Problemy związane z rozrusznikiem

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
sebas176
Posty: 3
Rejestracja: 16 sty 2018, 06:52
Imię: Sebastian
Auto: Opel Zafira A 1.8
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18

Problem z silnikiem po wymianie rozrusznika

#76 Post autor: sebas176 » 16 sty 2018, 07:22

Siemanko. Postanowiłem tutaj się zalogować z uwagi na silnikowy problem z moją Zafirą 1.8 benzyna/gaz 125 KM 2001r.

Zaczne od początku. Problem pojawił się po wymianie rozrusznika, wcześniej wszystko było ok. Po odebraniu z warsztatu po wymianie rozrusznika zauważyłem, że silnik nierówno pracuje, tak skacze, szarpie na biegu jałowym. Podczas jazdy jest ok, płynnie wszystko działa. Problem pojawia się jak się zatrzymam na światłach, jak auto stoi. Objawy są bardziej widoczne jak auto "chodzi" na benzynie, bardziej tak silnik szarpie, na gazie jest lepiej ale też czuć tą nierowna pracę. Do tego warsztatu wrócić nie mogę bo się zamknął. Było tam dwóch gości i przez ostatnie 10 lat byłem zadowolony. Auta naprawiał zawsze jeden z nich, niestety goście się poklocili i rozrusznik wymieniał już ten drugi, po czym zamknął warsztat bo stwierdził, że sam nie da rady.
Pojechałem do innego warsztatu , tam wymienili jakaś wiązkę spalania stukowego i wyczyscili świece, a auto "chodzi" dalej źle. Na tą nierówna pracę mechanik stwierdził, że to wtryski, kazał zalać benzyny i stp i pojeździć na benzynie. Tylko inne wtryski są od gazu a inne od benzyny, a auto i tu i tu pracuje nierówno, więc mechanik raczej z niego kiepski.
Świece ostatecznie wymieniłem na własną rękę ale to nie pomogło. Jakieś sugestie co sprawdzić? Czy mechanik mógł czegoś nie podłączyć przy wymianie rozrusznika albo podłączyć źle? Wymienić listwę od gazu bo może tam jakieś przebicie jest?
Będę wdzięczny za pomoc i wszelkie sugestie.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2018, 07:41 przez sebas176, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Posty: 3862
Rejestracja: 16 sty 2012, 16:59
Imię: Janek
Lokalizacja: Słupca
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:
Kontakt:

Problemy związane z rozrusznikiem

#77 Post autor: janekW67 » 16 sty 2018, 10:30

Odepnij przepływomierz i zobacz, czy będzie poprawa.
Oczywiście!

aro
Świeżak
Posty: 10
Rejestracja: 13 sty 2018, 15:22
Imię: Arkadiusz
Lokalizacja: Lubuskie [FSU]
Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

Problemy związane z rozrusznikiem

#78 Post autor: aro » 16 sty 2018, 11:19

Kolego na 100% przepływomierz nie dawno miałem identyczną sytuację i też mam LPG, nie kupuj nowych zamienników bo to będzie tylko na krótki czas, kup używany Siemens 90530463 taki powinien być. Fakt te oryginały używane na allegro niektóre są zepsute ja trafiłem za trzecim razem na dobry i jest super, tamte dwa zachowywały się tak jak mój stary. Pamiętaj na LPG musi z elektryką wszystko być ok. Najlepiej jak byś miał kompa i sobie sprawdził tą przepływkę, dodaję załącznik ze zdjęciem jakie wartości powinny być, ja mam Techa2 i sobie sprawdziłem sam. Powodzenia :ok: Jeszcze jedno w przepływomierzu jest czujnik temperatury one też padają żeby Cię nie zmyliło, przepływka będzie chodziła, ale temperaturę będzie źle pokazywał, wtedy wyskoczy check.
Załączniki
20180109_105818.jpg
20180109_105818.jpg (97.74 KiB) Przejrzano 470 razy
Ostatnio zmieniony 16 sty 2018, 11:32 przez aro, łącznie zmieniany 2 razy.

sebas176
Posty: 3
Rejestracja: 16 sty 2018, 06:52
Imię: Sebastian
Auto: Opel Zafira A 1.8
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18

Problemy związane z rozrusznikiem

#79 Post autor: sebas176 » 16 sty 2018, 11:31

Ok. Dzięki Panowie. Kompa niestety nie mam ale mam możliwość podmiany przepływki. W weekend będę mógł to sprawdzić na spokojnie. Dam znać o efektach :)

sebas176
Posty: 3
Rejestracja: 16 sty 2018, 06:52
Imię: Sebastian
Auto: Opel Zafira A 1.8
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18

Problemy związane z rozrusznikiem

#80 Post autor: sebas176 » 07 lut 2018, 07:01

Z lekkim opóźnieniem ale chciałbym podziękować za pomoc. To była przepływka, auto "chodzi" jak trzeba. Dzięki wielkie :)

Awatar użytkownika
Piko
Debiutant
Posty: 38
Rejestracja: 22 sty 2015, 08:01
Imię: Krzysztof
Lokalizacja: Wrocław
Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
Plec:

Pytanie dotyczące rozrusznika?

#81 Post autor: Piko » 26 lip 2018, 18:43

Witam.
Mam pytanko dotyczące rozrusznika bo dziś nagle Zosia odmówiła mi posłuszeństwa. Owszem na bardzo gorącym silniku widziałem że nie raz nie miał siły zakręcić.. ale chwila wystarczyła ... pyk i działał. Na zimnym latem i zimą działał bez zastrzeżeń. A dziś jechałem zgasiłem na 10-20 sekund silnik i chciałem ponownie zapalić.. zakręcił.. ale tak jakby się zablokował i przestał.. i koniec? Na "mieście" mnie pchnęli.. odpaliła. Przyjechałem pod dom, i żadnej reakcji na kręcenie kluczykiem. Po lampkach nie widać żeby jakiś prąd szedł po przekręceniu stacyjki w położenie "rozruch".
Zacząłem od bezpieczników, tak sobie pomyślałem że może się jakiś spalił. Nie, wszystkie ok. Rozebrałem więc plastyki by dostać się do stacyjki. Dostałem się, podłączyłem miernik i ku mojemu zdziwieniu napięcie wychodzi w poz. rozruch.
I teraz moje pytanie .. w tej sytuacji pozostał już tylko rozrusznik czy można jeszcze się doszukiwać jakiś mas lub czegoś innego ?
Silnik był gorący a rozrusznika nie widać od góry .. więc nic nie robiłem od strony komory silnika..
Pozdrawiam Piko.

Awatar użytkownika
szura217
Zafiromaniak
Posty: 821
Rejestracja: 17 sie 2016, 14:28
Imię: Adrian
Lokalizacja: Wrocław/Głogów
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:

Pytanie dotyczące rozrusznika?

#82 Post autor: szura217 » 26 lip 2018, 18:48

Sprawdź jeszcze napięcie na samym rozrusznika, może ram jest problem.
Obrazek

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Posty: 5934
Rejestracja: 18 lip 2017, 18:21
Imię: Sylwek
Lokalizacja: Drawsko Pomorskie
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:
Kontakt:

Pytanie dotyczące rozrusznika?

#83 Post autor: SD72 » 26 lip 2018, 19:18

bazyliszek72

Awatar użytkownika
Piko
Debiutant
Posty: 38
Rejestracja: 22 sty 2015, 08:01
Imię: Krzysztof
Lokalizacja: Wrocław
Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
Plec:

Problemy związane z rozrusznikiem

#84 Post autor: Piko » 26 lip 2018, 20:41

Dziękuję za szybką reakcję.. i podpowiedzi. <ok>
Byłem teraz przy Zosi... Ostukałem młoteczkiem okolice rozrusznika .. bo nie dostałem się do niego samego poprzez gęstwinę kabli, przewodów i profili.. ?
Za pierwszym razem kiedy przekręciłem kluczyk.. zaskoczył tak nieśmiało.. i cisza.. Ale sam fakt że się "obudził". Postukałem kolejny raz.. i działa.
Odpaliłem 3 razy z rzędu.. i pali.. Dziś potrzebuję jeszcze wyjechać na miasto.. ale jutro spróbuję załapać się do mechanika .. może mi się uda?
Widać jest to oznaka .. że trzeba się za to zabrać. Na razie dziękuję za pomoc i dam znać po naprawie co i jak było.
Pozdrawiam Piko.

Dextero
Świeżak
Posty: 12
Rejestracja: 09 sie 2013, 22:30
Imię: Darek
Lokalizacja: Mińsk Maz.
Auto: Zafira B 1.6
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A16XER

Rozrusznik

#85 Post autor: Dextero » 18 sie 2018, 14:46

Witam. Po przekręceniu kluczyka zapalają się kontrolki, po przekreceniu w pozycję rozruch, nic się nie dzieje, cisza. Auto z pychu odpala. Wycieraczki, radio działa. Bezpieczniki sprawdzałem. Gdzie w zafirze 1.8 125km jest rozrusznik? Może pukniecie w niego pomoże? Jestem na wakacjach z rodziną, a jutro powrót. Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1902
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

Rozrusznik

#86 Post autor: Dziadek13 » 18 sie 2018, 15:48

A może kostka stacyjki odeszła w zaświaty.
Co do rozrusznika to masz go chyba po prawej stronie silnika z tyłu pod kolektorem ssącym,możesz tam sprawdzić też czy nie ugnił przewód sterujący 12V cewką bendixa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”