

Pod ogrxzewanie Opel przeważnie dawał inne wyświetlacze. Tak, miałem na myśli programowanie

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Posty: 3401
Rejestracja: 30 paź 2012, 18:50
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Mysłowice / Stamford
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER
Plec:
Kontakt:

#424 Post autor: GOTI » 26 lip 2013, 08:52

Ogrzewania na pewno nie mam, bo sprawdzałem VIN.

Ok no to będe musiał gdzieś podjechać - tylko gdzie to sam nie wiem.
A do programowania jest potrzebny sam wyświetlacz (luzem, już zdemontowany) czy razem a autem ?
Obrazek

Mihó

#425 Post autor: Mihó » 26 lip 2013, 20:43

Jeśli chodzi o mnie, to mi wystarcza sam wyświetlacz - bo mam swoje stanowisko. Jak tam inni, to nie wiem ;) W poniedziałek mam być w Raciborzu.

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Posty: 3401
Rejestracja: 30 paź 2012, 18:50
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Mysłowice / Stamford
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER
Plec:
Kontakt:

#426 Post autor: GOTI » 26 lip 2013, 20:54

Aha, czyli jakaś grubsza sprawa ;)
No ja akurat w niedziele jade pod Lublin i przez miesiąc będe nie dostępny no ale później zaczne szukać jakiegpś magika.
A powiedz mi jeszcze jedną rzecz - czy po zaprogramowaniu MIDa pod silnik później trzeba go jeszcze aktywować czy jak... (żeby wszystko śmigało)?
Obrazek

Mihó

#427 Post autor: Mihó » 26 lip 2013, 20:54

Będzie śmigało

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Posty: 3401
Rejestracja: 30 paź 2012, 18:50
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Mysłowice / Stamford
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER
Plec:
Kontakt:

#428 Post autor: GOTI » 26 lip 2013, 21:10

No to fajnie, że samo programowanie wystarczy ;)
A ile bierzesz za takie programowaniu komputera? Bym miał jakiś odnośnik podczas poszukiwań.
Obrazek

Mihó

#429 Post autor: Mihó » 27 lip 2013, 08:00

30 PLN

matis991
Przeglądacz
Posty: 74
Rejestracja: 01 lis 2013, 09:20
Imię: Mateusz
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: Kia
Model: Sportage
Oznaczenie silnika: CRDI
Plec:

#430 Post autor: matis991 » 11 kwie 2014, 17:54

I mnie dopadł problem z niedziałającym przyciskiem do przełączania pomiędzy spalaniem, temp, średnią prędkością itd. Każde przekręcenie kluczyka na zapłon zmienia opcję jakbym raz nacisnął przycisk a czasami się zapętli i leci w kółko i samo się zmienia. Jak coś to mogę wrzucić film. Przeglądnąłem cały temat ale jedyne co to niby włączyć klimę, ogrzać i to ma być wyeliminowanie przyczyny?? Rozebrałem kokpit, wtyczka jest raczej dobrze włożona do mojego MIDa tylko nie wiem jak ją wyciągnąć żeby czegoś nie urwać, same przyciski w manetce sprawdzone od manetki do takiej kostki przy kolumnie kierownicy. Jak wyciągnąć te wtyczkę z MIDa? Ewentualnie jakieś naprowadzenie ??

Awatar użytkownika
jendrek.gd
Świeżak
Posty: 6
Rejestracja: 28 cze 2013, 13:39
Lokalizacja: Żukowo
Model:

#431 Post autor: jendrek.gd » 24 cze 2014, 17:57

Zastanawiam się czy wszyscy posiadacze wyświetlacza MID maja tak słabo czytelny ekran w słoneczny dzień. Jasność ustawiona na max ledwie widać litery w jasny dzień. Żarówki nie spalone równe podświetlenie. Czy można na to jakoś zaradzić

Skasowany użytkownik 6483

#432 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 » 24 cze 2014, 23:20

Ja mam podobnie jak Ty, zdążyłem sie jedynie juz do tego przyzwyczaić :lol:

twoch
Świeżak
Posty: 15
Rejestracja: 11 sty 2015, 23:37
Lokalizacja: Opole i okolice
Model:

#433 Post autor: twoch » 24 sty 2015, 18:46

Po rozebraniu kolumny kierownicy, zgodnie z przewidywaniami, znalazłem w swojej Zafirze kostkę ze złączami dla przycisków komputera R S. Wymieniłem manetkę na z przyciskami. Teraz czeka mnie podróż do kogoś, kto aktywuje funkcje komputera pokładowego (brak reakcji na przyciski R S).

Czy ktoś się orientuje, w opolskim (okolice np. Strzelec Opolskich, Ozimka, Opola) robi coś takiego w rozsądnej cenie? Zafira A, wyświetlacz MID.

volf_2006
Świeżak
Posty: 20
Rejestracja: 07 cze 2012, 11:30
Lokalizacja: sosnowiec
Model:

#434 Post autor: volf_2006 » 24 sty 2015, 20:10

Witam,posiadam TECH 2 -jak ktoś chce cos zalogowac -wylogować lub zmienic jezyk kompa pokładowego to proszę pisać na pw :)

Awatar użytkownika
mfef
Świeżak
Posty: 22
Rejestracja: 07 lut 2010, 18:15
Lokalizacja: ŻARÓW
Model:

#435 Post autor: mfef » 25 sty 2015, 19:02

twoch w którym miejscu dokładnie znalazłeś tą kostke do kompa ? Bo ja dziś rozgrzebałem i nic nie znalazłem. W zeszłym tygodniu podłączyłem tempomat
kostka była ładnie zamaskowana, ale tej do kompa już nie znalazłem.
Mam MIDa czyli wiązka powinna być pociągnięta.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2015, 19:05 przez mfef, łącznie zmieniany 1 raz.
Fefik

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”