Problemy związane z rozrusznikiem

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
mdevil91

Problemy związane z rozrusznikiem

#1 Post autor: mdevil91 » 25 sty 2010, 15:49

Czy to może być przyczyna niskiej temperatury? Czy ma to związek z komputerem pokładowym?
Ostatnio zmieniony 18 lis 2011, 21:54 przez mdevil91, łącznie zmieniany 1 raz.

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1811
Rejestracja: 04 sty 2009, 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#2 Post autor: kicaj » 25 sty 2010, 19:05

jakie napiecie akku?

mdevil91

#3 Post autor: mdevil91 » 25 sty 2010, 20:02

Akumulator jest w porządku. Wydaje mi się, że komputer pokładowy na skutek niskich temperatur może nie dopuszczać do odpalenia silnika.(forma zabiezpieczenia przed awarią??) Co o tym sądzicie i czy to jest możliwe? Czy muszę szukać przyczyny w rozruszniku lub w jego automacie?

Harry200
Zafiromaniak
Posty: 2529
Rejestracja: 15 sty 2009, 19:27
Imię: Henryk
Lokalizacja: Raszyn
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
Plec:

#4 Post autor: Harry200 » 25 sty 2010, 20:17

Czy nawet nie próbuje obrócić i nie wydaje żadnych odgłosów?,ja miałem kiedyś tak jak naprawiałem rozrusznik i posmarowałem bendix i łożyska ślizgowe zwykłym smarem który przy niskich temperaturach po prostu zamarzał i nie pozwalał na rozruch,jeżeli rozrusznik był niedawno naprawiany to mogą być zbyt ciasno spasowane łożyska ślizgowe,a jak jest silnik ciepły to rozrusznik kręci..

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1811
Rejestracja: 04 sty 2009, 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#5 Post autor: kicaj » 25 sty 2010, 20:49

mdevil91, a probowales naladowac akku badz odpalic kablami? bo ze akku wyglada ok nie oznacza ze ma sily pociagnac...

mdevil91

#6 Post autor: mdevil91 » 26 sty 2010, 10:23

Ze strony elektryki jest ok. Najprawdopodobniej wypadnie mi wymienić rozrusznik. Może ktoś z was oriętuje się gdzie najkorzystniej kupić nowy rozrusznik?

mdevil91

#7 Post autor: mdevil91 » 26 sty 2010, 10:24

I dziękuje serdecznie za wszystkie wsazówki. Pzdr! mdevil91!

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1811
Rejestracja: 04 sty 2009, 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#8 Post autor: kicaj » 26 sty 2010, 10:26

mdevil91 pisze:I dziękuje serdecznie za wszystkie wsazówki. Pzdr! mdevil91!
\
a co, poszlo?

mdevil91

#9 Post autor: mdevil91 » 26 sty 2010, 16:00

No niestety nie. :/

tt

#10 Post autor: tt » 27 sty 2010, 16:51

witam jeśli rozrusznik nie kręci to najprędzej wymienić w nim tuleje i przetoczyć wirnik na szczotki

Ale spotkałem się też z czymś takim że winne były oryginalne klemy na akku wtedy był mniejszy przepływ prądu i rozrusznik nie mógł przekręcić

To tyle na temat rozrusznika
Napewno jeśli nie kupujesz nowej sztuki tylko używaną to wtedy lepiej będzie jak zreanimujesz swój i wiesz na czym stoisz

Pozdrawiam

baczek007
Debiutant
Posty: 30
Rejestracja: 18 cze 2010, 10:44
Imię: MaX
Lokalizacja: Chojnice
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z22SE

Rozrusznik nie kręci

#11 Post autor: baczek007 » 17 sie 2010, 21:42

Witam
Z relacji żony
"Jadę nagle wszystkie kontrolki na tablicy zgasły, światła chyba też, ale nie na pewno. Zaraz się wszystko zaświeciło i dojechałam do domu"

Podłączyłem fejsa, żeby zobaczyć czy są jakieś błędy- nie było. Oświetlenie działa, radio, światła kontrolki-wszystko świeci.
Przy próbie uruchomienia silnika, klapa. Rozrusznik nawet nie mruknie. Podczas próby odpalnia światła nie przygasają, nie widać jakiegoś dodatkowego obciążenia "prądowego".
W czym może być problem?
Czy od rozrusznika jest jakiś przekaźnik (bezpiecznika to chyba nie ma)?

Pozdrawiam

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1811
Rejestracja: 04 sty 2009, 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#12 Post autor: kicaj » 17 sie 2010, 21:45

zacznij od akumulatora, moze jest padniety, i bezpieczniki glowne...

KOPERNIK
Zafiromaniak
Posty: 840
Rejestracja: 12 maja 2011, 22:33
Model:
Kontakt:

#13 Post autor: KOPERNIK » 17 sie 2010, 21:46

baczek007 pisze:Przy próbie uruchomienia silnika, klapa
opisz co się dzieje czy jest jakaś reakcja jeśli chcesz zapalić auto tzn przygasanie kontrolek lub inne objawy opisz to....

baczek007
Debiutant
Posty: 30
Rejestracja: 18 cze 2010, 10:44
Imię: MaX
Lokalizacja: Chojnice
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z22SE

#14 Post autor: baczek007 » 17 sie 2010, 21:49

KOPERNIK pisze:
baczek007 pisze:Przy próbie uruchomienia silnika, klapa
opisz co się dzieje czy jest jakaś reakcja jeśli chcesz zapalić auto tzn przygasanie kontrolek lub inne objawy opisz to....
Pisałem już wyżej. Jak próbuje uruchomić rozrusznik to brak reakcji. Po prostu nic. Kontrolki nie przygasają.
kicaj pisze:zacznij od akumulatora, moze jest padniety, i bezpieczniki glowne...
Gdzie (lub które) są te bezpieczniki główne?

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Posty: 2915
Rejestracja: 26 kwie 2009, 16:07
Imię: Mieczysław
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#15 Post autor: MieHor » 17 sie 2010, 21:52

Sprawdź przede wszystkim stan akumulatora, rozrusznika, czy dochodzi do niego prąd, czy bendix działa, czy jest sprawny alternator, itd.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”