Czujniki parkowania - przestały działać

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Posty: 6687
Rejestracja: 29 wrz 2014, 15:53
Imię: Rafał
Lokalizacja: Warszawa Włochy[ESK]
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#31 Post autor: rafant4011 » 24 wrz 2017, 08:46

wiercik0 pisze:Na dodatek przed liftem jedna uszkodzona czujka nie blokuje systemu i nawet nie wali błędem zaś po lifcie jdna walnięta czujka blokuje cały system. Po aktywacji słychać pojedyńcze pyknięcie i zaświeca się kontrolka na desce co sygnalizuje usterkę systemu.
W przed lifcie jest tak samo - jedna czujka walnięta nie działa nic...

Awatar użytkownika
Leniuch
Debiutant
Posty: 28
Rejestracja: 06 lip 2017, 22:55
Lokalizacja: Łódź
Model:
Kontakt:

#32 Post autor: Leniuch » 24 wrz 2017, 14:50

Dzięki za odpowiedzi, w takim razie czas sprawić sobie OP-COM i posprawdzać...
Dziwi mnie tylko, że wszystkie czujniki "cykają" podczas testu "na ucho", a system i tak nie działa. Zamiennikami się zasugerowałem, bo na drugim forum o Zafirze pisali, że nawet te najtańsze działają...

Oryginalne czujniki mają numery:
GM 13242365
Bosch 0 263 003 613

Zamienniki: z Allegro
rafant4011 pisze:
wiercik0 pisze:(...) po lifcie jdna walnięta czujka blokuje cały system.
W przed lifcie jest tak samo - jedna czujka walnięta nie działa nic...
I tutaj także w tej kwestii czytałem różne opinie, jednym działa, jednym nie działa.

Awatar użytkownika
Ostap
Zafiromaniak
Posty: 1592
Rejestracja: 15 lip 2017, 21:52
Imię: Łukasz
Lokalizacja: Wwa
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#33 Post autor: Ostap » 24 wrz 2017, 16:00

U mnie po tych deszczach znowu nie działają czujniki. Raz działa, raz nie. Lipa. A już się cieszyłem, że po kupnie udało mi się to ogarnąć.
Mam przed lift i wyłącza cały system.
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2017, 16:02 przez Ostap, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek


Chciałeś Panią?! Zapier.... na nią! :luz:

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Posty: 6687
Rejestracja: 29 wrz 2014, 15:53
Imię: Rafał
Lokalizacja: Warszawa Włochy[ESK]
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#34 Post autor: rafant4011 » 24 wrz 2017, 16:14

palibrzuch pisze:U mnie po tych deszczach znowu nie działają czujniki. Raz działa, raz nie. Lipa. A już się cieszyłem, że po kupnie udało mi się to ogarnąć.
Mam przed lift i wyłącza cały system.
Jak Masz kompa to sprawdzisz który nie domaga, a jak nie to zapraszam, mam nowy nabytek ;)

Awatar użytkownika
Ostap
Zafiromaniak
Posty: 1592
Rejestracja: 15 lip 2017, 21:52
Imię: Łukasz
Lokalizacja: Wwa
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#35 Post autor: Ostap » 24 wrz 2017, 17:37

Mam kompa ;)
Co kupiłeś tym razem?

U mnie wystarczy prysnąć każde złącze z tyłu i jakiś czas jest ok.

Zauważyłem, że jak cofam to wywala błąd a jak później jadę do przodu to przednie działają, później wsteczny i znowu błąd.

Szwagier nawet wymienił na inny ori i też lipa. Ewidentnie wilgoci gdzieś dostaje.
Obrazek


Chciałeś Panią?! Zapier.... na nią! :luz:

Awatar użytkownika
wiercik0
Debiutant
Posty: 36
Rejestracja: 25 mar 2012, 15:54
Lokalizacja: Ruda Śląska
Model:

#36 Post autor: wiercik0 » 24 wrz 2017, 23:51

Dziwna sprawa z tymi czujnikami ja mam po lifta i jak mi walła jedna z tyłu zablokowało cały system. Kumpel ma przed lifta jest walnięta tylna lewa ale system działa.

kuros
Świeżak
Posty: 11
Rejestracja: 26 lis 2017, 19:27
Imię: Bartek
Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTI Sport
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z17CDTI
Plec:

Czujniki parkowania tył

#37 Post autor: kuros » 26 lis 2017, 19:31

Witam,
Mam problem z czujnikami parkowania z tyłu, bowiem nie mogę znaleźć przycisku do ich włączenia, są zamontowane w zderzaku, ale przycisk przy awaryjnych służy do włączenia trybu Sport. Ma ktoś pomysł jak to może działać?
Z góry dziękuję za pomoc

Awatar użytkownika
szura217
Zafiromaniak
Posty: 821
Rejestracja: 17 sie 2016, 14:28
Imię: Adrian
Lokalizacja: Wrocław/Głogów
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:

Re: Czujniki parkowania tył

#38 Post autor: szura217 » 26 lis 2017, 19:38

Nie działają po włączeniu biegu wstecznego?
Obrazek

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Posty: 16451
Rejestracja: 17 paź 2010, 12:28
Imię: Bodek
Lokalizacja: Polska B
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

Re: Czujniki parkowania tył

#39 Post autor: Bodek » 26 lis 2017, 19:58

kuros pisze:
26 lis 2017, 19:31
Witam,
Mam problem z czujnikami parkowania z tyłu, bowiem nie mogę znaleźć przycisku do ich włączenia, są zamontowane w zderzaku, ale przycisk przy awaryjnych służy do włączenia trybu Sport. Ma ktoś pomysł jak to może działać?
Z góry dziękuję za pomoc
Widocznie nie były fabrycznie, tylko ktoś dołożył na własną rękę ;)

Wrzuć wsteczny i zobacz, czy coś się dzieje.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

kuros
Świeżak
Posty: 11
Rejestracja: 26 lis 2017, 19:27
Imię: Bartek
Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTI Sport
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z17CDTI
Plec:

Re: Czujniki parkowania - przestały działać

#40 Post autor: kuros » 26 lis 2017, 20:35

Nic się nie dzieje na wstecznym :/
Ostatnio zmieniony 26 lis 2017, 21:03 przez kuros, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ostap
Zafiromaniak
Posty: 1592
Rejestracja: 15 lip 2017, 21:52
Imię: Łukasz
Lokalizacja: Wwa
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

Re: Czujniki parkowania - przestały działać

#41 Post autor: Ostap » 26 lis 2017, 20:58

Czujniki oryginał masz?

U mnie po długiej walce i zapewnieniach szwagra (poprzedni właściciel) , że to nie czujnik wymieniłem dziada i wszytko jest ok ;) czujnik miałem bo szwagier kupił na zapas ;)
Dołożyłem też chlapacze i z błotem na czujnikach od spodu będzie spokój ;)
Obrazek


Chciałeś Panią?! Zapier.... na nią! :luz:

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Posty: 6687
Rejestracja: 29 wrz 2014, 15:53
Imię: Rafał
Lokalizacja: Warszawa Włochy[ESK]
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

Re: Czujniki parkowania - przestały działać

#42 Post autor: rafant4011 » 26 lis 2017, 21:00

kuros pisze:
26 lis 2017, 20:35
Nic się nie dzieje na wstecznym :/
Może masz założony inny zderzak, z czujnikami?

LWPM
Zafiromaniak
Posty: 582
Rejestracja: 06 kwie 2017, 11:51
Imię: Łukasz
Lokalizacja: Wrocław
Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z17DTJ
Plec:

Re: Czujniki parkowania - przestały działać

#43 Post autor: LWPM » 26 lis 2017, 21:04

u mnie dopiero 3 kupiony czujnik zadziałał - jeden nowy zamiennik - brak reakcji, drugi oryginał używany nie działał, dopiero trzeci używany oryginalny (ale tym razem z tego samego roku produkcji co moje auto) zadziałał
Jakby co to mam jeszcze jeden nieużywany, nowy zamiennik - tzn sprawdzony u siebie, nie zadziałał :)
Ostatnio zmieniony 26 lis 2017, 21:04 przez LWPM, łącznie zmieniany 1 raz.

kuros
Świeżak
Posty: 11
Rejestracja: 26 lis 2017, 19:27
Imię: Bartek
Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTI Sport
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z17CDTI
Plec:

Re: Czujniki parkowania - przestały działać

#44 Post autor: kuros » 26 lis 2017, 21:08

Nie mam pojęcia czy to oryginały te czujniki. Na pewno nie ma przycisku na panelu do nich, i na wsteczny nie reagują. Da rade jakos to sprawdzic komputerowo np.?

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Posty: 6687
Rejestracja: 29 wrz 2014, 15:53
Imię: Rafał
Lokalizacja: Warszawa Włochy[ESK]
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

Re: Czujniki parkowania - przestały działać

#45 Post autor: rafant4011 » 26 lis 2017, 21:13

kuros pisze:
26 lis 2017, 21:08
Nie mam pojęcia czy to oryginały te czujniki. Na pewno nie ma przycisku na panelu do nich, i na wsteczny nie reagują. Da rade jakos to sprawdzic komputerowo np.?
Podaj VIN...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”