KOMPUTER POKŁADOWY

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
belfegorek
Świeżak
Posty: 8
Rejestracja: 09 gru 2017, 01:36
Imię: Grzegorz
Auto: Opel
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

komputer pokladowy

#466 Post autor: belfegorek » 09 gru 2017, 01:51

Witam! Mam problem odnośnie tego, że kasują lub zerują się w aucie parametry na wyświetlaczy od przejechanych kilometrów, spalania itd.
problem w tym, że nie wiem dlaczego się samo resetuje co jakiś czas i u mechanika nic nie wskórałem. Proszę o pomoc

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1893
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

KOMPUTER POKŁADOWY

#467 Post autor: Dziadek13 » 09 gru 2017, 17:13

Żeby to się skasowało to w manetce trza nadusić przycisk do kasowania i być może masz na nim usterke,lub zanika ci na momęnt napięcie na wtyku do tego komputera (luźne wtyki) i też się skasuje,możliwe zimny lut w samym komputerze na zasilaniu.

belfegorek
Świeżak
Posty: 8
Rejestracja: 09 gru 2017, 01:36
Imię: Grzegorz
Auto: Opel
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

KOMPUTER POKŁADOWY

#468 Post autor: belfegorek » 10 gru 2017, 23:13

dziękuję bardzo

00andre
Posty: 1
Rejestracja: 15 sty 2018, 10:44
Imię: Andrzej
Auto: Zafira A 2.0 DTI
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH

KOMPUTER POKŁADOWY

#469 Post autor: 00andre » 16 sty 2018, 12:02

Witam jeszcze raz zakręconych pozytywnie zośkami.
Przeczytałem wątek od pierwszego do ostatniego postu, ale moja wiedza na temat elektryki opiera się na wymianie bezpiecznika, a i ta czynność niekiedy sprawia bardzo duży problem. Niestety temat, który mnie interesuje czyli zamiana tida na mida jest jak podróż na księżyc.
Pytanie moje brzmi:
1. Mam dwie zośki jedna biedna druga bogata, jedna 2001 bogata i 2004 według vin i 2005 biedna co muszę przełożyć z bogatej do biednej żeby zadziałał w
100% Mid z pełną informacją, czyli spalanie, średnia, przebieg, średnia, płyny, żarówki itd, itd.
Wrzucam dla pełnej info. obydwa rozkodowane viny.
Załączniki
ZAFIRA_2004_BIAŁA.pdf
2004 biedna
(62.28 KiB) Pobrany 39 razy
Zafira_2001_GRANATOWA.pdf
2001 bogata
(59.75 KiB) Pobrany 48 razy

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1893
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

KOMPUTER POKŁADOWY

#470 Post autor: Dziadek13 » 16 sty 2018, 14:17

W zależności ile ma pinów Tid a mid,a więc jeżeli masz tida to na pewno wtyk ma 26 pin a mid ma 32 pin i tu trza pokombinować.
Kupując lub przekładając musisz troche pogłówkować i pociągnąć kilka kabelków do nowego mida zamiast tida. Dużo by pisać tu masz moje wypociny co do zakładania mida zamiast tida.
http://www93.zippyshare.com/v/abNIF48S/file.html

lew
Posty: 2
Rejestracja: 29 sty 2018, 22:17
Imię: ihor
Auto: opel zafira a 2.2dti
Model: a
Oznaczenie silnika: dti2.2

KOMPUTER POKŁADOWY

#471 Post autor: lew » 29 sty 2018, 22:29

witam czy można założyć używany wyświetlacz i jakie koszty jego sparowania z resztą urządzeń np. radio, komputer?
koszt naprawy starego około 500zł

TomekWGM
Posty: 3
Rejestracja: 30 lis 2017, 13:34
Imię: Tomek
Auto: Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z22SE

KOMPUTER POKŁADOWY

#472 Post autor: TomekWGM » 29 sty 2018, 22:39

wracajac do tematu montazu BC - mam w swojej oryginalnie BIDa, sprzegniety z CCRT700. Czy duzo jest zachodu bym mial podst info z BC, tj spalanie, srednia predkosc itp. Nie interesuja mnie komunikaty o zarowkach, brak plynu itp.
CCRT bylo seryjnie razem z BIDem, jest tez tempomat i sterowanie radia z kierownicy - wszystko to dziala - jednakze brakuje mi nieco BC, a gdyby nie bylo duzo z tym pracy to bym chetnie to dolozyl.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1893
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

KOMPUTER POKŁADOWY

#473 Post autor: Dziadek13 » 30 sty 2018, 17:19

lew pisze:
29 sty 2018, 22:29
witam czy można założyć używany wyświetlacz
Jaki?.
lew pisze:
29 sty 2018, 22:29
jakie koszty jego sparowania z resztą urządzeń np. radio, komputer?
Tam nie ma co parować mysle o midzie bo zagadkowo piszesz.

Awatar użytkownika
Biały
Przeglądacz
Posty: 66
Rejestracja: 30 mar 2014, 23:16
Imię: Łukasz
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Auto: Zafira A OPC
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Plec:

KOMPUTER POKŁADOWY

#474 Post autor: Biały » 24 lut 2018, 13:50

Na ktoś numer seryjny mida pod silnik z20let?

TomekWGM
Posty: 3
Rejestracja: 30 lis 2017, 13:34
Imię: Tomek
Auto: Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z22SE

KOMPUTER POKŁADOWY

#475 Post autor: TomekWGM » 27 lut 2018, 12:26

rozwijam watek BC pod BID, zalozylem manetke pod BC, wtyczka pod kolumna byla - podpialem, po nacisnieciu na manetke na wyl zaplonie wyswietlacz sie zapala, pokazuje temp ale nic wiecej. po wlaczeniu zaplonu, nie mam mozliwosci nawigacji po BC, gdyz caly czas pokazuje tylko temp zewn. Czy cos musze wymienic dodatkowo? czy jakies kodowanie OPCOM? Nie chcialbym rezygnowa z CCRT700, a z tego co wiem, to radio wspolpracuje tylko z tym wyswietlaczem, tj BIDem.
Z gory dzieki za wszelkie info

kubakawior
Posty: 1
Rejestracja: 20 maja 2018, 20:26
Imię: Jakub
Auto: Opel zagra a 1.8
Model: Za
Oznaczenie silnika: Z18

KOMPUTER POKŁADOWY

#476 Post autor: kubakawior » 20 maja 2018, 22:10

Kupiłem Zafire A 2000r 1.8 przyciski komputera pokładowego przy kierownicy nie reagują pomocy
Ostatnio zmieniony 21 maja 2018, 08:47 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zafirapawel
Bywalec
Posty: 143
Rejestracja: 07 cze 2016, 06:48
Imię: Paweł
Lokalizacja: Mszczonów
Auto: Zafira A 1.8
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18xe1

KOMPUTER POKŁADOWY

#477 Post autor: zafirapawel » 19 sty 2019, 07:30

Cześć, od jakiegoś czasu zajmuje się zmianą języka mida na polski itp, ale jednego nie moge znaleźć, lo naciśnięciu r i s pokazuja sie kidy np 002 3 14972
002 kod silnika
14972 rizmiar opon(impilulsy)
a co oznacza 3? Gdzieś wyczytałem że jezyk, sle mało prawdopodobne

Awatar użytkownika
zafirapawel
Bywalec
Posty: 143
Rejestracja: 07 cze 2016, 06:48
Imię: Paweł
Lokalizacja: Mszczonów
Auto: Zafira A 1.8
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18xe1

KOMPUTER POKŁADOWY

#478 Post autor: zafirapawel » 23 lut 2019, 18:48

Witam, potrzebuję dwa wsady do mida zafira A:

Z22SE
X16XEL lub Z16XE
Jak ktoś jest z okolic Mszczonowa Żyrardowa Grodziska, Raszyna to mogę podjechać i zczytac sobie, oczywiście bezpieczne dla auta i mida przy okazji GRATIS mogę język zmienić nawet na polski za możliwość zagrania wsadu.
Chyba ze ktoś ma to podam maila.

Ktoś poratuje?

MiroslawB86
Posty: 3
Rejestracja: 30 mar 2019, 18:42
Imię: Mirosław
Lokalizacja: Gorzyce
Auto: Opel Zafira B 1.6 ECOFLEX
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z16
Plec:

KOMPUTER POKŁADOWY

#479 Post autor: MiroslawB86 » 04 kwie 2019, 08:36

Witam. Od niedawna jestem posiadaczem Zafiry B 2008 1.6 115 km. Chcialbym się dowiedzieć gdzie w komputerze znajdę raporty spalania, zasięg itp. jakoś tego nie mogę włączyć. Z góry dziękuję za wszelkie info. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Posty: 2634
Rejestracja: 25 cze 2017, 11:23
Imię: Marcin
Lokalizacja: SOsnowiec
Auto: Opel Zafira OPC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

KOMPUTER POKŁADOWY

#480 Post autor: Tazz » 04 kwie 2019, 12:40

Pytanie czy masz aktywna ta funkcję?
Jakie masz radio i wyświetlacz?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”