problem z wycieraczkami przedniej szyby

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kibic997
Mieszkaniec
Posty: 223
Rejestracja: 15 kwie 2013, 10:42
Lokalizacja: wałbrzych
Model:

#91 Post autor: kibic997 » 06 lis 2013, 07:40

Wczoraj wieczorem jadąc do pracy jakies 6 km -ciagle uzywalem wycieraczek na SUCHEJ SZYBIE-działały doskonale,zadnych blokad i spotykania sie razem...
...a dziś rankiem deszczowa mżawka i pierwszym ruchem wycieraczek zblokowałem obie :?
oczywiscie od razu na wodzie było skakanie po szybie,nastepstwem czego spotkały sie razem i zblokowały-ale przeszlo po sekundzie.
Sugeruje mi sie że wycieraczki są do D,bo ewidentnie sprawiaja problemy wtedy kiedy jest mokro-na sucho perfekt.
Sugestie jakieś?

Awatar użytkownika
kibic997
Mieszkaniec
Posty: 223
Rejestracja: 15 kwie 2013, 10:42
Lokalizacja: wałbrzych
Model:

#92 Post autor: kibic997 » 27 lis 2013, 08:37

ok-sam sobie/wam odpowiem :>
zmiana wycieraczek na MOTOGUM-kierowca 60,pasazer 58 i jest git :piwo:
nic nie szarpie i nie blokuje,jak widac w moim przypadku silniczki byly ok-popier.. były wycieraczki z koziej wólki :roll:

emjot

#93 Post autor: emjot » 27 lis 2013, 09:31

U mnie prawa wycieraczka jeśli jest taka jak fabrycznie powinna być, czyli 60cm, to się blokuje. Jak jest krótsza, to jest ok - od kierowcy w tej chwili mam 65cm, od pasażera 55cm. Z kolei w poprzedniej Zafirze było git przy 70cm kierowcy i 60 pasażera. Więc to zależy trochę od egzemplarza.

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Posty: 3090
Rejestracja: 23 lut 2013, 18:26
Imię: Marcin
Lokalizacja: Świdwin ZSD
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:
Kontakt:

#94 Post autor: miodzik » 27 lis 2013, 10:58

Ja mam obydwie 60-tki kupione w castoramie po nie całe 20 zł za szt. Bardzo ładnie zbierają deszczówkę, są ciche i bez efektu zająca.
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#95 Post autor: Flora » 24 maja 2014, 10:07

walusbyd pisze:Witam mam problem z przednimi wycieraczkami przepala mi bezpiecznik i jak wczoraj wyciągnołem wtyczkę od silnika i bezpiecznik nowy to zaczeły dzałać tylna wycieraczka i spryskiwacze .

Sprubowałem podłączyć ponownie tą wtyczkę od przednich wycieraczek i bezpiecznika nie spaliło i zaczeło działać poprawnie hmmmm . Ucieszyłem się że działa lecz nie na długo z rana wchodzę do auta przekręcam kluczyk i pstryk nie działą wycieraczka ani przednia ani tylna i spryskiwacz też nie :( Proszę o pomoc co tu może być nie tak czy silnik przedni od wycieraczek ? lecz działał po wymianie i podłączeniu wtyczki a rano już nie

Po uruchomieniu silnika podawane jest zasilanie na wycieraczki celem ustawienia ich w pozycji spoczynkowej. Dlatego po wymianie bezpiecznika jest dobrze, ale gdybyś uruchomił wycieraczki, bezpiecznik z pewnością by się przepalił.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2014, 21:10 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.

walusbyd
Świeżak
Posty: 13
Rejestracja: 31 gru 2013, 21:33
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model:

#96 Post autor: walusbyd » 24 maja 2014, 16:54

to o może być jak naprawić

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#97 Post autor: Flora » 24 maja 2014, 20:13

Najprawdopodobniej masz zwarcie w układzie sterującym wycieraczkami. Jeżeli posiadasz miernik to sprawdź rezystancji silnika.

walusbyd
Świeżak
Posty: 13
Rejestracja: 31 gru 2013, 21:33
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model:

#98 Post autor: walusbyd » 25 maja 2014, 18:27

Niestety nie mam :(

Dziś znowu manewr zrobiłem odpiołem wtyczkę i podłączyłem ponownie działało na postoju, oczywiście jak musiałem jechać a sobie sprawdze czy działają oczywiście nieeeee :(

gdzie mogę kupić silniczek używany i czy to pomoże ? jak wymienie

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Posty: 2616
Rejestracja: 11 lut 2012, 19:53
Imię: ROBERT
Lokalizacja: Wólka Ogryzkowa[RPZ]
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
Plec:

#99 Post autor: Rybka » 25 maja 2014, 21:00

Kolego moim zdaniem zatarły ci się tulejki mechanizmu wycieraczek.
Poczytaj ten temat od początku i jeszcze ten http://www.zafiraklub.pl/viewtopi ... sc&start=0
Jest tam opisane co i jak.
Wymiana silnika i mechanizmu jest banalnie prosta.
Rozbierając zrób tylko sobie foto jak jest podpięty silnik z mechanizmem.

walusbyd
Świeżak
Posty: 13
Rejestracja: 31 gru 2013, 21:33
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model:

#100 Post autor: walusbyd » 27 maja 2014, 06:47

Co jest najgorsze wyciągam wtyczkę z przedniego silniczka wycieraczek i odrazu nie przepali lecz po paru min jazdy :( jadę dzisiaj jak sie uda do elektryka i na kompa

walusbyd
Świeżak
Posty: 13
Rejestracja: 31 gru 2013, 21:33
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model:

#101 Post autor: walusbyd » 30 maja 2014, 05:51

niestety wizyta u elektryka przepala bezpiecznik odrazu przy przekręceniu kluczyka :( wizyta u elekrtyka samochodowego w wtorek napiszę co było

walusbyd
Świeżak
Posty: 13
Rejestracja: 31 gru 2013, 21:33
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model:

#102 Post autor: walusbyd » 13 cze 2014, 07:40

Naprawione wycieraczki okazało się że i tak u elektryka wylądowałem i po 3 h już autko do odbioru wadą były kable przecięte w klapie bagażnika które zwarły się a ja szukałem sprzodu wycieraczek a tu niespodzianka.

Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Posty: 745
Rejestracja: 30 gru 2013, 22:38
Imię: Czesław
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: NEL
Oznaczenie silnika: Nel
Plec:
Kontakt:

#103 Post autor: Czesław » 13 cze 2014, 20:43

kibic997 pisze:Wczoraj wieczorem jadąc do pracy jakies 6 km -ciagle uzywalem wycieraczek na SUCHEJ SZYBIE-działały doskonale,zadnych blokad i spotykania sie razem...
...a dziś rankiem deszczowa mżawka i pierwszym ruchem wycieraczek zblokowałem obie :?
oczywiscie od razu na wodzie było skakanie po szybie,nastepstwem czego spotkały sie razem i zblokowały-ale przeszlo po sekundzie.
Sugeruje mi sie że wycieraczki są do D,bo ewidentnie sprawiaja problemy wtedy kiedy jest mokro-na sucho perfekt.
Sugestie jakieś?
Kto testuje wycieraczki na SUCHEJ szybie, sugestie ? możesz je wyrzuciś i kup nowe ale wcześniej wyreguluj ramiona . :zolta:
czesiek_ze

militek
Posty: 1
Rejestracja: 26 kwie 2013, 17:12
Lokalizacja: Kraków
Model:

#104 Post autor: militek » 20 sie 2014, 11:51

Janusz 123 pisze:Moje wycieraczki znów coraz wolniej "chodzą". Przesmarowanie całego mechanizmu pomaga tylko na jakiś czas.Najlepiej byłoby wymienić na nowe ale ta cena...
Miałem ten sam problem. Zatarcie było na krzywce w mechaniżmie która zmiena kierunek wycieraczki pasażera. Mechanik po rozebraniu całego mechanizmu oczyścił pierścień i trzpień krzywki. Przesmarował i chodzi ok. Silnik się nie spali bo ma wył. termiczny.
Koszt 50 pln
militek

czyzaj
Posty: 3
Rejestracja: 16 cze 2011, 22:59
Lokalizacja: Gliwice
Model:

#105 Post autor: czyzaj » 18 gru 2014, 06:55

Witam, po mroźnym poranku nie działa mi 1 bieg (przerywany) wycieraczek. Więcej widać na filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=qtiKIQiQHnA

Coś z elektryką czy silniczek padł?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”