KOMPUTER POKŁADOWY

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
Marioneo
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 26 kwie 2015, 17:22
Lokalizacja: Łowicz
Model:

#451 Post autor: Marioneo » 11 maja 2015, 11:25

hej, czy dużo zachodu jest z tym podłączeniem kamerki pod CID z navi, mam taki zestaw, z nawigacji nie korzystam a obraz z kamery cofania na CID - było by super ! jak możecie to dajcie jakiś opis co do czego itp... pozdrawiam

robert1979gl
Mieszkaniec
Posty: 237
Rejestracja: 23 lut 2015, 09:33
Imię: Robert
Lokalizacja: Śląsk
Auto: Opel
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#452 Post autor: robert1979gl » 11 maja 2015, 13:47

to kolejne pytanie wymiana etapami jakbym pierw kupił radio ncdr 1100 to podejdzie pod Mida którego mam a potem wymienić wyświetlacz na cid

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#453 Post autor: Flora » 11 maja 2015, 14:12

Są dwie opcje:
1. wpiąć się w kabel RGB konwerterem CVBS->RGB i korzystać z zakładki nawigacji do podglądu kamery
+wariant tani
-niestety cały czas widoczna jest ramka z opcjami radiowymi
2. zamontować w wyświetlaczu dedykowany moduł, który podmienia sterowanie matrycą LCD
+obraz widoczny na całym ekranie
+dodatkowe wejścia sygnału
-wariant drogi
-konieczna ingerencja w wyświetlacz

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1162
Rejestracja: 31 gru 2014, 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#454 Post autor: Janus » 11 maja 2015, 19:38

robert1979gl pisze:to kolejne pytanie wymiana etapami jakbym pierw kupił radio ncdr 1100 to podejdzie pod Mida którego mam a potem wymienić wyświetlacz na cid
Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie Kolego :( poszukaj po innych forach Opla. WYDAJE mi się, że nie. NCDR chyba nie ma wyjścia informacji na wyświetlacz tekstowy - tak to by wynikało ze schematów
Janusz

leszeksz2
Bywalec
Posty: 115
Rejestracja: 28 sty 2014, 10:48
Imię: Leszek
Lokalizacja: Bielsk Podl.
Auto: Zafira A
Model: A
Oznaczenie silnika: z18xe
Plec:

#455 Post autor: leszeksz2 » 30 kwie 2016, 14:03

Witam.
Czy ktoś posiada zdjęcie wyświetlacza tid że zdjętym "przodem". Chcę zamontować dodatkowy wyświetlacz i nie wiem czy da się wcisnąć w miejsce pod oryginalnym wyświetlaczem (czerwona strzałka na fotce)
http://www.fotosik.pl/zdjecie/9ce59283d6428a4e

Coś takiego jak tutaj http://autocomp.kiev.ua/index.php?art=19 tylko sam wyświetlacz
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2016, 23:05 przez leszeksz2, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1891
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#456 Post autor: Dziadek13 » 30 kwie 2016, 21:02


Awatar użytkownika
Chrees
Mieszkaniec
Posty: 340
Rejestracja: 31 paź 2015, 10:09
Imię: Krzysztof
Lokalizacja: Wrocław
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XE
Plec:

#457 Post autor: Chrees » 05 lip 2016, 14:44

Hej,
Dziś mnie spotkała niespodzianka po trzydniowym postoju Zośki: uruchomiłem silnik, ale coś przykuło moją uwagę: komputer pokładowy był zresetowany. Wiem, że tak się dzieje, gdy się odłączy akumulator. A tu na pewno nikt nie odłączał...
Macie pomysł, dlaczego się tak mogło stać?
Obrazek

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Posty: 2135
Rejestracja: 17 maja 2015, 03:30
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: Błonie
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#458 Post autor: gRZENIU » 05 lip 2016, 20:01

Mógł być duży spadek napięcia podczas odpalania i komp. pokładowy wyłapał reset .... Rozrusznik kręcił normalnie bez żadnego zwolnienia ???

Awatar użytkownika
Chrees
Mieszkaniec
Posty: 340
Rejestracja: 31 paź 2015, 10:09
Imię: Krzysztof
Lokalizacja: Wrocław
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XE
Plec:

#459 Post autor: Chrees » 06 lip 2016, 21:44

Nie, odpalił normalnie. Sprawdziłem też radio, czy jest zakodowane, nie było.
Póki co to się nie powtórzyło...
Obrazek

Zafirodriver
Świeżak
Posty: 16
Rejestracja: 17 paź 2016, 20:17
Lokalizacja: Będzin
Model:

#460 Post autor: Zafirodriver » 05 lut 2017, 12:24

Witajcie. Czy malutkimi przyciskami na manetkach operuje się kompem pokładowym ? Naciskam je i żadnej reakcji a widziałem, że u niektórych pokazuje zasięg km spalanie itp.

gwizd_ek
Świeżak
Posty: 14
Rejestracja: 05 lut 2017, 00:32
Imię: Łukasz
Lokalizacja: Klęczany
Auto: Zafira A 1.6 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z16XE
Plec:

#461 Post autor: gwizd_ek » 05 lut 2017, 13:08

Te na kierownicy służą do radia. Zmiana info jest za pomocą przycisków na drążku od wycieraczek. Tym bliżej kierowcy zmieniasz funkcje a tym dalszym jak przytrzymasz to resetujesz dany parametr.
Żeby się nie psuła :)

Awatar użytkownika
Mat86radom
Zafiromaniak
Posty: 2336
Rejestracja: 08 lut 2016, 16:16
Imię: Mateusz
Lokalizacja: Radom
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:
Kontakt:

#462 Post autor: Mat86radom » 05 lut 2017, 14:25

gwizd_ek, kolega pisze o manetkach a nie o kierownicy :>
Zafirodriver, lewa manetka od kierunkowskazów - tempomat, prawa od wycieraczek - komputer pokładowy

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1891
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#463 Post autor: Dziadek13 » 05 lut 2017, 14:59

Zafirodriver pisze:Naciskam je i żadnej reakcji a widziałem, że u niektórych pokazuje zasięg km spalanie
A komputer takowy posiadasz ? jeśli tak to czy manetki są podłączone do wtyczki idącej do komputera,możliwe że te manetki to atrapy żeby podnieść cene.
Może masz tida a nie mida. Więcej może niż podpowiedzi z twojej strony.
Ostatnio zmieniony 05 lut 2017, 15:01 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.

gwizd_ek
Świeżak
Posty: 14
Rejestracja: 05 lut 2017, 00:32
Imię: Łukasz
Lokalizacja: Klęczany
Auto: Zafira A 1.6 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z16XE
Plec:

#464 Post autor: gwizd_ek » 05 lut 2017, 15:25

Mat86radom pisze:gwizd_ek, kolega pisze o manetkach a nie o kierownicy :>
A wybacz mój błąd.
Żeby się nie psuła :)

oczko1002
Posty: 1
Rejestracja: 11 wrz 2017, 20:04
Lokalizacja: Sandomierz
Model:

Problem

#465 Post autor: oczko1002 » 11 wrz 2017, 20:16

Witam koledzy mam problem z ekranem ogólnie posiada navi zmieniarke itp. Ale problem pojawia się tu że nic się da się zrobic zmienić stacji,na płyty i błędu spalonej żarówki skasować nic sprawdziłem kostki wszystko ok, może ktoś miał podobnie i doradzi coś ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”