Brak wentylatora chłodnicy klimatyzacji Zafira A

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Jacek_Placek
Świeżak
Posty: 5
Rejestracja: 26 sie 2013, 21:57
Lokalizacja: Łódź [EL]
Model:

#31 Post autor: Jacek_Placek » 24 maja 2014, 11:18

Panowie i Panie, bo lekko nie ogarniam. Czy w moim silniku Z16XE (2003 rok) mają być dwa wiatraki czy tylko jeden? Bo szczerze mówiąc nie bardzo widzę gdzie miałbym ten drugi podpiąć. Wisi luzem jedna wtyczka, ale to raczej nie do wentylatora... Czy ktoś może rozwiać moje wątpliwości? Będę wdzięczny.

Awatar użytkownika
Jacek_Placek
Świeżak
Posty: 5
Rejestracja: 26 sie 2013, 21:57
Lokalizacja: Łódź [EL]
Model:

#32 Post autor: Jacek_Placek » 29 maja 2014, 09:26

A więc odpowiadam sobie sam - mam jeden wentyaltor i tak ma być.

Jacek2308
Przeglądacz
Posty: 80
Rejestracja: 13 lut 2013, 15:50
Imię: Jacek
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: a18xer
Plec:

#33 Post autor: Jacek2308 » 29 maja 2014, 11:25

Jacek_Placek pisze:A więc odpowiadam sobie sam - mam jeden wentyaltor i tak ma być.
I prawda a i słusznie :) bo w wersjach już po lifcie był montowany 1 wiatrak z 3 biegami.

adams88
Świeżak
Posty: 5
Rejestracja: 17 paź 2014, 23:55
Lokalizacja: Łęczna
Model:

#34 Post autor: adams88 » 04 lis 2014, 21:43

Bodek pisze:
maserek pisze:Też mam problem dotyczący wiatraka na klimie a dokładnie jego braku. Jak sprawdzić czy moja wersja powinna go mieć czy też może nie. Obszukałem chyba wszystko i wtyczki do niego nie znalazłem. Dodam, że autko w ruchu miejskim dość często się grzeje( co ok 5 minut włącza się wiatrak chłodnicy) a klimy jeszcze nie używałem. Wolę nie myśleć co będzie w lecie. Motor 1.8 16V 2002 (rok modelowy wg vin 2003).
Według Twojego VIN-u wygląda, że wiatrak - nie występuje(jest na szaro)

[url=http://img710.imageshack.us/img710/3669/36199853.jpg]Obrazek[/URL]
Witam mam Zafire 1.8 16v 2002 rozkodowujac VIN W0L0TGF7532018121 tez pisze ze r.2003 czy tez fabrycznie nie mam wiatraka od klimy jak kolega ?Jedyna pusta wtyczka to taka
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/df9 ... 9a08e.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c78 ... fb0e3.html

tomeczek103
Debiutant
Posty: 29
Rejestracja: 05 maja 2015, 11:43
Lokalizacja: jaroslaw
Model:

Brak wentylatora

#35 Post autor: tomeczek103 » 23 cze 2015, 17:11

A ja się dołączę do pytnia otóż u mnie z zafirze też nie ma wiatrak. 2003 r 1.8 125 km. Gość jak podłączył coś po klimę kazał na eco jeżdzic bo wytwarza coś 25 bar a ma być poniżej 12. Czy muszę jednak kupić wiatrak czy kolo sie po prosty pobał robić bo nivdy się wcze-śniej z czymś takim nie spotkał. Ja u siebie nie znalazłem wtyczki. Jak odcytam nr vin to podam może mi wtedy coś pomożecie.

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1162
Rejestracja: 31 gru 2014, 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

Re: Brak wentylatora

#36 Post autor: Janus » 23 cze 2015, 18:34

tomeczek103 pisze:Gość jak podłączył coś po klimę kazał na eco jeżdzic bo wytwarza coś 25 bar a ma być poniżej 12
I ma rację - 12bar jak na Zafirę to tak normalnie. Musisz mieć klimę za mocno nabitą.
Wentylator powinien się włączać przy wzroście ciśnienia w klimie. Wzrost ciśnienia = wzrost temperatury. Schłodzenie chłodnicy od klimy = spadek ciśnienia.
I nie musisz mieć 2 wiatraków. Tak jak piszą - może być tylko jeden - grunt aby się załączał.
Janusz

tomeczek103
Debiutant
Posty: 29
Rejestracja: 05 maja 2015, 11:43
Lokalizacja: jaroslaw
Model:

#37 Post autor: tomeczek103 » 23 cze 2015, 21:39

To mam tera pytanie. Co mam zrobić żeby zmniejszyć tr bary i żeby działała klima. Muszę jechać do innego kolesia co to robi czy sam mogę zmniejszyć ilość klimy u czy mogę jeżdzić na klimie teraz bo gość mówił zeby nie ryzykować bo mi węże wystrzelą. Co mam robić???

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1162
Rejestracja: 31 gru 2014, 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#38 Post autor: Janus » 24 cze 2015, 18:11

tomeczek103 pisze:To mam tera pytanie. Co mam zrobić żeby zmniejszyć tr bary i żeby działała klima. Muszę jechać do innego kolesia co to robi czy sam mogę zmniejszyć ilość klimy u czy mogę jeżdzić na klimie teraz bo gość mówił zeby nie ryzykować bo mi węże wystrzelą. Co mam robić???
Dobrze Tobie doradził - nie jeździć z taką niesprawną klimą.

Pytanie - jak sprawdzał to ciśnienie?? Podłączył się manometrem pod węże klimy, czy sprawdzał na komputerze podpiętym do samochodu? Bo może czujnik ciśnienia w aucie przekłamuje.

Jeśli sprawdzał manometrem zewnętrzym, to:
1. Oddessać cały czynnik z układu klimatyzacji i napełnić ponownie przewidzianą przez producenta ilością - lub nawet trochę mniejszą.
2. Włączyć na chwilę klimę, sprawdzić jak zachowuje się ciśnienie - nie przekraczać 16-20barów.
3. Powinny załączyć się wiatraki klimy - jeśli nie - podpiąć się pod komputer i sprawdzić odczyty czujnika ciśnienia w klimatyzacji. Może czujnik zaniża ciśnienie, stąd brak włączonego wiatraka. Jeśli wskazania czujnika na kompie pokrywają się z tymi na manometrze - to sprawdzić komputerem moduł sterowania wentylatorów. Może po prostu brakuje wolnego biegu wentylatora. Bieg szybki to załącza się dopiero powyżej 12-16barów. U mnie w starej Vectrze załączał się chyba powyżej 16 dopiero...
Ostatnio zmieniony 24 cze 2015, 18:12 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz

tomeczek103
Debiutant
Posty: 29
Rejestracja: 05 maja 2015, 11:43
Lokalizacja: jaroslaw
Model:

#39 Post autor: tomeczek103 » 26 cze 2015, 18:39

gostek podłączał do takiej okrągłej wtyczki przy chłodnicy. Wkręcił rureczkę z dwoma czytnikami takie okrągłe z podziałkami i nacisnał pompkę i zaczął się napełniać taką zieloną substancją i za chwilkę z paniką kazał szybko wyłączać klimę bo wszystko wysadzi i ze mam jechać kupić wiatrak.trudno mi wyjaśnić bo się nie znam. Ale w poniedziałek podjadę do kolegi co zajmuje się nabijaniem i się jeszcze jego poradzę co i jak.

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1162
Rejestracja: 31 gru 2014, 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#40 Post autor: Janus » 26 cze 2015, 19:16

Tak jakby zaczął Tobie nabijać już nabitą klimę :P pewnie klima u Ciebie nabita tylko problem jest z załączaniem wiatraka.
Janusz

tomeczek103
Debiutant
Posty: 29
Rejestracja: 05 maja 2015, 11:43
Lokalizacja: jaroslaw
Model:

#41 Post autor: tomeczek103 » 26 cze 2015, 20:17

ja mam jeden wiatrak przy chlodnicy. A na drugi co niby ma być są dwa uchwyty na wiatrak. ale z tego co mi koleś przy kkupnie samochodu powiedział to chłodnica od klimy jest nowa bo tamta była pęknięta albo coś takiego. Czy jeżeli podał bym utaj vin ktoś byłby zdolny go odczytać??? jest jakaś stronka gdzie można sprawdzić???

Skasowany użytkownik 8511

#42 Post autor: Skasowany użytkownik 8511 » 26 cze 2015, 22:32

tomeczek103 pisze:ja mam jeden wiatrak przy chlodnicy. A na drugi co niby ma być są dwa uchwyty na wiatrak. ale z tego co mi koleś przy kkupnie samochodu powiedział to chłodnica od klimy jest nowa bo tamta była pęknięta albo coś takiego. Czy jeżeli podał bym utaj vin ktoś byłby zdolny go odczytać??? jest jakaś stronka gdzie można sprawdzić???
W starszej wersji są dwa wentylatory w nowszej jeden a mocowania wentylatora pozostały.
W nowszej wersji wentylator od układu chłodzenia jest też wykorzystywany do klimatyzacji i załącza się kilkanaście sekund po włączeniu klimy. Jeśli nie wisi Ci wtyczka 3-pinowa z przodu chłodnicy klimatyzacji, klima działa i wentylator się uruchamia tak jak pisałem wyżej to masz wszystko jak trzeba.

tomeczek103
Debiutant
Posty: 29
Rejestracja: 05 maja 2015, 11:43
Lokalizacja: jaroslaw
Model:

#43 Post autor: tomeczek103 » 27 cze 2015, 08:39

aha to nie mam wtyczki dodatkowej bo szukałem. Ale mam jeszcze jedno pytanko jeżeli klima mi działa bo cos tam czuć jak sie włącza mimo tego że jest te ponad 20 barów to się coś dzieje poważnego??/ i jest jeszcze jeden problem jak ustawie NP : 19 stopni to klima działa i działa i działa i nie chce schłodzić do tych 19. czy problem tkwi w czyjniku temperatury czy mogą być inne przyczyny????

Awatar użytkownika
danielp
Bywalec
Posty: 127
Rejestracja: 25 maja 2017, 13:17
Imię: Daniel
Lokalizacja: RMI---->KTA
Auto: Citroen
Model: DS4
Oznaczenie silnika: RHD
Plec:
Kontakt:

#44 Post autor: danielp » 04 cze 2017, 15:04

duber pisze:Witam
Mam pytanie,czy były wersje z jednym wentylatorem za chłodnicą wody tylko?
Mam klime ale nie mam tego went z przodu na chłodnicy klimy
I teraz są dwa wyjścia,albo mi ukradziono jak autko stało na warsztacie kilka miesięcy temu(zimą)albo ... mam jeden który akurat nie działa pod klimą....
Wole się spytać zanim tam zawitam i narobię dymu.
Szpilki na chłodnicy klimy są ale nie widzę wiązki kabli do tego silnika czy ten silnik ma jakąś wtyczke którą gdzieś się zapina?
raczej nie widziałem ZA czy AG bez czolowego wentylatora jak ma klime
Ostatnio zmieniony 04 cze 2017, 18:35 przez danielp, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Biały
Przeglądacz
Posty: 66
Rejestracja: 30 mar 2014, 23:16
Imię: Łukasz
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Auto: Zafira A OPC
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Plec:

#45 Post autor: Biały » 04 cze 2017, 15:23

Nie ma co od razu osądzać ludzi o kradzież...bez przesady.
O ile się orientuję to poliftowe Zafiry miały właśnie jeden wentylator chłodnicy od strony silnika. Który masz rok tej Zafiry?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”