Problemy związane z rozrusznikiem

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
baczek007
Debiutant
Posty: 30
Rejestracja: 18 cze 2010, 10:44
Imię: MaX
Lokalizacja: Chojnice
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z22SE

Wymieniłem już 3 rozrusznik - gdzie szukać przyczyny?

#31 Post autor: baczek007 » 24 maja 2011, 08:22

Witam
Kupiłem rok temu Zafire. Użytkownikiem jest żona.
Po około 3 mieś od zakupu wysiadł rozrusznik - wygladał jakby wybuch. No ale jak ma wygladać, jak żona zrobiła "na rozruszniku" z 10km. Wymiana i auto śmiga. Niestety niedługo.
1 miesiac i wysiada rozrusznik. Wymiana rozrusznika i kostki w stacyjce.
4 miesiące - rozrusznik wysiada. Fatum jakieś czy co? Znów zmienić kostkę?
Łącznie zrobiłem z 25kkm.

Proszę o jakieś sugestie. Nie zarobie na rozruszniki, bedę musiał je hurtem gdzieś kupować.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 24 maja 2011, 09:27 przez baczek007, łącznie zmieniany 1 raz.

firek
Zafiromaniak
Posty: 1132
Rejestracja: 01 maja 2009, 12:23
Imię: Mirek
Lokalizacja: Lublin
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
Plec:

#32 Post autor: firek » 25 maja 2011, 21:36

baczek007, najpierw pytanko te rozruszniki które zakładasz to są nówki, czy uzywki..??

baczek007
Debiutant
Posty: 30
Rejestracja: 18 cze 2010, 10:44
Imię: MaX
Lokalizacja: Chojnice
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z22SE

#33 Post autor: baczek007 » 25 maja 2011, 21:52

Rozruszniki są używane. Ale po awarii, po rozebraniu, one są jakby zmielone. Komutator przestaje istnieć. Ewidentna praca rozrusznika podczas jazdy. Coś nie cofa bendiksa.
Elektromagnes wykluczam - wymiana razem z rozrusznikiem, mało prawdopodobne żeby wszystkie były trafione.
Kostka wymieniona. Może nowa zwiera i "odpala" rozrusznik. Wymienię ponownie, koszt niewielki.
Zastanawiam się teraz, czy prąd do rozrusznika nie idzie czasem przez jakiś przekaźnik,który od czasu do czasu się skleja?

Harry200
Zafiromaniak
Posty: 2530
Rejestracja: 15 sty 2009, 19:27
Imię: Henryk
Lokalizacja: Raszyn
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
Plec:

#34 Post autor: Harry200 » 26 maja 2011, 07:53

Przekaźnika żadnego po drodze niema,sygnał idzie z kostki przy stacyjce,chyba że masz założona jakąś odcinkę to po drodze może być przekaźnik,a skrzynię masz manual czy automat.. :?:

Awatar użytkownika
Jaymzarf
Mieszkaniec
Posty: 418
Rejestracja: 24 lis 2010, 09:10
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Model:
Kontakt:

#35 Post autor: Jaymzarf » 26 maja 2011, 08:20

Nie wiem jaki jest dostęp wizualny po wyjęciu rozrusznika, ale sprawdź sobie wieniec.
Możesz mieć kilka zębów krzywe i łapią rozrusznik (to nie przemyślenia moje tylko faktyczna usterka w firmowym aucie z ubiegłego roku).
Nie ma rzeczy niemożliwych, czasami tylko brakuje czasu, chęci... i funduszy...
Obrazek

franek
Świeżak
Posty: 20
Rejestracja: 02 kwie 2011, 20:17
Lokalizacja: Rzeszów
Model:

Jak wyciągnąć rozrusznik z zafiry 16V di?

#36 Post autor: franek » 30 maja 2011, 19:15

Witam. Tak jak w temacie. Jak się do niego dostać :?:

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1915
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#37 Post autor: Dziadek13 » 30 maja 2011, 20:13

Najlepiej z kanału.
Obrazek

CHRIS7779
Debiutant
Posty: 38
Rejestracja: 05 lut 2010, 11:23
Lokalizacja: KRAKÓW
Model:

Odgłos przy rozruchu

#38 Post autor: CHRIS7779 » 18 lis 2011, 09:59

U mnie tak się dzieje jak jest temp. <15 st. C, ale zapewne będzie się nasilało :(
JAKIE TO SĄ KOSZTY - ORIENTACYJNIE - żeby nie zdarli
Czy można to samemu zrobić i gdzie znajduje się rozrusznik.
Z góry dzięki za info.
ZAFIRKA B 1.9 CDTI '06 - 6,8L /100km

vide84

#39 Post autor: vide84 » 03 kwie 2013, 10:14

dygi72 pisze:Witam a wiecie co może być powodem wycia podczas odpalania (jest to jednostajny dzwięk tylko podczas kręcenia potem silnik łapie i odgłos zanika), pozdrawiam
Wiesz trudno jest cokolwiek powiedzieć nie słysząc tego
Nikt tu wróżbitą nie jest...
Nagraj jakiś filmik z dźwiękiem może uda się coś wtedy podpowiedzieć
U mnie np podczas odpalania jak nie wyłączę radia to słychać jak czytnik CD w radiu się uruchamia i sobie wydaje różne dźwięki:)
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2013, 13:34 przez vide84, łącznie zmieniany 1 raz.

Harry200
Zafiromaniak
Posty: 2530
Rejestracja: 15 sty 2009, 19:27
Imię: Henryk
Lokalizacja: Raszyn
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
Plec:

#40 Post autor: Harry200 » 03 kwie 2013, 11:52

Wygląda na problem z rozrusznikiem a konkretnie z bendiksem..

dygi72
Świeżak
Posty: 5
Rejestracja: 31 mar 2013, 11:12
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model:

ROZRUCH

#41 Post autor: dygi72 » 03 kwie 2013, 12:50

Witam dzwięk zlokalizowano to rozrusznik , pytanie czy jestem sam w stanie wymienic bendiks czy kupic caly rozrusznik na allegro i go wymienic ? POZDRAWIAM

Awatar użytkownika
lech31
Zafiromaniak
Posty: 658
Rejestracja: 12 sie 2012, 19:44
Imię: Lech
Lokalizacja: Usarzów TOP
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:

#42 Post autor: lech31 » 03 kwie 2013, 21:06

dygi72 Jak masz trochę wprawy do mechaniki i dostęp do kanału to dasz sobie radę. Zrób od razu dokładny przegląd rozrusznika. Pozdrawiam.

mohinder
Posty: 2
Rejestracja: 11 cze 2014, 20:29
Lokalizacja: Limerick
Model:

#43 Post autor: mohinder » 12 cze 2014, 00:34

Witam
Zostałem tu przekierowany ale nie znalazłem odpowiedzi.
Kupiłem przed wczoraj opla Zafire 1.6 wersja podstawowa. Dzisiaj naprawiałem centralny zamek w tylnych drzwiach i po robocie chciałem przestawić auto i nie mogłem odpalić. Sprawdziłem każdy bezpiecznik po kolei wyciągając (te pod kierownicą) i odpalił bez problem. Przestawiłem auto i zgasiłem. Chciałem kontrolnie odpalić i znowu nic. Podpowiedzcie gdzie szukać problemu? Nie jest to wina akumulatora na pewno. Po przekręceniu w pozycję uruchamiania silnika poprostu nic się nie dzieje. Tak jakby sterowanie rozrusznikiem nie działało.

mohinder
Posty: 2
Rejestracja: 11 cze 2014, 20:29
Lokalizacja: Limerick
Model:

#44 Post autor: mohinder » 20 cze 2014, 18:18

Witam ponownie
Problem rozwiązałem. Rozgrzebałem stacyjkę ale tam było wszystko w porządku. Okazało się, że problemem jest sam rozrusznik. Coś się w nim zawiesza bo jak nawet leciutko w niego stuknę (robiłem to nasadką) to po przekeceniu kluczyka odpala normalnie. I działa normalnie już później. Powtórzyło sie to za kilka dni, znowu jedno leciutkie puknięcie w elektromagnes i działa. Jestem umówiony do warsztatu na demontaż i naprawę rozrusznika.
Pozdrawiam

mario2
Posty: 2
Rejestracja: 10 paź 2015, 20:44
Lokalizacja: Lubelskie
Model:

#45 Post autor: mario2 » 10 paź 2015, 22:04

mam pytanie, czy rozrusznik od opla omegi 2.0 16v benzyna, będzie pasował do Opla zafiry 2.0 DTI??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”