[TUT/B]Wymiana termostatu CDTi - Z19DTH 150KM

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

[TUT/B]Wymiana termostatu CDTi - Z19DTH 150KM

#1 Post autor: Anony Mous » 08 kwie 2011, 10:58

Mam dobrą wiadomość dla użytkowników DTH.Wg info z naszego forum użytkownicy DT piszą,ze aby wymienić termostat muszą demontować czy tylko popuszczać śruby od chłodnicy spalin i EGR-a.Jest to oczywiście do zrobienia ale czasochłonne.W DTH sprawa jest bardzo prosta.Tutaj jest chyba ukłon producenta do użytkowników DTH za psujące się nagminnie klapy wirowe,których oczywiście w DT nie ma.Na początku powinniśmy spuścić płyn z układu zaworkiem,który jest u dołu chłodnicy po prawej stronie.
Należy zdemontować aku i jego podstawę,która zamocowana jest do nadwozia (nadkola) 3 śrubami na klucz "13".Potrzebny będzie klucz nasadowy z przedłużką.
Po demontażu mamy swobodny dostęp do 2 śrub klucz "13"+przedłużka i 1 szt klucz "10" mocujących termostat do głowicy oraz przewodów gumowych szt 4 i jednej wtyczki elektrycznej.Odkręcamy je i mamy termostat zdemontowany.Na foto poniżej zaznaczyłem kolorem czerwonym śruby do odkręcenia.

Obrazek

Poniżej fota głowicy po demontażu termostatu.

Obrazek

Zamontowałem termostat WAHLER-a,który ma tą samą temperaturę otwarcia jak oryginał BEHR-a czyli 88*C.

P.S.Następny odcinek będzie z serii "wymieniamy chłodnicę wody",bo przecieka :evil: ...odcinek dla ludzi o silnych nerwach ;)
Ostatnio zmieniony 18 cze 2017, 11:21 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#2 Post autor: Anony Mous » 08 kwie 2011, 14:07

tEREk pisze:No ładnie ładnie :) czy termostat mocno trzymał się głowicy ?.
Jak pisałem wcześniej.Termostat przykręcony jest do głowicy dwoma śrubami na klucz "13".Z dostępem nie ma problemu i z odkręceniem również.Jak odepniesz przewody to wychodzi bez problemu.

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

Re: Wymiana termostatu CDTi - Z19DTH 150KM

#3 Post autor: Anony Mous » 30 kwie 2011, 22:31

Marki pisze: przewodów gumowych szt 4 i jednej wtyczki elektrycznej.
te cztery gumy są rozumiem na opaskach. Te opaski ściska się np kombinerkami i schodzą?
Marki pisze: Po demontażu mamy swobodny dostęp do 2 śrub klucz "13"+przedłużka i 1 szt klucz "10"
patrząc na fotki, ta nakrętka '10' jest na wystającej z termostatu szpilce, i właśnie na tej szpilce jest jeszcze przykręcona chłodnica spalin (EGR Cooling Pipe) w z19dt?
Czy uchwyt od chłodnicy spalin, który tam jest przymocowany to ten zaznaczony na fotce poniżej? (zdjęcie zapożyczone z allegro)
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us



rozumiem, że chłodnica spalin w z19dth ma inne mocowanie i po prostu nie nachodzi na termostat (zdjęcie zapożyczone z allegro)
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2011, 23:20 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.

Jacek_Do
Bywalec
Posty: 109
Rejestracja: 22 wrz 2010, 21:33
Lokalizacja: Kraków
Model:

#4 Post autor: Jacek_Do » 01 maja 2011, 07:22

W DT i DTL chłodnica montowana jest do szpilki która jednocześnie mocuje termostat.
Ja wymieniałem termostat i czyściłem EGR i przepustnicę jednoczesnie.
Całość operacji wyglada mniej więcej tak:
1. demontujemy EGR - u mnie udało sie dokręcic sam zawór bez karbowanej rurki.
2. demontujemy przepustnicę.
3. wyciągamy akumulator i demontujemy podstawe akumulatora. dwie śruby w podstawie i trzecia od strony błotnika. Ściągamy przekażnik i jakiś komputer w przedniej części podstawy, następnie przecinamy opaski przewodu plusowego i przecinamy izolację na rogu podstawy ale tylko tą wierzchnią na plastiku podstawy, odczepiany zaczep na jednym z węży przy termostacie, przy montarzy przewody trzeba mieć plastikowe opaski zaciskowe.
4. odpinamy wtyczkę i sciągamy gumowe przewody, dwa zaciskane są jednorazowymi opaskami i potem musimy mieć opaski do 26mm i do 32 mm
5. odkręcamy dwie śruby mocujące chłodnicę z tyłu pod zaworem EGR i jedną na szpilce termostatu.
6. odkręcamy opaskę pomiędzy chłodnicą a karbowaną rurką ale przy kolektorze wylotowym, u mnie nie było tam uszczelki albo była tak wprasowana że jej nie zauważyłem.
8. w okolicach chłodnicy gazów wydechowych przechodzą również przewody do klimatyzacji które uniemożliwiają przesunięcie w/w chłodnicy, wystarzy popuścić dwie śruby które je mocują za silnikiem trzeba je wymacać bo ich nie widać.
Nie trzeba ich wykręcać wystarczy popuścić.
9. Teraz wystarczy przesunać chłodnice trochę do tyłu i odkręcić dolną śrube przy termostacie, następnie górną i mamy termostat wyciągnięty.

Umnie całość zabawy z czyszczeniem EGR, przepustnicy, boost sensora i wymianą termostatu zajęło 6 godzin. Z czego ze dwie godziny głowiłem się jak wykręcić termistat a właściwie to jak poluzować chłodnicę gazów.
Niestety nie miał mi kto robić zdjęć a sam miałem upaprane ręce i byłem wkurzony już na maksa żeby z taką pierdplą tyle czasu zeszło.
1.9CDTI

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#5 Post autor: Anony Mous » 01 maja 2011, 08:29

Czyli szanowni koledzy,

1. Na tej fotce od z19dt:

a. żółte mocowanie chłodnicy jest na bloku silnika i trzeba te dwie śruby tylko popuścić? Tam są pewnie dwa imbusy 6 lub 5 jak przy egr'ze? Czy lepiej całkiem je odkręcić żeby lepiej było odchylić chłodnicę żeby się dostać do dolnej śruby termostatu?

b. Czerwone mocowanie jest na szpilce od termostatu i odkręcamy go kluczem 10?

c. Te dwa przewodu gumowe zaznaczone na biało nie ruszamy, chłodnica po poluzowaniu będzie na nich sobie sprężynowała ?

d. Od czego jest ściągnięty ten przewód zielony? On nie przeszkadza? Nie zasłania? Jego rozumiem też nie trzeba ściągać?

(zdjęcie zapożyczone z allegro)
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us



Jacek_Do pisze: sciągamy gumowe przewody, dwa zaciskane są jednorazowymi opaskami i potem musimy mieć opaski do 26mm i do 32 mm
2. Co do opasek, ta fotka jest fajna bo pokazuje termostat dokładnie tak jak jest zamontowany na silniku. Które opaski są jednorazowe? Czy nie lepiej podmienić je wszystkie na takie opaski skręcane kluczem np. jak gumowa rura od intercoolera?

(zdjęcie zapożyczone z allegro)
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us


3. Gdzie dokładnie jest ten kranik do spuszczania? Czy da się dostać do niego bez ściągania dolnej osłony silnika ?

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#6 Post autor: Anony Mous » 04 maja 2011, 10:14

ad2 Możesz zastosować opaski stare ponownie ...chyba,że będą wyrobione to dajesz nowe...skręcane np takie jak wspomniałeś od IC...tylko do odpowiedniej średnicy przewodu.

ad3 Kran spustowy jest u dołu w prawym dolnym rogu chłodnicy czyli od strony pasażera.Osłony silnika nie trzeba demontować.Z kanału dojście bez problemu.Jeśli jego brak można auto podnieść na podnośniku z prawej strony dla ułatwienia dostępu.

Jacek_Do
Bywalec
Posty: 109
Rejestracja: 22 wrz 2010, 21:33
Lokalizacja: Kraków
Model:

#7 Post autor: Jacek_Do » 04 maja 2011, 10:58

W DT i DTL trzeba poluzować chłodnicę spalin i aby to zrobic to trzeba zniszczyć jedna z opasek bo jest jednorazowa, oraz opaska przyłaczki nr 3 na termostacie u mnie równiez była jednorazowa.
1.9CDTI

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#8 Post autor: Anony Mous » 04 maja 2011, 12:55

Jacek_Do pisze:W DT i DTL trzeba poluzować chłodnicę spalin i aby to zrobic to trzeba zniszczyć jedna z opasek bo jest jednorazowa,
tzn którą?

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#9 Post autor: Anony Mous » 04 maja 2011, 20:36

Czyli kupiłeś nową opaske, jaka tam średnica?

a nie da sie poluzować tego przewodu gumowego z drugiej strony, czyli zaraz przy chłodnicy (kolor biały) ...tam też jest jakaś opaska.

Awatar użytkownika
billi_
Debiutant
Posty: 36
Rejestracja: 19 sie 2011, 17:15
Lokalizacja: Lublin
Model:

#10 Post autor: billi_ » 14 lut 2012, 22:51

Czy da się odkręcić śrubę mocującą chłodnicę spalin (dolne żółte oznaczenie fotka powyżej) bez odkręcania EGRa? Ja dzisiaj poległem na tym elemencie i musiałem niestety z powrotem wszystko złożyć do kupy... mam nadzieję że przy drugim podejściu dam radę bo dobranie się do tego wszystkiego to nie lada wyczym. PS. po jaką cholerę ktoś tak zaprojektował przykręcając jakiś element na ten który się wymienia co jakiś czas...?

Szymon78

#11 Post autor: Szymon78 » 22 sty 2014, 23:17

Ja po wymianie termostatu 3 tygodnie walczylem ze zlokalizowaniem ubytku plynu. Dopiero dziscwe wsparciu z kolega udalo sie znalezc miejsce wycieku.
W pojedynke nie bylo szans bo lecialo dopiero przy wymuszonym obiegu wyzszymi obrotami-przegazowka. Im wyzsze obroty tym mocniej tryskalo i odparowywalo splywajac po rozgrzanym silniku...na jalowym wycieku nie bylo wogole..
Znalazlem dziurke w wezyku miedzy termostatem a przewodem zwrotnym. Taki cienki przewod tuz za korkiem wlewu oleju-DTH foty niestety nie mam...podkleje jakas zapozyczona z neta jak znajde chwile.

Ciekawostka..myslalem ze na pracujacym silniku odepne aku to silnik zgasnie..a tu nie...pracuje jak gdyby nigdy nic i nawet bledow nie lapie.

mkwg
Debiutant
Posty: 32
Rejestracja: 30 lip 2014, 08:04
Lokalizacja: Gdańsk
Model:

termostat

#12 Post autor: mkwg » 13 sie 2014, 21:32

Witam wszystkich serdecznie, to jest prawidłowy termostat z obudową pasuje do mojego auta http://allegro.pl/termostat-opel-vectra ... 51972.html
czy można kupić gdzieś sam wkład bez obudowy i czujnika??

bardzo dziękuje za odp.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Posty: 16451
Rejestracja: 17 paź 2010, 12:28
Imię: Bodek
Lokalizacja: Polska B
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

Re: termostat

#13 Post autor: Bodek » 13 sie 2014, 21:36

mkwg pisze:Witam wszystkich serdecznie, to jest prawidłowy termostat z obudową pasuje do mojego auta http://allegro.pl/termostat-opel-vectra ... 51972.html
czy można kupić gdzieś sam wkład bez obudowy i czujnika??

bardzo dziękuje za odp.
Temat dotyczy diesla ;)

jeżeli chcesz poznać nr katalogowy termostatu dla Twojego auta napisz post w tym temacie: http://www.zafiraklub.pl/viewtopi ... 0&start=45 i podaj nr VIN.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

mkwg
Debiutant
Posty: 32
Rejestracja: 30 lip 2014, 08:04
Lokalizacja: Gdańsk
Model:

#14 Post autor: mkwg » 13 sie 2014, 21:42

Wiem ale nie mogłem znaleźć na temat benzyny,dlatego napisałem tu

Awatar użytkownika
mirek2602
Przeglądacz
Posty: 83
Rejestracja: 14 paź 2014, 22:13
Imię: Mirosław
Lokalizacja: Krotoszyn
Auto: Opel Zafira B 1.9 120Km
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#15 Post autor: mirek2602 » 27 paź 2014, 21:43

witam mam mały problem interesuje mnie też wymiana termostatu ale coś nie wyświetlają mi się obrazki wstawione...mam tylko szary prostokąd na którym jest mała żabka i napis
"Clik and discover imageshack" gdy w to kliknę otwiera mi się nowe okno i jakieś dziwne linki itp. pomoże ktoś???

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”